Nu er der kommet ejerudgifter i din boligsøgning

Foto: Boligsiden

En lovændring betyder, at du nu får nye oplysninger om boligens økonomi, når du søger efter dit nye hjem. Læs, hvad det betyder for dig, og hvilke ændringer der er på Boligsiden.dk.

Måske har du opdaget, at ikke er alt er, som det plejer på Boligsiden.dk. Den 1. januar 2015 trådte ændringer i Loven om formidling af fast ejendom (ejendomsmæglerloven) i kraft. Det har fået betydning for de oplysninger, du kan se på Boligsiden.dk, når du søger bolig.

Ejerudgifter giver dig overblik over udgifterne ud over lånet

Det er blevet et lovkrav, at ejendomsmæglerne skal oplyse de såkaldte ejerudgifter. Ejerudgiften er de udgifter, som du som nye ejer af boligen skal betale hver måned det første år ud over renter og afdrag på lånet.

Ejerudgiften dækker bl.a. ejendomsværdiskat, grundskyld og husforsikring samt udgifter til ejerforening, renovation m.v. Ejerudgifterne indeholder også eventuel gæld, som du som køber overtager uden for købesummen.

Ejerudgiften er angivet som en månedlig udgift. Den kan give dig en ide om, hvad du samlet set kommer til at betale for at bo i boligen, hvis du lægger den sammen med udgiften til lånet. Det er en hjælp, når du skal lægge budget og få overblik over din privatøkonomi, før du køber.

Brutto- og nettoudgifter kan forsvinde

Efter at ejerudgifterne er blevet et fast indslag på boligpræsentationerne, er ejendomsmæglerne ikke længere er forpligtede til at oplyse brutto- og netto-udgifter. De fleste gør det dog stadig, men i og med at det ikke længere er påkrævet, ved vi ikke, om det med tiden er noget, der forsvinder.

Nyt på andelsboligpræsentationer

Brutto- og nettoudgifterne er fjernet helt fra alle andelsboligannoncer. Her får du i dag bl.a. oplyst købsprisen, boligydelsen og anvendelsesudgiften, der primært omfatter varmeudgifter. Husk, at du også kan finde oplysninger om den tekniske pris og andelsboligforeningens økonomi direkte på boligpræsentationen. Her kan du se foreningens samlede gæld og ikke mindst en beskrivelse af de lån, foreningen har optaget.

Ændringerne er til for dig

De nye oplysninger er til for at hjælpe dig. Som køber er det svært at få overblik over alle de andre faste udgifter, der er forbundet med boligen. Ejerudgifterne er en hjælp til dig, når du lægger budget inden købet.
Skal du købe andelsbolig, kan det ikke understeges nok, hvor vigtigt det er at undersøge foreningens økonomi; Den kan ende med at spille en stor rolle for din egne privatøkonomi. Selvom de nye informationer er gjort tilgængelige, kan de være svære at tolke, så få hjælp fra en rådgiver, der kan hjælpe dig med at gennemgå foreningens økonomi.

Start din boligsøgning her og kig efter ejerudgifterne på boligpræsentationerne.

Find mere om