Ekspertens bedste tips: Få optimalt lysindfald i boligen

Foto: Boligsiden

Lysindfald, ovenlysvindue, panoramaudsigt. Det er ord, der ofte går igen i ejendomsmæglernes salgsopstillinger, men hvordan forholder dig bedst til dagslyset, når du køber bolig?

Solen står op, solen går ned. Og på vinterhalvårets korte dage kan vi blive ekstra hungrende efter dagslyset, når vi sidder indenfor i mørke stuer og luner os i standerlampens skær.

Netop lysindfaldet i en bolig er vigtigt for boligkøbere, og det er derfor en af de ting, som ejendomsmæglerne lægger vægt på, når de skriver deres salgsopstillinger. En søgning på Boligsiden.dk viser, at der lige nu er over 9.000 boliger til salg, hvor ordet lysindfald er nævnt i annonceteksten. Og hele 495 boliger i udbud har ovenlysvindue.

”Når køberne har kigget på pris og beliggenhed, så kigger de på indretningen, og her er lysindfaldet et af de vigtige parametre. Er der vinduer, der giver udsyn og udsigt, og er der ovenlys i køkkenet eller fordelingsgangen? Det betyder meget for helhedsindtrykket af en bolig, og derfor er det også noget, som mæglerne gør meget ud af at beskrive i deres salgsopstillinger,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Kroppens indre ur

Tænker du over, hvor meget lys du lukker ind i din bolig? Hvis ikke, så burde du måske gøre det. Ikke kun fordi det påvirker din boligs værdi i kroner og ører, men også fordi undersøgelser viser, at din krops indre ur er indrettet efter, hvor meget lys dine øjne registrerer.

Lys er med andre ord afgørende for en god døgnrytme. Men det betyder ikke, at du straks skal gå i gang med at banke store huller til vinduer i både murværk og tag.

”Laver du både panoramavindue og ovenlys, kommer du til at mangle skygger og kontraster, og så bliver lyset diffust. Har vinduet samtidig udsigt mod syd, har du sol lige ind i huset det meste af dagen, og så bliver du alligevel nødt til at have et gardin for det meste af dagen. I stedet kan du lave et mindre vindue, der rammer din udsigt ind og lyser ind på en af husets flader,” siger Mette Hvass, der er belysningsarkitekt og underviser i lysdesign på institut for arkitektur, design og medieteknologi på Aalborg Universitet, København.

Lysekspertens gode råd

I mange boliger har du ikke mulighed for at sætte store vinduer i væggen, og bor du i lejlighed, er ovenlys slet ikke en mulighed. Men er du på jagt efter en bolig i etagebyggeri, har lyseksperten alligevel et par gode råd.

”Der er meget lysrefleksion mellem huse, så hvis der er en mørk facade på den anden side af gaden, bliver der reflekteret mindre lys ind i for eksempel en stuelejlighed. Tænk i det hele taget over lysets gang. Tag kompasset frem og se, om lejligheden vender mod syd, sydøst eller sydvest, hvor du får meget sol fra. Og tænk så også over, hvornår på døgnet du er hjemme, og om der er en sidegade tæt på, der sender lys ned i gaden og ind til dig,” siger Mette Hvass.

Vil du have inspiration til, hvordan du kan tænke lyset ind i din bolig, så tjek Boligsiden.dk’s inspirationsunivers, hvor du for eksempel kan se, hvordan lyset blev tænkt ind i ombygningen af denne stuelejlighed.

Her på Boligsiden.dk er vi mindst ligeså glade for lys og lysindfald som ejendomsmæglerne. Derfor har vi udvalgt seks boliger i forskellige prisklasser, der på varmeste vis lukker lys ind i boligen.

Panoramaudsigt over Øresund
Turbinevej 1
3150 Hellebæk
Udbudspris: 7.900.000 kr.

Ovenlysvinduer og panorama over Østersøen
Sænevej 4, Sandvig
3770 Allinge
Udbudspris: 4.350.000 kr.

Lys fra alle sider og lækker ovenoplyst hall
Nørre Alle 26
7760 Hurup Thy
Udbudspris: 2.095.000

8-kantet ovenlysvindue med masser af lys
Bækholmen 10, Dråby
8400 Ebeltoft
Udbudspris: 1.995.000 kr.

Lyst arkitekttegnet sommerhus
Sennepsmarken 2
9970 Strandby
Udbudspris: 1.495.000 kr.

Fritidshus med lys tilbygning
Mosestien 35, Roneklint St.
4720 Præstø
Udbudspris: 550.000 kr.

Find mere om