Skybrud skræmmer mindre

Foto: Unsplash

Oversvømmelse i kælderen fylder mindre end tidligere, viser ny undersøgelse fra Boligsiden. Vi er blevet bedre til at komme bekymringerne i forkøbet, og vi ved, hvordan vi skal forhindre det.

Ødelagte familiealbums, oversvømmede pladesamlinger og din gamle elguitar under en halv meter vand. Ingen ønsker at få den ubehagelige overraskelse, det er at træde ned i en kælder fyldt med vand, men vi er blevet mindre nervøse med tiden. Det viser en ny undersøgelse fra Boligsiden.

Prøv Boligsidens oversvømmelseskort her

Når danskerne kigger på bolig, fylder frygten for en oversvømmet kælder stadig meget i tankerne, men ikke lige så meget som førhen.

En undersøgelse blandt Boligsidens brugere viser, at 38,8 procent er meget bange for vandskader, når de kigger på hus, hvis der hører en kælder til. Det lyder umiddelbart af mange, men det er faktisk færre end tidligere, og andelen, der ikke er nervøse for at få oversvømmelse i kælderen, er stigende.

2020 svarede hele 48,5 procent, at de var meget bange for vandskader, og det er altså nu faldet til under 40 procent, samtidig med at andelen af ikke-bekymrede er vokset fra 8,1 procent til 11,4.

”Der har været et stigende fokus på klimaforandringerne, og år med store regnskyl herhjemme har også bidraget til bekymringerne for oversvømmelse i kælderen. Derfor giver det god mening, at boligkøbere kan være nervøse for oversvømmelser i forbindelse med huskøb,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Et stigende fokus kan afhjælpe bekymringerne ved at komme dem i forkøbet med viden og sikring mod oversvømmelser,” forklarer Birgit Daetz.

Artiklen fortsætter under grafen.

I 2013 lød det fra en mægler, Boligsiden talte med, at alle spurgte ind til kælder. Har huset en kælder ville langt de fleste gerne vide, om der tidligere havde været vandskader, lød det fra ejendomsmægleren Kristian Grønning i Danbolig Brønshøj.

Siden oversvømmelserne i 2011 har der været en stigende bekymring for oversvømmelse i kælderen, og det giver god mening, når vi samtidig har haft stort fokus på, at vi går flere klimaforandringer og ekstremt vejr i møde. Bekymringen voksede indtil 2020, viser en gennemgang af Boligsidens tidligere undersøgelser, men nu fylder bekymringerne altså en smule mindre.

Philip Mark fra Home Brønshøj fortæller, at man stadig mærker fokus på kælderen, men han forklarer samtidig, at bekymringerne er blevet færre i takt med, at de er blevet mere opmærksomme på bekymringen, samt at man er blevet bedre til at sikre sig imod det.

”Når vi viser en bolig med kælder frem, oplever vi stadig, at bekymringen for oversvømmelse er til stede, men ikke lige så meget som tidligere. Det kan meget vel skyldes, at vi mæglere er blevet bedre til at forklare om situationen med kælderen og komme eventuelle bekymringer i forkøbet. Samtidig har vi set, at det stigende fokus, grundet tidligere år med skybrud, har gjort, at vi har fået større viden om, hvordan vi sikre os mod oversvømmelser i kælderen,” fortæller butikschef og ejendomsmægler i Home Brønshøj, Philip Mark.