Prisfaldet på boligmarkedet betyder, at det er blevet meget billigere at flytte fra en mindre lejlighed i København til et gennemsnitligt hus i Nordsjælland. Men billigere end 198.000 kroner får man ikke boligen – det er nemlig prisen på landets billigste ejerlejlighed lige nu. Boligsiden bringer et udpluk af, hvad pressen skrev i årets 3. uge.
Slut med store afslag på ejerlejligheder
Meget tyder på, at tre års uafbrudte prisfald på ejerlejligheder så småt er ved at ebbe ud.
I hvert fald er der sket et tydeligt fald gennem 2009 i det nedslag i prisen, som sælgerne har været parat til at give for at komme af med deres lejlighed, skriver Søndagsavisen.
Kommunikationschef i mæglerkæden Home Niels H. Carstensen forklarer her, at udbuddet af ejerlejligheder er faldet, og det betyder flere sælgere med is i maven.
Home har set på, hvor stort et nedslag i prisen, sælgere af ejerlejligheder har givet i de største byer i 2009.
Ifølge Home gav sælgerne i København i gennemsnit et samlet nedslag på 320.000 kroner i første halvår fra lejligheden blev sat til salg, til køberen havde sat sin underskrift, mens nedslaget i andet halvår var skrumpet til 200.000 kroner.
Billedet er det samme i andre storbyer som Århus, hvor nedslaget er faldet fra 170.000 kroner til 137.000 kroner, og Odense, hvor det er gået fra 190.000 kroner til 165.000 kroner.
”I dag bliver der især givet nedslag på de større lejligheder over 90 kvadratmeter, mens de attraktive to-og treværelses lejligheder i stigende grad handles til eller tæt på prisen,” siger Niels H. Carstensen.
Nye tal fra Boligsiden.dk viser da også, at der er kommet gang i salget af ejerlejligheder, skriver Søndagsavisen. Således bliver hver sjette ejerlejlighed i København nu solgt inden for en måned, mens hver anden står til salg i højest tre måneder.
Politiken, 1. sektion, side 10 (24. januar 2010)
Her er Danmarks billigste lejligheder
Hvis du vil købe en lejlighed til spotpris, er her et rigtigt godt tilbud i byen Gjesing tæt på Esbjerg. En lille lejlighed på 32 kvadratmeter til kun 198.000 kroner.
Det gør denne lejlighed til landets billigste – og den eneste til under 200.000 kroner ifølge www.boligsiden.dk.
Ud over lejligheden får du også en lille have, så du kan fyre op i Weber-grillen til sommer.
For nogle uger siden kunne kup! berette om Danmarks billigste villa, som ligger i Glesborg nord for Grenaa. Den koster kun 125.000 kroner og er altså 73.000 kroner billigere, men så må du lide den tort, at der hverken er toilet eller elektricitet.
Men i lejligheden i Gjesing er der både el og et 1970’er-kitschet badeværelse med klinker og armatur. Så du kan rent faktisk bo der, selv om det ikke er nogen herskabslejlighed. Faktisk minder den mest af alt om et lillebitte rækkehus. Men det er en lejlighed.
– Boligerne her har status af ejerlejligheder, og det her er så en af de mindste, siger Morten Nielsen, afdelingsleder hos ejendomsmægleren EDC Poul Erik Bech, der sælger lejligheden.
Lejligheden blev sat til salg første gang i maj 2009 til 275.000 kroner. Og siden er den altså faldet med 28 procent.
Ekstra Bladet, kup!, side 14 (23. januar 2010)
Billigere at flytte til større bolig
Nedturen på boligmarkedet er ikke kun dårligt nyt, for flere tusinde boligejere kan glæde sig over, at det er blevet billigere at flytte til noget større.
”Mange har indstillet sig på, at boligmarkedet er håbløst, og at ens egen bolig er faldet i pris. Men det ser måske ikke så tosset ud, hvis man ser på det samlede billede – altså både den bolig, man skal sælge, og den, købe,” konstaterer Troels Theill Eriksen, boligøkonom i Nordea, som har regnet på de såkaldte byttepriser, det vil sige prisforskellen på at sælge en bolig og købe en anden.
For et par år siden kostede det 1,7 mio. kr. at udskifte en 112 kvm. ejerlejlighed i København med en villa på 162 kvm. i Nordsjælland. I dag er bytteprisen faldet til 1 mio. kr. Samtidig er renten faldet, så det er blevet billigere at finansiere den ekstra boligudgift.
