Når kæledyret dør, begraver flertallet det i haven

Syv ud af ti boligejere har begravet et kæledyr i haven. Foto: Pixabay.

Er du boligejer, er det ikke utænkeligt, at du bor ved siden af en gravplads eller to. Syv ud af ti af de adspurgte brugere af Boligsiden svarer nemlig i en ny afstemning, at de har begravet eksempelvis en hund, en hamster eller en kat i haven.

Det er en dag, som ingen ser frem til, men som mange af os alligevel når frem til på et eller andet tidspunkt i livet. Ikke mindst, når vi bliver boligejere.

For med titlen som eksempelvis nyslået husejer bliver der også plads til at anskaffe sig en hund eller en kat, ligesom det ofte er dette sted i livet, at vi får børn, som elsker at få et kæledyr. Men på et tidspunkt rinder livet ud for Bella og Balder. Og hvad gør man så?

Flertallet vælger en gravplads i haven

Syv ud af ti af de adspurgte brugere af Boligsidens svarer i en ny afstemning, at de har begravet deres kæledyr i haven. Og her taler vi både om de mindre kæledyr i form af en fugl eller en hamster, de lidt større kæledyr som eksempelvis en kanin eller en kat samt de endnu større hunde.

Dertil kommer, at to procent af de adspurgte ikke selv har begravet et kæledyr, men i stedet har fundet rester af nedgravede dyr i deres have.

”Der er rigtig mange boligejere, som har kæledyr. Derfor er der ikke overraskende, at så mange af os kommer i situationen, hvor kæledyret går bort. Men det overraskende er, at 7 ud af 10 vælger haven som gravsted, for der er også flere andre måder at komme af med døde kæledyr på,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Kæledyrene betyder mere for os

Hos Dyrlægehuset i Holte og Nærum Dyreklinik oplever dyrlæge Paulette Topsøe-Jensen også, at mange dyreejere vælger at tage deres kæledyr med hjem for at begrave det i haven.

”Det er forskelligt, hvad folk foretrækker, når deres kæledyr dør. Men vi oplever, at cirka halvdelen af dyreejerne gerne vil have deres dyr med hjem og begrave det selv,” siger Paulette Topsøe-Jensen og tilføjer:

”Det kommer meget an på, hvilket forhold kæledyrsejeren selv har til døden. For nogle er døden noget, som er pinagtigt. Det skal overstås i en fart og helst glemmes hurtigt. Det gør lige så ondt på dem som på alle andre at sige farvel, men et minde som en urne eller en grav ønsker de ikke. Andre vil gerne have et synligt minde og vælger at tage dyret med hjem, hvor de laver en lille gravplads i haven.”

Sidstnævnte er også den løsning, som dyrlægen selv har valgt igennem tiden.

”Alle de hunde, jeg har haft, ligger begravet i haven. Det er klart, at når man har boet sammen med en hund i 10-20 år, repræsenterer den en særlig tid i ens liv. Og når de ligger begravet i haven, føler jeg stadig, at de er her. På den måde har jeg et synligt minde, og de er stadig en del af familien, selvom de ligger og sover et andet sted,” forklarer Paulette Topsøe-Jensen, der har været dyrlæge i mere end 30 år.

Kæledyrets sidste hvilested

Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen har sammen lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig, når du pludselig står med et dødt kæledyr. Når der er tale om et mindre dyr, også kaldet et selskabsdyr, må du gerne begrave det i din have, så længe der er tale om sjældne eller enkeltstående tilfælde.

Du skal dog være opmærksom på at få gravet hullet dybt nok. Det skal typisk være 0,5-1 meter dybt, så andre dyr ikke umiddelbart kan grave det op igen. Og du skal søge om tilladelse hos kommunen, hvis der er tale om et større kæledyr, som skal begraves i nærheden af en drikkevandsboring.

Alternativt kan dyrlægen også tage sig af det døde dyr. Det kan blive begravet på en dyregravplads. Det kan brændes på et dyrekrematorium, hvorefter du kan få asken med hjem, dyret kan skaffes af vejen som almindeligt affald, og endelig kan man også få kremeret dyret for derefter få asken smeltet ind i et smykke. Det kan man læse mere om hos Adas Kæledyrskrematorium, som laver askesmykkerne.

Men det giver umiddelbart god mening, at flertallet vælger haven, mener Boligsidens kommunikationsdirektør.

”Jeg tror, mange af os kan genkalde os at minde fra barndommen, hvor vi selv har sagt farvel til en kær ven i haven. Og en lille ceremoni kombineret med en lille gravplads i haven kan være en god ting for børnene, som på den måde får bearbejdet deres tab. Når dyret er begravet i haven, har vi et sted at gå hen og besøge vores gamle ven,” siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt brugerne af Boligsiden i perioden 31. oktober til 11. november 2019. I alt er der afgivet 1.291 svar til spørgsmålet: ”Har du nogensinde begravet et kæledyr i haven?”

Afstemningens resultater i tal:

SvarmulighedAntal stemmerStemmeandel i procent
Ja, et mellemstort dyr (fx kanin eller kat)38130%
Nej33626%
Ja, et større dyr (fx hund)33526%
Ja, et lille dyr (fx fugl eller hamster)21416%
Nej, men jeg har fundet rester af nedgravede dyr i min have252%
Find mere om