Undgå indbrud i ferien – 5 gode råd

Undgå indbrud i Julen

Foto: Boligsiden

Ferien står for døren, og det gør indbrudstyvene desværre også. Boligsiden giver dig derfor her en række gode råd til, hvad du kan gøre for at mindste risikoen for ubudne gæster.

Julen er for de fleste fyldt med hygge og socialt samvær med familie og venner. Men desværre er julen også en tid, hvor flere familier oplever at få indbrud. Det er en yderst ubehagelig oplevelse at komme hjem til et gennemrodet hjem, hvor flere af ens ejendele måske er stjålet.

Desværre er juletiden et af de tidspunkter på året, hvor der sker flest indbrud i Danmark. Ifølge en ny opgørelse fra Danmarks Statistik blev der sidste år begået 250 indbrud 24. december, hvilket gjorde juleaften til den dag på året med flest indbrud. Boligsiden har derfor samlet en række gode råd til, hvad du kan gøre for at mindske risikoen for, at der kommer ubudne gæster, når du ikke er hjemme i julen. De samme råd gælder når du er på ferie.

Få naboen til at holde øje med hjemmet.

Videncentret Bolius har skrevet en guide til netop dette, og først og fremmest handler det om at alliere sig med naboen. Er du ikke selv hjemme i julen, så forhør dig hos din nabo, om de eventuelt kan parkere en bil i jeres garage, om de kan gå over med affald i din skraldespand og måske gå en tur rundt om huset juleaften.

Tænd lys og slå ringeklokken fra

Frem for alt handler det også om at få hjemmet til at se beboet ud, selvom du ikke er hjemme. Så sørg for, at der er tændt lys. Du kan med fordel bruge en timer, så lyser tænder og slukker af sig selv på udvalgte tidspunkter, når man normalt selv ville tænde og slukke lyset, hvis man var hjemme.

Ifølge Videncentret Bolius kan indbrudstyven også finde på at ringe på døren for at se, om der er nogen hjemme. Og ringer den, uden at nogen lukker op, er det tegn til tyven om, at der er fri adgang. Så slå i stedet ringeklokken fra, så der slet ingen lyd kommer. Det gør tyven usikker på, om der reelt er nogen hjemme.

Træk ikke gardinerne for

Nedrullede gardiner midt på dagen er et tydeligt tegn til tyven om, at der ikke er nogen hjemme på adressen. Så lad gardiner og persienner være rullet op, og gå i stedet selv en tur rundt om huset og kig ind ad vinduerne, inden du forlader hjemmet.

Kan du udefra se noget stå fremme af værdi, så gem det væk, så det ikke frister sarte sjæle.

Tilmeld dig nabohjælp

Der findes efterhånden flere nabohjælps-ordninger. Mest kendt er Nabohjælp.dk, hvortil der også hører en app. Men rundt omkring i de lokale villakvarterer findes der også lokale løsninger. Så undersøg dit nærområde og tilmeld dig den ordning, som du foretrækker.

Når du har oprettet en profil, kan du ved hjælp af de digitale værktøjer hurtigt give naboerne besked, når du har brug for hjælp til overvågning af dit hjem, og det samme den anden vej rundt, når andre i dit nabolag har brug for din hjælp.

Alarm og ekstra sikring af vinduer og døre

Endelig handler det selvfølgelig om at gøre det svært for tyven at få adgang til hjemmet. Så sørg for at tjekke alle lister på vinduer og døre for at sikre, at de ikke er mørnet og dermed lette at afmontere.

Sæt eventuelt ekstra låse og sikringsbeslag på vinduer og døre.

Ikke mindst kan det være værd at overveje et alarmsystem, hvis du ikke allerede har et sådan installeret. Der findes forskellige udgaver på markedet, som enten fungerer som et isoleret system i dit hus, eller som er koblet op til en vagtcentral, der giver direkte besked til politiet, hvis nogen er ved at bryde ind.

Om ikke andet kan alarmsystemerne have en præventiv virkning på tyven, som måske foretrækker et sted uden alarm, ligesom selve alarmen og den hylende sirene kan virke stressende på tyven, hvis vedkommende bryder ind.

Der findes selvfølgelig inden garantier mod indbrud, og selv med alle sikringer kan det lykkedes en tyv at komme ind. Men det handler selvsagt om at minimere risikoen.

Du kan også læse mere på politiets hjemmeside, hvor de også giver gode råd til at undgå indbrud.

Find mere om