Boligkøbere vil indføre særligt rygermærke

For de fleste boligkøbere er det ikke en positiv oplevelse at træde ind i en bolig, hvor man kan lugte tobaksrøg. Det fremgår af en ny afstemning hos Boligsiden. Foto: Pixabay

Skal man kunne se, om der har været røget i en bolig, når den sættes til salg? Ja, siger et flertal i en afstemning blandt brugerne på Boligsiden.dk. Astma Allergi Danmark bakker op.

Vi skal ikke mange år tilbage i tiden, før det var ganske almindeligt, at danskerne lod cigaretterne gløde hjemme i stuerne, på arbejdspladsen, på restauranter og endda på fly og i toget. I dag svæver røgen primært udendørs, på udvalgte barer og i privaten.

Netop røg i privaten kan blive en udfordring, hvis man gerne vil sælge sin bolig. Og til spørgsmålet om hvorvidt et hus eller en lejlighed skal have et særligt mærke, der indikerer, at der er blevet røget i hjemmet, når det skal sælges, er der en klar holdning blandt potentielle boligkøbere. I hvert fald hvis man spørger brugerne på Boligsiden.dk.

I en ny afstemning angiver 60 procent ud af et samlet antal respondenter på 1.221 personer, at de ønsker et særligt rygermærke, mens 36 procent siger nej tak til en sådan ordning.

”Resultatet stemmer godt overens med en tidligere afstemning, hvor vi spurgte vores brugere, om det betyder noget, at der har været røget i den bolig, de kigger på. Her svarede en tredjedel af de brugere, der afgav svar, at røg i boligen, ville få dem til at miste interessen for stedet. Dermed kan man roligt konstatere, at rygerhjem har det lidt sværere på markedet,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Gør det nemmere at vælge

Hos Astma Allergi Danmark ser man positivt på et potentielt rygermærke, der ifølge vicedirektør Anne Holm Hansen, kan gøre det nemmere for boligkøberne at undgå hjem med røg i tapet og tæpper.

”Med en mærkningsordning kender folk præmissen fra start, og det gør det nemmere for boligkøberne at vælge til eller fra tidligt i købsprocessen. Den slags regler kan med andre ord være positive, og vi ser dem allerede mange andre steder, for eksempel ved visse former for udlejning og på hoteller, hvor man som gæst selv kan vælge mellem ikkeryger- og rygerværelser,” siger hun, og fortsætter:

”Røg sætter sig i materialer, og det kan man mærke, hvis man flytter ind i en bolig, hvor der er blevet røget. Vi ved, at passiv rygning er ekstremt helbredsskadende – det kan svare til at ryge selv, give lungekræft, kol og forværre eksisterende astma. Røgen vil selvfølgelig ikke fortsætte med at cirkulere i et hjem, hvor der tidligere er blevet røget, men hvis man skal røglugten til livs, skal alt inventar skiftes ud.”

Hver femte dansker ryger

I Danmark ryger omkring én ud af fem. Mens 16 procent ryger hver dag, gælder det for fem procent, at de ryger hver uge eller sjældnere. Det viser tal fra undersøgelsen Danskernes Rygevaner 2016, der er lavet i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

Undersøgelsen viser endvidere, at røgen er aftaget kraftigt blandt danskerne. Hos mændene toppede rygningen i 1953, hvor 78 procent havde en smøg i munden hver dag. For kvindernes vedkommende gjaldt det halvdelen i 1970.

”Man kan dermed konkludere, at røg i boligen er aftagende. Samtidig bærer resultaterne af vores nye afstemning præg af, at tolerancen over for lugten af cigaretrøg i hjemmet er meget lav, og at en mærkning derfor ikke er uaktuel,” siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi

I perioden fra d. 20. august til den 27. august spurgte vi brugerne på Boligsiden.dk ”Bør rygerboliger have et særligt rygermærke, når de bliver sat til salg?” De i alt 1.221 svar fordeler sig således:

Find mere om