Studieboligen som investering – sådan har priserne udviklet sig

Foto: Boligsiden

At købe en studiebolig er en investering. Men er det en god investering? Boligsiden.dk har set på prisudviklingen for ejerlejligheder over en femårs periode i de store studiebyer.

Overvejer man som studerende at købe en ejerbolig, eller vil man som forældre hjælpe sine børn og gøre et forældrekøb, handler det i første omgang om at finde den rigtige bolig til formålet. Det vil typisk være en bolig, der er placeret i den rigtige by, og som har en fornuftig pris. Kan man få økonomien til at hænge sammen, er det et succeskriterium i sig selv.

Men tillader man sig at se lidt længere ud i fremtiden, er det også værd at se på, hvad man kan forvente at få for boligen, når den engang skal sælges.

”Det er svært at spå om fremtidens prisudvikling, men vi kan se tilbage på, hvordan det er gået de seneste fem år i de store byer, og her kan vi se, at priserne i gennemsnit er steget markant – især i hovedstaden”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Størst gevinst i København

Ikke overraskende har København stået for den mest markante prisudvikling på markedet for ejerlejligheder de seneste fem år. Salgsprisen for en ejerlejlighed i Københavns Kommune er steget med godt 11.000 kroner pr. kvadratmeter fra juli 2011 til juli 2016, og for en lille lejlighed på bare 40 kvadratmeter betyder det en stigning i pris på 443.000 kroner.

”Når vi regner med gennemsnitspriserne, giver det en klar indikator af, hvilken vej udviklingen går. Man skal dog have in mente, at der i de seneste fem år er opført og solgt meget nybyggeri i København, og det har været med til at trække gennemsnitspriserne op de senere år. Hvis man sælger en lille lejlighed i år, der er købt som studiebolig for fem år siden, vil man ret sikkert få en gevinst, men reelt er den nok mindre end de godt 400.000 kroner, gennemsnittet lander på”, siger Birgit Daetz.

Scor en kvart million i Aarhus for 40 kvadratmeter

Købte man en studiebolig for fem år siden i en af de andre studiebyer, og er det nu blevet tid til at sælge, er der også her gevinster at hente. I Aarhus Kommune er den gennemsnitlige salgspris steget med godt 6.000 kroner pr. kvadratmeter, hvilket giver en gevinst på 243.000 kroner for lejligheden på 40 kvadratmeter.

I Aalborg Kommune er priserne steget med 4.600 kroner pr. kvadratmeter, som giver en prisstigning på 184.000 kroner for 40 kvadratmeter, og en lejlighed i samme størrelse er blevet 167.000 kroner mere værd i Odense Kommune.

”Selvom der kan komme økonomiske bump på vejen, som vi så det med finanskrisen, er stigende priser for ejerlejligheder i de store byer noget af det, vi bedst kan forudsige, og det gør studieboligen til en af de mere sikre investeringer. Selv hvis priserne skulle dykke som følge af en finansiel krise, kan man være sikker på, at de over tid altid vil stige igen i byerne, og det vil ske langt hurtigere end andre steder i landet”, siger Birgit Daetz.

Find mere om