Mormors kolonihavehus

Foto: Boligsiden

Kolonihavehuset er det lille fristed tæt på storbyen. Et åndehul for både ældre, unge og den enlige forælder. Boligsiden.dk har sat fokus på kolonihaverne.

På Boligsiden.dk ligger kolonihavehusene i kategorien Fritidsbolig, og der er da også mange ligheder mellem det klassiske sommerhus og kolonihaven. Begge er boliger uden helårsstatus, og formålet med at købe dem er at få et fristed til afslapning og et afbræk fra hverdagen. Men så hører ligheden også op.

Sommerhusene ligger ofte ved kysten og fås i alle størrelser. Mange sommerhuse ligger på store grunde, hvor naturen kan nydes på nært hold. Som sommerhusejer er man helt sin egen, og selvom der i mange sommerhusområder er et godt sammenhold, hvor man holder øje med hinandens huse, er der sjældent deciderede medfølgende forpligtelser, når sommerhusnøglerne overdrages.

Det lille fællesskab

Den typiske kolonihave er 40 kvadratmeter og ligger på en lille grund, der oftest er mindre end 300 kvadratmeter. Her er der ingen store naturgrunde, men man får sin egen lille græsplæne med plads til bede og en køkkenhave. Kolonihaverne ligger i udkanten af byerne, da de historisk set var tiltænkt arbejderne fra byen, der skulle have mulighed for at få frisk luft og muligheden for at dyrke egne grøntsager.

Omdrejningspunktet for kolonihaverne er den haveforening, de hører til. Når du køber en kolonihave er det lidt som at købe en andelsbolig, hvor du også bliver en del af foreningen, og hvor der ofte vil følge nogle små forpligtelser med købet. Det kan være havedage eller andre måder, hvor du med din arbejdskraft bidrager til fællesskabet.

I modsætning til de fleste sommerhuse er der i kolonihaven ikke altid bad og toilet. De fleste har dog begge dele, men nogle har kun et lille komposttoilet og andre bruger fællesfaciliteterne, der hører til haveforeningen.

Kolonihaver er ingen foræring

Selvom kolonihaverne tit er en noget mindre udgave af et fuldt udrustet sommerhus, er det ikke fordi, du får dem smidt i nakken. De kolonihavehuse, der bliver handlet via professionelle ejendomsformidlere og altså kommer til salg på Boligsiden.dk, koster i gennemsnit 750.000 kroner for en kolonihave på 40 kvadratmeter. Det giver en kvadratmeterpris på over 18.000 kroner. Det er noget mere end sommerhusene, der i gennemsnit sælges for 13.600 kroner pr. kvadratmeter.

”Selvom kvadratmeterprisen kan være højere i kolonihaven end i sommerhuset, er størrelsen som regel noget mindre, så der er færre kvadratmeter at betale for. Det gør typisk kolonihaven til et billigt alternativ til et sommerhus”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Der er dog mange kolonihaver, som ikke er i fri handel. Dem får du fat i ved at skrive dig på en venteliste i den enkelte haveforening, og så venter du på, at du får en kolonihave tilbudt. Ofte er disse kolonihaver noget billigere, og vil typisk koste mellem 100.000 og 300.000 kroner. Til gengæld må du vente på, at det bliver din tur på listen, og hvis du ikke ønsker den kolonihave, der bliver ledig, må du vente yderligere til næste gang, en kolonihave kommer til salg.

Ønsker du at købe en kolonihave, skal du være opmærksom på, at ikke alle kan finansieres med et realkreditlån. Snak med din ejendomsmægler og med din bank for at høre om dine muligheder, når du har fundet den helt rigtige kolonihave.

LÆS OGSÅ: Drømmen om frisk luft og hjemmedyrkede grøntsager

Find mere om