Færre danske boligejere ender på tvangsauktion

Foto: Boligsiden.dk
Skrevet af Ahn Line Woo Shing Hai
Journalist
GEM ARTIKEL    Tvangsauktioner   15. marts 2018   ·   2 MIN

Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at antallet af tvangsauktioner er faldende. I januar og februar måned var antallet af kommuner med mere end 10 tvangsauktioner nede på hver femte i modsætning til i 2016, hvor det gjaldt hver niende.

En opgørelse over antallet af tvangsauktioner i årets første to måneder viser, at færre danskere oplever, at deres bolig kommer på tvangsauktion. I 10 ud af 11 landsdele er antallet lavere end i samme periode for blot to år siden. Tal fra Boligsiden.dk viser, at der er tale om fald på mellem tre og 71 procent.

I antal er faldet størst i Nordjylland, hvor 64 boliger kom på tvangsauktion i løbet af januar og februar i år. I samme periode i 2016 lød antallet på 96. Der er dermed tale om et fald på 32 sager.

”Der er store forskelle på, hvor positiv udviklingen er i de enkelte kommuner, men vi ser generelt, at omfanget bliver mindre. Det kan vi blandt andet se ved, at antallet af kommuner, hvor der har været mere end 10 tvangsauktioner er faldet. I år handler det om hver niende kommune, mens det i 2016 var omkring hver femte,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Årsagen til faldet

Den primære årsag til, at antallet af tvangsauktioner er faldende, er et boligmarked i vækst. Når boligpriserne stiger, flere sætter til salg, handelsaktivitet følger trop og køberne bliver flere, bliver det nemmere for de boligejere, der læner sig op ad en tvangsauktion, at få solgt boligen i almindeligt, frit salg. Og ofte til en mere fordelagtig pris end på tvang.

”Dertil kommer, at ansvaret for at inddrive ejendomsskat overgik fra SKAT til kommunerne for et års tid siden. Det kan også have haft en effekt på antallet. Vi kan dog se, at faldet i det samlede antal tvangsauktioner tog fart tidligere, så på nuværende tidspunkt er det svært at konkludere på betydningen af, hvilken instans der står for inddrivelsen,” siger Birgit Daetz.

På kommunalt niveau er der tale om særdeles positive udviklinger i Esbjerg, Haderslev og Vejle, hvor antallet af tvangsauktioner er faldet fra henholdsvis 10, 10 og 13 sager henover januar og februar i 2016 til to, fire og en i år.

Kommuner med flest tvangsauktioner i år er Lolland, Slagelse, Næstved, Odsherred og Guldborgsund.
Antal tvangsauktioner pr. landsdel (Opgørelsen dækker over alle boligtyper. Kilde: Boligsiden.dk)

LandsdelJan & feb 2016Jan & feb 2017Jan & feb 2018Ændring fra
2016-2018
Bornholm772-71 %
Fyn615245-26 %
København by131111-15 %
Københavns omegn1213120 %
Nordsjælland393733-15 %
Vest- og Sydsjælland148144144-3 %
Østsjælland141110-29 %
Nordjylland967764-33 %
Østjylland576353-7 %
Vestjylland434329-33 %
Sydjylland757058-23 %

Hvorfor kommer en bolig på tvangsauktion?
En bolig kommer på tvangsauktion, fordi ejeren af boligen ikke har betalt sin termin eller ejendomsskat til tiden. Det sker dog først efter, at eksempelvis det involverede realkredit- eller pengeinstitut eller kommunerne ikke er lykkedes med at få sin betaling gennem rykkere og inkasso. Har en privatperson udlæg i ejendommen, kan han ligeledes begære auktion over ejendommen.

Alle typer af boliger kan komme på tvangsauktion. Det handler udelukkende om boligejeren. Har vedkommende svært ved at betale af på de lån, der er optaget med sikkerhed i boligen, kan han forsøge at sælge den i fri handel. Hvis det ikke er muligt, kan tvangsauktionen være den sidste udvej.

Interesseret i at købe bolig på tvangsauktion? Søg boliger i dit område her.

Kategorier

Tvangsauktioner

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.