3 tendenser på boligmarkedet

Foto: Boligsiden.

Hvad tænker du fremtiden, om din bolig og om prisen på den? Boligsiden.dk har set på tendenserne på boligmarkedet netop nu.

Selvom nyheder om boligmarkedet ofte roterer om tal og statistikker, er det ikke stor magi. Det er nemlig dig, der er boligmarkedet. Det er dig, der køber og sælger bolig, der definerer de tendenser, vi ser. Så hvad har du gjort den seneste tid, og hvordan har du påvirket boligmarkedet?

1. Du er flyttet til byen

Der er en stærkere og stærkere tendens til, at vi flytter fra landet mod byen. Flere og flere sætter huse til salg i landzonerne, og disse huse ligger til salg i længere og længere tid. For fire år siden, var der næsten ikke forskel på salgs- og liggetider i by og landzonen. Nu er markant forskel: I byerne bliver husene solgt hurtigst. Samtidig er salgspriserne steget i byerne, mens salgspriserne på huse i landzonen er faldet.

For at forhindre denne tendens har man fra 1. maj i år kunnet ansøge om at bruge helårsboliger som sommerhuse. Den såkaldte Flexboligordning er tiltænkt de hårdt trængte landområder, der på den måde kan få gang i hussalget og tiltrække mere liv.

2. Du  har fået større tillid til fremtiden

Finanskrisen resulterede i kraftigt faldende huspriser, færre huse blev sat til salg, og boligmarkedet var præget af stor forsigtighed og tilbageholdenhed. Mange havde slet ikke råd til at sælge deres bolig på grund af værditabet.

Nu er situationen blevet stabiliseret, og 2013 har for alvor budt på større optimisme på boligmarkedet. Lejlighedsmarkedet er gået forrest og har vist markant stigende salgspriser, hurtigere salgstider og større udbud, fordi flere har turde sætte sin lejlighed til salg. Villa- og sommerhusområdet følger forsigtigt trop med en svag, men positiv, udvikling i priser og udbud.

3. Du giver ikke ved dørene

Et resultat af den positive tendens, vi ser på boligmarkedet, er også, at du som sælger ikke er så let at forhandle med, som du har været. Der bliver givet markant mindre prisnedslag i dag, end der blev givet for et år siden, og det er uagtet, om det er en villa, en lejlighed eller et sommerhus, der bliver solgt. Som køber kan du stadig håbe på et nedslag i prisen, men nedslagne har været på kraftig slankekur. Hver tredje ejerlejligheder sælges i dag til prisen eller over, og det samme gør sig gældende for hver femte villa.

Fakta om flexbolig

  • Tilladelsen til at bruge boligen som flexbolig udstedes af den kommune, huset ligger i
  • Tilladelsen er personlig og gælder dig og det konkrete hus
  • Boligsiden.dk kan du under Avanceret Søg søge efter boliger, hvor der står flexbolig i beskrivelsen
Find mere om