Få styr på indeklimaet

Et godt indeklima er en god investering – både for dit helbred og for boligens tilstand. Boligsiden.dks brugere er gode til at lufte ud, men hvad bør du ellers gøre? Få de gode råd her.

Et godt indeklima kan betyde alverden for dit helbred og din boligs tilstand. Udluftning er en af nøglerne til en sund bolig, og heldigvis lader det til, at vi er gode til at lufte ud. I en undersøgelse blandt Boligsiden.dks brugere, svarer hele 75 %, at de lufter ud for at undgå dårligt indeklima. Kun knapt 4 % svarer, at de ikke tænker over indeklimaet i deres hjem.

”Det er meget positivt, at så mange er opmærksomme på et godt indeklima. Det kan betyde alverden for både ens eget helbred, men også for hele boligens tilstand. Mange fugtskader kan hindres ved ganske enkelt at lufte ud to-tre gange om dagen, og det kan de langt fleste af os både huske og overskue”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Undersøgelsen viser dog intet om, hvor ofte brugerne lufter ud og i hvor lang tid. Udluftning er nemlig mere end bare at åbne et vindue og lukke det igen efter ca. 10 minutter. Især i vinterhalvåret er der god grund til at sætte sig ind i, hvordan man sikrer så godt et indeklima som muligt.

Bliv klædt på til et godt indeklima

Vi har samlet en håndfuld gode råd, der kan hjælpe dig med at få et endnu bedre indeklima.

#1 Luft ud

Åbn vinduerne og sørg for gennemtræk tre gange dagligt. Om vinteren kan du nøjes med at lufte ud i 5 minutter ad gangen. Husk at slukke for varmen i mens. Det er en dårlig idé at lade et vindue stå på klem, da det gør det svært at varme rummet op til den anbefalede gennemsnitstemperatur på 22 grader.

#2 Gør rent

Støvsug gulv, møbler og puder og vask gulvet. Tjek om dit barns bamse skal en tur i vaskemaskinen, skift sengetøj hver 3. uge og bank puder og tæpper udendørs en gang månedligt. Husk at bruge miljøvenlige rengøringsmidler, der er Svanemærket eller mærket med Blomsten eller Den Blå Krans.

#3 Pas på fugt

Tænd emhætten, tør tøj udendørs (hvis det er muligt), luft ud efter madlavning og efter bad. Hvis du kan se, at der er kondens på vinduerne, bør du finde ud af, hvad der forårsager fugten.

#4 Begræns kemikalier

Nye møbler og ny elektronik afgiver en masse kemikalier, så vær ekstra opmærksom på at lufte ud, når du køber nyt. Husk også, at børneværelset kan være den rene plastic-cocktail, så her skal du også være særligt opmærksom på at få luftet godt ud.

#5 Undgå rygning indendørs

Rygning er skidt for indeklimaet. Send rygerne uden for og erstat røgen med grønne planter – de hjælper nemlig med at rense luften og kan samtidig optage allergifremkaldende stoffer. Det er også en god idé at begrænse brugen af stearinlys.

Sådan gjorde vi
På Boligsiden.dk spurgte vi i perioden 7. – 11. november vores brugere om, hvad de gør for at undgå et dårligt indeklima. 1.068 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Jeg lufter ud: 75 %
Jeg tørrer ikke tøj indenfor: 11 %
Jeg har sørget for, at vinduer og døre er tætte: 10 %
Nej, det tænker jeg ikke over: 4 %

Find mere om