”Udviklingen er den samme i Århus, men den er ikke lige så markant, fordi parcelhuse ikke er faldet lige så meget i pris,” konstaterer Troels Theill Eriksen.
Epn.dk samt Politiken, 1. sektion, side 11 (23. januar 2010)
Husejerne skal betale for bankkrise
Husejere kan se frem til en ekstra regning som følge af banker og realkreditinstitutters tidligere uansvarlighed.
Regningen skyldes, at bankerne fremover må leve med at være i strammere tøjler end tidligere, og det betyder samtidig, at omkostningerne vil stige – en regning som sendes videre til husejerne.
Trods rekordlav rente skal danske husejere alligevel betale en del af regningen for bankernes uansvarlige opførsel i de gode år før krisen. Sådan lyder budskabet fra Nykredits topchef, Peter Engberg, til Børsen lørdag.
Han mener det bliver dyrere at låne penge til huskøb og andet, fordi myndighederne nu strammer det garn, de tidligere har slækket i håbet om, at banker og realkreditinstitutter selv kunne holde styr på deres engagementer.
”Vi risikerer, at der strammes for hurtigt, og så undgår vi ikke, at det også bliver dyrere for husejere at låne penge herhjemme. Vi må overveje, om vi selv skal stramme op i kreditgivningen, eller om vi skal gå i markedet og hente penge til finansiering, men der er ikke meget tvivl om, at det bliver dyrere, efterhånden som myndighederne strammer op,” forklarer Peter Engberg, som påpeger, at det ikke er et dansk fænomen.
Epn.dk (23. januar)
Populært med åbne priser
Dansk Ejendomsmæglerforening vil helst ikke have, at salgspriserne skal være tilgængelige for alle. Men det vil deres kunder tilsyneladende. I hvert fald mener et stort flertal – eller rettere 89 pct. – af de i alt 59.000 danskere, der har deltaget i en afstemning på boliga.dk, at salgspriserne skal være tilgængelige for alle. Salgspriserne kan ses flere steder bla. via boliga.dk, men også www.boligsiden.dk.
Jyllands-Posten, erhverv & Økonomi, side 7 (23. januar 2010)
Boligejerne er vilde med flekslån
Danskerne er vilde med flekslån. Den lave rente får fire ud af fem boligejere til at vælge flekslån, når de tager nye realkreditlån.
Boligejerne havde rentetilpasningslån og variabelt forrentede lån for 782 milliarder kroner ved udgangen af 2009.
Det fremgår af Realkreditrådets udlånsstatistik for fjerdes kvartal.
Samlet er omfanget af det variabelt forrentede realkreditudlån vokset med næsten 200 milliarder kroner i forhold til sidste år.
Ud af de samlede lån på 782 milliarder kroner var der renteloft på de 220 milliarder kroner.
– Rentetilpasningslånene blev særdeles populære i 2009. De tegner sig sammen med de øvrige variabelt forrentede lån for 58 procent af realkreditudlånet til ejerboliger og fritidshuse, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.
Epn.dk (22. januar 2010)
Åbenhed om boligpriser er sundt for boligmarkedet
Den nye mulighed for at se salgspriserne på de omkring 2,3 millioner boliger, der er solgt i Danmark siden 1992, er sundt for boligmarkedet, mener statsautoriseret ejendomsmægler Henrik Buur fra Nybolig Midtjylland. Han opfordrer dog til, at man ser på priserne med et vist forbehold.
– Hos Nybolig var vi blandt de første til at offentliggøre de gennemsnitlige kvadratmeterpriser, på de boliger vi sælger. På nybolig.dk har det for eksempel de seneste to år været muligt at følge de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i de enkelte regioner, og de kontante salgspriser findes nu også på Nyboligs hjemmeside, lyder det.
– Det er kun sundt med mere gennemsigtighed på boligmarkedet. Jo flere informationer man har om markedet som køber, jo større er muligheden for at finde den rigtige bolig til den rigtige pris, men både som køber og sælger skal man være opmærksom på, at salgsprisen på et hus ikke betyder, at nabohuset kan sælges til den samme pris, eller der er købere, som vil betale den samme pris, understreger Henrik Buur.
