Få tilskud til renovering af boligen

Foto: Pixabay.

Efter påske kan danskerne ansøge om tilskud til forbedringer af deres bolig. Man får højst 25.000 kroner, og Boligsiden giver her et bud på, hvordan man optimalt udnytter mulighederne.

Tusindvis af danskere vil i foråret ansøge om tilskud til forbedringer af boligen fra den renoveringspulje, som regeringen i denne uge forhandlede på plads, og som Folketinget vedtager inden påske.

Der er 1,5 milliarder kroner til fordeling, og hver ansøger kan maksimalt få 25.000 kroner – 15.000 kroner til at lønne håndværkere og 10.000 kroner til forbedringer, der sparer energi i boligen.

Tilskuddet til håndværkerløn udgør maksimalt 40 % af de samlede udgifter til arbejdsløn, mens man højest kan få dækket 20 % af udgifterne til materialer, der er energibesparende

Mindst 87.500 kroner i udgifter

Et simpelt regnestykke viser dermed, at man skal have samlede håndværkerudgifter for omkring 87.500 kroner inklusive moms for at kunne få det fulde udbytte af ’renoveringspuljen’, forudsat man får godkendt sin ansøgning:
Hvis lønnen udgør 37.500 kroner, er tilskuddet på de maksimale 15.000 kroner, mens man skal have udgifter til materialer for 50.000 kroner for at få det fulde beløb på 10.000 kroner i materialetilskud.

Det er ikke alt, der falder ind under ordningen; hvis man for eksempel går med drømmen om at bygge til huset, er der intet at hente. Derimod kan man få tilskud til en lang række reparationer, isolering og udskiftning af tag, ruder, terrassedøre og så videre ligesom fornyelse af køkken og bad samt brandsikring er nogle af de forbedringer, der falder ind under ordningen.

LÆS OGSÅ: Renovering og ombygning

Spar 25 % på energirigtige vinduer

”Hvis man bor i en ældre lejlighed med gammeldags etlagsruder, så er det måske en god idé at søge om tilskud til at få sat nogle nye, energirigtige vinduer i boligen”, siger arkitekt Asger Stoubæk Poulsen.

Han har specialiseret sig i at bygge loftsrum i etageejendomme om til spændende, moderne, energirigtige tagboliger. Asger Stoubæk Poulsen siger, at en typisk to- eller treværelses lejlighed med to gamle 2-fags vinduer og to 3-fags vinduer kan gøres energirigtig for omkring 50.000 kroner.

”Heraf går der 35.000 kroner til nye dannebrogs- eller palævinduer, der passer til ejendommens arkitektur og 15.000 kroner i løn. Det giver et samlet tilskud på 13.000 kroner efter den nye ordning og er altså en besparelse på 25 % af udgifterne.”

Andre oplagte områder, som den århusianske arkitekt peger på, er forbedringer af husets isolering. I stedet for selv at give sig i kast med efterisolering af loftet i det ældre parcelhus – en operation, som kun de færreste boligejere selv kan udføre korrekt – bør man hyre en faguddannet håndværker, så resultatet bliver optimalt.
”De fleste 50er-, 60er og 70er-parcelhuse er bygget med flad taghældning – det er typisk huse, hvor man kun lige netop kan stå oprejst under kip på loftet. Her er der sjældent isoleret godt nok efter moderne standarder. Der er det en god idé at få et tilbud på, hvad det koster at efterisolere ideelt op til de 300 millimeter, der er normalt i dag”, siger Asger Stoubæk Poulsen.

Her er der altså også nogle tilskudspenge at hente – hvis man vel at mærke er ude i tide. For tilskuddene uddeles efter Først-til-mølle-princippet, så når de 1,5 milliarder kroner er fordelt, er der ikke mere at komme efter.

Ansøg efter påske

Jagten på midlerne går ind straks efter påske. Hold nærmere øje på www.boligforbedringer.dk (åbner i nyt vindue). Her kan man allerede nu læse meget mere om, hvem der er berettiget til støtte, og hvilke forbedringstiltag der konkret kommer i betragtning.

Find mere om