Nye tal: Salget af sommerhuse eksploderer

Foto: Boligsiden.

I kølvandet på de nye regler om realkreditbelåning til sommerhuse, nåede salget nye højder i maj måned, da det passerede 1.000 handler – et niveau der ikke er set lignende siden før finanskrisen.

Salget af sommerhuse overgik al forventning i maj. Måneden markerer sig nu som den med mest aktivitet på markedet siden før finanskrisen. I alt 1.069 sommerhuse skiftede hænder i sidste måned, hvilket er over 300 flere end i samme periode sidste år. Det svarer til en stigning på 40 procent.

Den markante stigning kommer i kølvandet på en periode med stort fokus på sommerhusmarkedet. Folketinget vedtog tidligere på året et lovforslag om at øge realkreditbelåningen på lån til sommerhuskøb fra 60 til 75 procent. Loven trådte i kraft 1. maj i år.

”Muligheden for at låne op til 75 procent i sit sommerhus med realkreditlån betyder, at danskerne kan finansiere deres sommerhuse billigere end før. Det er rigtig godt nyt for de danskere, der går i sommerhustanker. Men man skal huske, at det er en konkret vurdering fra sag til sag, hvor høj en belåning der kan gives,” siger Ane Arnth Jensen, der er viceadministrerende direktør i Finans Danmark, til Boligsiden.dk.

Udviklingen fortsætter

Siden 2011 har sommerhussalget på månedsbasis ligget på mellem 193 og 819 handler. Vel at mærke frem til det høje antal salg i den forgangne måned. Og forventningen er, at salget holder niveau i juni, lyder meldingen fra Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

”Salget topper historisk set i juni måned, og det er også det, vi har set de seneste år. Det er klart, at den mulige ophobning af afventende købere, der slog til efter 1. maj, kan have give salget et boost, men vi ser også andre parametre, der påvirker salgsudviklingen på sommerhusmarkedet. Dels følger det strømningerne på det generelle marked, der er opadgående, og så kan ændringen i reglerne om brug af fritidsbolig som helårsbolig få en effekt.”

Birgit Daetz henviser her til, at et flertal i Folketinget sidste år indgik aftale om, at pensionister efter et enkelt års ejerskab, mod en tidligere periode på otte år, kan benytte sommerhuse som helårsbolig. Ændringen trådte i kraft den 15. juni i år.

”Holder salget det nuværende niveau for de første fem måneder af året, bliver maj ikke kun den bedst sælgende måned siden før finanskrisen, men 2017 bliver også det år med mest aktivitet på sommerhusmarkedet,” siger Birgit Daetz.

Her har stigningen været størst

Det øgede salg er bredt fordelt på områder i hele landet. I alt 36 postnumre har oplevet en stigning, når man sammenligner årets første fem måneder med samme periode sidste år. Den største stigning ses i 8420 Knebel, hvor salget er steget med 62 procent.

Med i top 5 over de største stigninger er desuden Holbæk i Vestsjælland, Blåvand i Vestjylland, Otterup på Nordfyn og Hornbæk i Nordsjælland.

”Det er meget positivt, at aktiviteten blomstrer i alle egne af landet, fordi det vidner om, at et bredt udsnit af danskerne træder ind på sommerhusmarkedet, ligesom det ikke kun er de klassiske ferieområder, der får del i væksten, men derimod hele Danmark,” siger Birgit Daetz.

Solgte fritidsboliger i årets 5. måned:

ÅRANTAL SALG I MAJ MÅNED
20171.069
2016763
2015740
2014637
2013677
2012503
2011387
Find mere om