Fra A til G: Energimærket fejrer 10 års fødselsdag

Foto: Boligsiden

Det er nu 10 år siden, at det blev lovpligtigt at energimærke sit hus i forbindelse med salg. Boligsiden ser nærmere på, hvad ordningen har gjort for de danske boliger.

Har du solgt et hus inden for de seneste 10 år, har du også haft en energikonsulent inden for hjemmets fire vægge. Siden 1. juli 2010 har det nemlig været lovpligtigt at få lavet energimærke i forbindelse med et boligsalg.

Ordningen blev egentlig lanceret allerede i 1998, men første 12 år senere blev ordningen for alvor implementeret i måden at samtænke boligsalg, energieffektivitet og miljø.

”I dag er energimærket en integreret del af enhver hushandel, og det er ikke kun, fordi det er vedtaget ved lov, at sælger skal få lavet et. Det er også, fordi køber efterspørger energieffektive løsninger. På Boligsiden oplever vi, at der er mange brugere, der filtrerer sine søgninger på boliger efter energimærkningsskalaen,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Energimærket for en bolig bliver til, når en boligejer skal sælge sit hus. Sælgeren får en certificeret energikonsulent ud, der vurderer huset på forskellige parametre og udarbejder en rapport på baggrund af sine observationer. I den rapport kan en potentiel køber blandt andet læse, hvad det årlige forbrug i huset er, og hvilke rentable energiforbedringer, der er i huset.

Ud fra rapporten bliver huset placeret på energimærkningsskalaen, der går fra A til G, hvor A er det bedste, og G er det dårligste.

Læs meget mere i Boligsidens guide om energimærker.

Langt flere gode energimærker i dag

I anledning af energimærkernes fødselsdag har Boligsiden lavet en opgørelse, der viser, at der i dag er langt flere gode energimærker, end der var i starten af 10’erne.

I 2011 hvor Boligsiden begyndte at registrere boligernes energimærke, havde fem procent af de solgte huse energimærke A eller B. I 2020 er det tal steget til 13 procent. Tager vi de to dårligste energimærker G og F, var 24 procent af de solgte huse i disse energiklasser i 2011. I dag er det faldet til 10 procent.

”Der er mange grunde til, at der i dag bliver solgt flere huse med gode energimærker og færre med dårlige. Dels er der de seneste 10 år kommet mere fokus på miljøbevidsthed og energiforbedringer, og dels skal nybyggede huse i dag leve op til helt andre miljø- og klimastandarder end dengang,” siger Birgit Daetz.

Øger værdien på dit hus

Ud over de årsager som Birgit Daetz nævner, er der flere økonomiske vinkler på energiforbedringer. Når du energiforbedrer, mindsker du dit forbrug og sparer penge på blandt andet varme og elektricitet. Derudover estimerede Realkredit Danmark i 2017, at du kan øge værdien på et standardhus på et 140 kvadratmeter med mellem 70.000 og 100.000 kroner, hver gang du forbedrer energimærket med én karakter.

”På den måde har energimærket de seneste 10 år bidraget til at øge incitamentet til at tænke energirigtigt og være miljøbevidst. Der er derfor ingen tvivl om, at ordningen er kommet for at blive, men den er jo heller ikke statisk. Energistyrelsen har planer om løbende forbedringer og digitalisering af energimærket, der skal styrke boligejernes motivation til at energirenovere yderligere,” påpeger Birgit Daetz.

Find mere om