Lavere boligpriser får hver fjerde boligkøber til at se på bolig uden for de store byer, men næsten lige så mange kigger mod mindre byer for at få mere ro, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.
Den sikreste vej til en billigere bolig er at flytte fokus væk fra de store byer. Så snart man bevæger sig ud over kommunegrænsen fra fx Aarhus, Esbjerg eller Odense, falder boligpriserne markant. Og det er da også lavere priser, der tiltrækker boligkøberne. I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer hver fjerde, at lavere boligpriser kunne få dem til at se på boliger længere væk fra de store byer. Men også ønsket om at finde ro får de boligsøgende til at søge ud af byerne. Hele 24 procent svarer, at ønsket om at få mere ro kunne få dem til at kigge på boliger længere væk fra de store byer.
”Det er ikke overraskende, at mange håber at finde en billigere bolig uden for de store byer. Man kan spare over 50 procent på udbudsprisen på en villa, hvis man kører over kommunegrænsen fra nogle af de store byer”, siger kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, Birgit Daetz, og fortsætter:
”Men der er også mange stressede familier, der søger roen på landet, hvor de fx kan nøjes med at arbejde deltid på grund af en lavere boligbyrde og dermed få mere tid til familie eller fritidsaktiviteter”.
Forlad de større byer, og spar mest
Der, hvor boligkøberne for alvor kan spare penge, er, hvis de forlader de større byer og søger mod nogle mindre. En tur fra Esbjerg til Tønder Kommune kan eksempelvis give en besparelse på 55 procent på udbudsprisen på en villa, og kører man ud af Aalborg, Aarhus og Odense, er der også mellem 46 og 53 procent at spare lige på den anden side af kommunegrænsen.
”For mange er det attraktivt at bo i byerne, og det er klart, at det presser boligpriserne op. Men hører man til dem, der ikke synes, det gør så meget, om man bor i Aarhus eller Favrskov, så har man super gode muligheder for at finde en billigere eller bedre bolig”, siger Birgit Daetz.
I København kan man spare mellem 29 og 30 procent på udbudsprisen på en villa, hvis man ser på huse i nabokommunerne Herlev og Hvidovre. Til gengæld stiger priserne, hvis man vil til Frederiksberg eller Gentofte Kommuner.
Mange realiserer boligdrømmen uden for de store byer
For mange bliver det ikke ved drømmen om at flytte længere ud på landet. Salget af villaer og rækkehuse i kommuner som Kalundborg og Langeland er steget med over 50 procent det seneste år, og der har generelt været vækst i antallet af bolighandler i områder som Syd- og Vestsjælland og Syddanmark. Antallet af hushandler i København, Aarhus, Odense og Aalborg er til sammenligning faldet med over 10 procent i samme periode.
”Det seneste år er antallet af boligsalg især øget i de områder, hvor boligsalget tidligere er gået lidt trægt. Det har en selvforstærkende effekt, for flere tør købe, når man kan se, at der er gang i markedet, og det vil være muligt at sælge boligen igen, hvis det skulle blive nødvendigt”, siger Birgit Daetz.
Sådan gjorde vi:
På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 14. – 22. september spørgsmålet: ”Hvad kunne få dig til at se på boliger længere væk fra de store byer?” 2.123 svarede, og svarene fordelte sig sådan her: