Mange boliger har dårligt indeklima. Vi kan gøre noget ved det blot ved at åbne vinduet. Men vi er for dårlige til at lukke den friske luft ind, erfarer Boligsiden.dk.
Hver fjerde boligkøber har mistet interessen for en bolig efter en fremvisning, fordi boligen lugtede. Det viste en undersøgelse, som Boligsiden.dk lavede i oktober 2013.
”Undersøgelsen viste, at flere mistede interessen for boligen, fordi den lugtede, end fordi der var rodet eller beskidt. Jeg var selv overrasket over resultatet af undersøgelsen, der peger på, at vi køber bolig med næsen i langt højere grad, end vi havde forventet”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Slå vinduet op
Meget tyder da også på, at vi er alt for dårlige til at lufte ud.
Duggede ruder, træk og høj luftfugtighed hersker i mange danske hjem, og det giver ikke bare dårligt indeklima men også øget risiko for ubehageligheder som skimmelsvamp. Du kan gøre meget for at optimere indeklimaet i din bolig, og den allernemmeste løsning er stadig lige ved hånden: Åbn vinduet, og byd den friske luft indenfor.
Mens du så trækker vejret dybt og indånder den gode luft, kan du passende tænke lidt på at ændre dine vaner.
Ud med tørrestativet
Danskernes dårlige samvittighed nummer et er, at tørring af tøjet foregår indenfor. Det giver mange minuspoint i den gode indeklimabog. Når vi i forvejen ikke er gode nok til at lufte ud, skal vi slet ikke begynde at tørre tøj indenfor; det øger blot luftfugtigheden.
Vi skal også blive bedre til at bruge emhætten til at suge den dårlige stegeos ud, vi skal lægge låg på gryderne, så dampen ikke farer rundt i hele køkkenet og sætter sig i væggene, og vi skal huske at lufte ud, når vi har været i bad.
Tjek din bolig
Er du i tvivl om, indeklimaet er, som det skal være i din bolig, kan du starte med at bruge næsen. Stop op og snus ind gennem næsen, en dag du kommer hjem efter at have været på arbejde eller været væk fra hjemmet i nogle timer. Synes du selv, der lugter? Synes din partner, der lugter? Bed eventuelt gæster i hjemmet om at vurdere, om der lugter. Du kan selv være blevet immun over for lugten og kan have svært ved at vurdere, om det falder inden- eller uden for normen.
Vil du gå mere videnskabeligt til værks, kan du for et par hundrede kroner købe et hygrometer, der kan måle luftfugtigheden i din bolig. Den relative luftfugtighed bør ligge på 40-45 procent om vinteren og ikke mere end 65 procent om sommeren. Er den relative luftfugtighed under 45 procent mindsker du ifølge Astma og Allergiforbundet også risikoen for husstøvmider og risikoen for skimmel. Til gængæld kan meget tør luft genere følsomme luftveje.
Du får luftfugtigheden ned både ved at lufte ud, minimere såkaldt fugtskabende aktiviteter i boligen som eksempelvis tøjtørring, og ikke mindst sørge for at alle rum er opvarmede til 20-22 grader. Tjek desuden at boligens udluftningskanaler er rene og velfungerende.