Nye tal: Sommerhussalget falder i populære områder og stiger i andre

Foto: Boligsiden

Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at der blot er solgt ét sommerhus mere i 3. kvartal i år sammenlignet med sidste år. Lokale tal viser dog en nedgang i salget i flere af de populære områder, mens det blomstrer i andre dele af landet.

Kaster du et blik på sommerhussalget lige nu, ser det ikke umiddelbart ud til, at der er meget at skrive hjem om. I 3. kvartal blev der solgt 2.707 sommerhus, og det er blot et enkelt mere end i samme periode sidste år. Der er dermed tale om en salgsudvikling, der kredser om rundt regnet nul procent, viser nye handelstal fra Boligsiden.dk.

Dykker man dybere ned i tallene, er der dog store lokale forskelle. Eksempelvis ligger sommerhussalget på Bornholm 23,2 procent over niveauet i 3. kvartal 2017. Og i Norddjurs Kommune nord for Aarhus er der tale om en stigning på 20,4 procent.

Gode priser tiltrækker

Anderledes ser det ud, når man kigger på nogle af de mest populære sommerhuskommuner. Det gælder nordsjællandske Gribskov, hvor salget er faldet 13 procent, men også i Ringkøbing-Skjern Kommune og Hjørring Kommune, der rummer attraktive områder som Løkken og Lønstrup, har salget taget et dyk. I de to kommuner er der tale om en nedgang i antallet af handler på henholdsvis 10,3 og 26,6 procent.

”Når vi ser, at salget netop falder i nogle af de mest populære områder, skyldes det flere forhold. Blandt andet at priserne har fået et løft, der gør, at nogle sommerhuskøbere begynder at kigge i andre retninger. Det er en af årsagerne til, at salget er steget i Norddjurs, hvor priserne længe har ligget en pænt stykke under niveauet i Syddjurs, der er Østjyllands mest attraktive sommerhusområde,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Bolgsiden.dk.

Hun pointerer, at det øgede salg på Bornholm er forårsaget af to ting: Salgbare priser og et øget fokus på muligheden for at købe villaer uden bopælspligt, altså flexboliger.

Høje salgstal på sommerhusmarkedet

Selvom salget på landsplan er status quo, er det langt fra et dårligt signal, mener Birgit Daetz. I kølvandet på lovændringen fra 1. maj 2017, hvor det blev muligt at låne op til 75 procent af sommerhusets pris som realkreditlån modsat de tidligere 60 procent, steg salget markant.

”Sammenligner vi salget i maj, juni og juli i 2016 og 2017 blev der solgt over en tredjedel flere sommerhuse i månederne efter ændringen. Effekten var med andre ord mærkbar. Så når vi ser, at salget i år holder nogenlunde trit med sidste års handel, er det faktisk ganske pænt. Stilstanden er faktisk et udtryk for, at dampen bliver holdt oppe på sommerhusmarkedet,” siger Birgit Daetz.

Udviklingen i sommerhussalget pr. kvartal:

Kvartal201620172018
1.1.2091.6281.607
2.2.3212.8842.795
3.2.2362.7062.707
4.1.5501.811

(Kilde: Boligsiden.dk)

Find mere om