Herning Folkeblad, boligmagasinet, side 16 (22. januar 2010)
Velkendt mægler springer ud som online-sælger
Forretningen bliver en del af den landsdækkende kæde BoligOne, der er kendetegnet ved at arbejde internetbaseret med lave salgsomkostninger og store besparelser for sælger. Der er ingen dyre forretningsfacader, og kunde og mægler møder hinanden i trygge omgivelser over spisebordet.
Hans Peter Mikkelsen har over 25 års erfaring i salg og vurdering af boliger i Herning området.
Han har tidligere været medejer af EDC mæglerne Herning og senest arbejdet som ejendomsmægler hos Home.
Erfaring fra mange år i branchen har overbevist ham om, at ejendomshandel med fordel kan foregå en smule anderledes end hos de traditionelle boligbutikker.
Mere end 80 procent af boligkøberne finder deres nye bolig via internettet, og derfor har BoligOne sit hovedfokus på annoncering og synlighed i netop dette medie.
– Som en del af en af landets største ejendomsmæglerkæder, annonceres mine emner udover på www.boligsiden.dk og boliga.dk derfor også på de andre kæders hjemmesider, fortæller ejendomsmægler HP Mikkelsen.
Herning Folkeblad, boligmagasinet, side 11 (22. januar 2010)
Salg af ejerlejligheder steget markant i København
Det går godt med salget af ejerlejligheder i København. Særligt går det godt på Nørrebro og i Københavns Nordvest-kvarter, hvor salget er fordoblet de seneste seks måneder. Det viser helt nye tal fra www.boligsiden.dk.
Så skal man igen til at være hurtig på aftrækkeren, hvis man overvejer at købe en lejlighed i Hovedstaden. Over halvdelen af lejlighederne i København handles nemlig inden for tre måneder, og hver sjette lejlighed er solgt allerede inden for en måned.
Tilsvarende blev kun omkring tre ud af ti lejligheder solgt inden for tre måneder under finanskrisen. Det viser de seneste tal fra www.boligsiden.dk.
”Boligmarkedet i Hovedstaden er igen ved at blive gunstigt for både sælger og køber.
Fremgangen i salget af ejerlejligheder vidner om, at priserne og udbuddet af ejerlej-ligheder er ved at finde et mere stabilt og naturligt leje, hvor både køber og sælger kan være med,” siger kommunikationschef hos Boligsiden A/ S Birgit Daetz .
Lokalavisen Egedal, 1. sektion, side 25 (19. januar 2010)
Ny åbenhed om huspriserne
Boligsiden.dk, ejendomsmæglernes fælles internetportal med boliger til salg, lancerer nu gratis visning af salgsdata på alle boliger. Det sker, efter at regeringen har givet tilladelse til at gøre informationerne frit tilgængelige.
– Vi har respekteret de hidtidige regler på området, som skulle forhindre, at personfølsomme oplysninger kom i de forkerte hænder. Men i kraft af regeringens tilladelse til at offentliggøre salgspriserne vil vi selvfølgelig benytte os af denne mulighed, som er med til at gøre prisudviklingen på boligmarkedet endnu mere gennemsigtigt for forbrugerne, siger Søren Lægaard, direktør for Boligsiden A/S.
De offentliggjorte salgspriser gælder for alle handler gennemført siden 1992, og hos Boligsiden A/S forventer man sig meget af det nye søgeredskab.
Hobro Avis, 1. sektion, side 56 (19. januar 2010)
Åbenhed om boligpriser vækker begejstring
I januar måned er det nye web-site www.boligejer.dk åbnet. Her kan man se alle salgspriser på boliger i hele landet. Og den åbenhed vækker begejstring hos ejendomsmægler Tina Brøndum Øelund fra ejendomsmæglerkæden my-place.
”Det er godt, at salgspriserne nu bliver gjort gratis tilgængelige for alle. Tidligere har det været lidt forbeholdt ejendomsmæglere, kreditforeninger, banker og så videre,” siger Tina Brøndum Øelund.
Nu er der kun tilbage for ejendomsmæglerne at konkurrere på engagement, præsentation, service og ejendomsmæglersalær, -og det er sundt for hele ejendomsmæglerbranchen, mener hun.
I dag er hovedsalgskanalen for ejendommene uanset ejendomsmægler via Internettet på de store internetportaler www.boligsiden.dk, www.boliga.dk, osv.
Farum Avis, 1. sektion, side 23 (19. januar 2010)