7 ud af 10 vil betale mere for en lejlighed, hvis den har altan

Foto: Boligsiden.

Lejligheder med altaner er populære. Det viser en ny afstemning blandt brugerne på Boligsiden.dk. 7 ud af 10 potentielle købere svarer, at de vil betale mere for en lejlighed med altan.

Det er ren nydelse at sidde på sin egen altan, nyde byens larm, få sol i ansigtet og drikke et glas rosé. I hvert fald hvis man skal tro 70 procent af brugerne, der har deltaget i en ny afstemning på Boligsiden.dk. De er nemlig villige til at betale flere penge for en lejlighed, hvis den har en altan.

”At få en altan står øverst på rigtig mange lejlighedskøberes ønskelister. Men jeg er overrasket over, at der er så mange brugere, der er villige til at betale mere for de lejligheder, der har dem. Jeg ville have troet, at flere ville svare, at de ikke ville betale ekstra for det,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Blot en fjerdedel af brugerne svarer i afstemningen, at det er fedt, hvis en lejlighed har en altan, men at de ikke vil give mere for den af den grund. Den fjerdedel kan være dem, der er nået længst i købsfasen.

”Når man står over for et boligkøb, er det ofte drømmene, der styrer i starten af forløbet, hvor det er gratis at lave en lang ønskeliste. Når man så har mødet i banken, får man et realitetstjek, og så er der risiko for, at man bliver mindre rundhåndet med, hvad man vil betale, og at nogle need to haves bliver forvandlet til nice to haves.”

Altan er det mest søgte ord

Hvornår altanen vipper fra altafgørende til luksusgode er individuelt fra køber til køber. Det afspejler sig også i svarene i afstemningen. 23 procent vil give op til 50.000 kroner mere for en lejlighed med altan, mens 47 procent vil slippe op mod 100.000 kroner mere.

”Fordelingen indikerer for mig, at drømmene betyder meget for køberne, og at altanen konkurrerer helt oppe i toppen på den prioriterede ønskeliste. Lige under beliggenhed og pris,” siger Birgit Daetz.

Ifølge en opgørelse fra Boligsiden.dk var altan da også det mest brugte søgeord i fritekstsøgningen i 2018 efterfulgt af elevator, garage og havudsigt.

”Vil man bo i byen, er det for de fleste helt umuligt at få havudsigt. Man kan sige, at altanen er lejlighedens svar på husets havudsigt. Med en altan får man det udeareal, som andre flytter i hus uden for byerne for at få.”

Afstemningens resultater:

Fra den 26. januar til den 5. februar spurgte vi brugerne på Boligsiden.dk: ”Hvad betyder det for dit lejlighedskøb, hvis der er altan?” Vi fik 1.379 svar, hvoraf 212 svarede, at de ikke vil købe lejlighed. Dem sorterede vi derfor fra, hvorfor diagrammet herunder er baseret på 1.167 svar.

Find mere om