Myrer forstår kun krig

Foto: Pixabay.

Foråret er over os, og inden længe myldrer myrerne rundt. De arbejder i døgndrift under terrassen og huset og er ikke umiddelbart farlige eller skadelige. Men én art bringer bakterier med ind i huset og en anden bider. Derfor skal de bekæmpes – og kun gift virker.

Myrer i bryggerset … i køkkenet … i flisefugerne på terrassen. Myrer overalt og i tusindvis. Det er til at blive sindssyg af disse myrer, der har det med at søge ind i boligen for at finde føde – helst søde sager. Heldigvis bærer myrer kun i ganske ringe omfang sygdomme med sig. Alligevel er det bedst at forhindre dem i at komme ind i hjemmet og køkkenskabene. Og skal den nærmest uendelige hær af myrer stoppes, er der kun én vej: kemisk krigsførelse.

”Man kan sprøjte direkte i rum med revner og sprækker, hvor der er aktivitet, med en gift, der blandes op i vand. Vælger man at få professionel hjælp til at udrydde myrerne, er dette typisk lidt dyrere end for eksempel at få udryddet et hvepsebo”, siger Claus Schultz, teknisk chef hos Rentokil.

Myrepudder kan være en løsning

Det skyldes, at myreboet typisk går en meter ned i jorden og dækker et par kvadratmeter, og at der dermed er en del mere arbejde med at få bugt med problemet. Men man kan altså selv tage hul på krigen mod de hårdtarbejdende insekter, og et alternativ til sprøjtegiften kan være de gængse myre- og insektpuddere, der fås i Matas og byggemarkeder. Men det virker i begrænset omfang alt afhængig af myreboets størrelse.

Til de større problemer skal der stærkere våben i brug – og skal man have ram på boet under huset eller terrassen er insektpulver slet ikke nok.

Faraomyrer kræver professionel hjælp

”Her bruger man et myreudvandingsmiddel til udendørs brug, som også fås i Matas og byggemarkederne”, lyder rådet fra Rentokils tekniske chef.

Men her stopper gør-det-selv-løsningerne så også, for man kan kun klare de mindste problemer selv. Og især når det handler om angreb fra den gul-brune faraomyre, der er omtrent halvt så stor som den kendte sorte havemyre, er det om at få fat i Rentokils specialister. Trods sit royale navn elsker faraomyren nemlig rådnende madvarer og bringer skadelige bakterier med sig på sin vej ind i huset, hvor den kommer for at bygge bo i varme omgivelser, der er et krav, for at den kan formere sig.

Ildmyren bider – hårdt

Også når det gælder den tredje myreart, den rødbrune ildmyre, som også er lidt mindre end den sorte havemyre, skal der professionel hjælp til. Ildmyren bider nemlig, og det gør temmelig ondt. Heldigvis kan ildmyrer lide at være ude i naturen og slikke solskin; de bygger derfor tuer i op til 60 centimeters højde, og som regel bygger de på åbne pladser med masser af solskin. Men hvis de er i haven, kan de være en slem fjende. De efterlader derfor ingen tvivl: Ring til Rentokil og få ordentlig hjælp til at komme af med ildmyrerne. Og generelt forstår myrer ikke dialog; der er kun én vej: nemlig kemisk krig!