Vi sælger bolig, før vi køber ny

Foto: Boligsiden

Langt de fleste vælger at sælge bolig, før de køber en ny, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk. Finanskrisen har sat sine spor – bare ikke i København.

Ingen tvivl om at finanskrisen har ændret boligmarkedet. Forbrugerne er blevet mere forsigtige, og bankerne stiller større krav om sikkerhed, før de låner penge ud. I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 83 procent da også, at de vil sælge deres bolig, før de køber en ny. Risikoen for at komme til at sidde med dobbelt husleje skræmmer.

”At kun få tør købe, før de sælger, er et tegn på økonomisk sund fornuft, når der ikke er nogen garanti for korte salgstider; måske med mindre man bor på en attraktiv adresse i København. Og så har bankerne og realkreditinstitutterne også en ikke ubetydelig finger med i spillet. Mange holder lånekassen lukket, indtil den nuværende bolig er solgt, og så har boligkøberne reelt slet ikke noget valg”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Undersøg markedet, hvis du vil købe inden salg

Undersøgelsen fra Boligsiden.dk viser, at 8 procent vil købe ny bolig, før huset er solgt, og kun 4,3 procent vil købe nyt, før lejligheden er solgt.

Ønsker du at købe nyt, inden du sælger, bør du undersøge boligmarkedet i dit område. Tjek både de gennemsnitlige salgstider i din kommune, og kontakt en lokal ejendomsmægler og få et realistisk bud på, hvor lang tid det vil tage at sælge og til hvilken pris. Kontakt også din bank; den vil formodentlig afgøre for dig, om du overhovedet kan vælge at købe, inden du har solgt.

Københavnerparret købte, før de solgte

Der kan dog være gode grunde til at købe, før man sælger. Christian og Katja havde i næsten et år været på jagt efter det helt rigtige hus i Københavns omegn som afløser for deres fireværelses lejlighed på Sønder Boulevard. Da de endelig fandt drømmehuset i Valby, slog de til, også selvom lejligheden endnu ikke var sat til salg.

”Vi startede med at se på hus i starten af 2013. Samtidig fik vi en ejendomsmægler ud til at vurdere lejligheden for at få en ide om, hvad den var værd. Da vi så fandt huset i sensommeren, fik vi vurderet lejligheden igen, og på de måneder, der var gået, var vurderingen steget betragteligt”, fortæller Christian, der sammen med en uafhængig økonomisk rådgiver havde diskuteret mulighederne for at købe huset, selvom lejligheden ikke var solgt.

”Da vi fandt huset, vidste vi, at det var det, vi ville have. Vi ville ikke vente med at slå til og risikere, at det blev solgt til nogle andre. Samtidig vidste vi jo, at boligmarkedet i København havde udviklet sig til vores fordel i forhold til salget af lejligheden. Der er slet ikke tvivl om, at realkreditinstituttet har vurderet, at vi ikke ville få svært ved at sælge lejligheden, og at det spillede ind på deres godkendelse af lånet. Og det viste sig jo også, at det kun tog tre uger at sælge, og kun med et minimalt nedslag i prisen”, siger Christian.

Find mere om