Guide: Gør sommerhuset vinterklart

Foto: Boligsiden

Nu går den ikke længere. Sommeren er slut, og efteråret banker på med storm, regn og rusk. Det er tid til at lukke sommerhuset ned, og det betaler sig at gøre sig umage for at undgå kedelige skader.

Den 1. oktober er en skelsættende dato for sommerhusejerne. Så starter vintersæsonen, og fra 1. oktober til 31. marts må du have korte ophold i dit sommerhus. Du kan dog få dispensation, hvis du fx er folkepensionist og har ejet dit sommerhus i mere end fem år, men som hovedregel er det farvel og godnat til sommerhuset, når efteråret for alvor træder i karakter.

Mange nye sommerhusejere skal lukke sommerhuset ned for første gang. Her kommer en guide til de vigtigste ting, du skal huske, inden du drejer nøglen om og vender ryggen til dit sommerhus for i år.

”Fra januar til august i år blev der solgt ca. 5.000 sommerhuse, så der er potentielt mange nye sommerhusejere, der skal tackle sommerhusets vinterdvale for første gang. Hvis man ikke har rutinen, kræver det lidt ekstra energi at få lukket huset rigtigt ned”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Sådan lukker du sommerhuset ned

1. Luk for vandet

Vand er en af sommerhusets værste fjender om vinteren. Sprængte vandrør kan give rigtig kedelige skader på huset – især hvis du først opdager det flere måneder efter, fordi du ikke bruger huset om vinteren. Så luk for vandet, og tøm rørene ved at lade vandet løbe; også udendørshanen, hvis du har sådan en. Husk også toilettet og cisternen, der også skal tømmes for vand og vaske- og opvaskemaskine. Alternativt skal du holde sommerhuset opvarmet hele vinteren, men det kan hurtigt blive dyrt.

2. Giv sommerhuset et servicetjek

Det er ekstra vigtigt at give sommerhuset et grundigt servicetjek, når det skal stå ubeboet hen i op mod et halvt år. Sørg for at rense tagrenderne, så vand fra skybrud og efterårsstorme kan løbe væk. Tjek facaderne og træværk for revner, sprækker og fugt. Sørg for at få udbedret eventuelle skader. De bliver kun værre, hvis de får lov til at stå vinteren over.

3. Luft ud

Sørg for at give sommerhuset en ordentlig gang blæst og gennemtræk, inden du lægger det i seng for vinteren. Jo mindre fugt der er i huset, jo bedre. Samtidig kan du håbe på, at huset så også lugter bedre, når du vender tilbage til foråret og vækker det til live igen.

4. Undgå indbrud

Størstedelen af sommerhusene står gabende tomme om vinteren. Det ved indbrudstyvene, der har alle tiders mulighed for at begå indbrud i ro og mag uden at blive forstyrret. Ud over at huske at låse dørene og lukke vinduerne kan du overveje at fjerne tv og radio og andre genstande, der har en værdi og er lette at omsætte. Lad også gardinerne være trukket fra – det er bedre, at tyvene kan se ind og konstatere, at der ikke er noget af værdi, end at der er trukket for, og de skal bryde ind for at opdage det.

Tjek også, at der ikke ligger haveredskaber eller andet værktøj frit fremme, som kan bruges til at bryde ind med.

Har du mange eksklusive møbler og inventar i dit sommerhus, kan du overveje at få en alarm sat op.

Find mere om