Her er det sværest at prutte om prisen

Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Der blev givet nedslag i 68 procent af alle bolighandler, der blev gennemført i første kvartal af 2016, viser opgørelse fra Boligsiden.dk. Nogle kommuner trækker dog gennemsnittet ned, og her er det sværest at prutte om prisen.

Skal du på boligjagt i foråret, kan du statistisk set godt regne med, at bolighandlen ender med et nedslag. I første kvartal af 2016 blev der givet rabat på 68 procent af alle gennemførte bolighandler. Ser man kun på villasalget, fik 77 procent et nedslag i prisen i første kvartal. Det er altså mere end tre ud af fire villahandler, hvor der sælges under udbudsprisen.

Alligevel er man som køber ikke garanteret en rabat. I nogle kommuner er det tæt på halvdelen af villahandlerne, der gennemføres til prisen eller over. I Stevns Kommune endte kun 56 procent af villahandlerne i første kvartal med et nedslag, og i Sorø og Halsnæs fik kun henholdsvis 57 og 58 procent rabat.

”Det er ikke naturlov, at bolighandlen skal ende med et nedslag. Hvis boligen er udbudt til en realistisk pris, er der som regel også en køber, der gerne vil betale”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Skarp pris og lille udbud giver få nedslag

Ser man på top 10-listen over de kommuner, hvor der sjældnest bliver givet et nedslag, er der to typer. Den ene type er kommuner som Stevns og Sorø, hvor det formodentlig spiller ind, at man har været gode til at sætte nogle skarpe priser fra start.

Den anden type er kommuner som Rødovre, Glostrup og Albertslund. De små vestegnskommuner er eftertragtede på grund af deres beliggenhed tæt på København kombineret med lave priser i sammenligning med Hovedstaden. I disse kommuner er der ikke mange boliger til salg, og der er rift om dem, der er. Her er der mange interesserede købere, når en bolig kommer til salg, og sælger gør klogt i ikke at forhandle prisen, før man har afprøvet, om der ikke skulle være nogen, der gerne vil betale prisen.

Derfor bliver der givet nedslag

Der er ikke nogen fast formel til at regne ud, hvad en bolig er værd. SKAT har haft store udfordringer med at fastsætte boligernes værdi, og det er netop fordi, det ikke er så lige til. Der er mange faktorer, man kan regne på fx gennemsnitlige kvadratmeterpriser i kommunen, men meget afhænger også af ikke-målbare størrelser, fx hvordan boligen overordnet set præsenterer sig, og i sidste ende er det køberne, der beslutter, hvad boligen er værd. For det er køberne, der vælger, til hvilken pris de vil købe. Er boligens udbudspris højere end det, køberne synes, boligen er værd, byder de under. Og hvis sælger i sidste ende accepterer buddet, så er handlen gennemført med et nedslag.

Når en bolig sættes til salg, skal man finde ud af, hvad man tror, boligen er værd, og hvad den skal udbydes for. Den lokale ejendomsmægler kender markedet bedst, og vil være den, der bedst kan komme med et realistisk bud på en pris. Men i sidste ende er der mange usikkerheder, der spiller ind, så selv for en gammel rotte i faget, kan det være svært at ramme rigtigt hver gang.

Top 10 – kommuner med laveste andel af villahandler med nedslag

  1. Stevns: 56 %
  2. Sorø: 57 %
  3. Halsnæs: 58 %
  4. Egedal: 63 %
  5. Glostrup: 63 %
  6. Bornholm: 63 %
  7. Læsø: 63 %
  8. Albertslund: 64 %
  9. Faxe: 64 %
  10. Rødovre: 64 %

(Boligsalget er opgjort for første kvartal af 2016, og der er i top 10-listen udelukkende set på villa-salg. Blandt kommunerne på listen har Læsø haft færrest handler; her er der solgt otte villaer i perioden. Kilde: Boligsiden)

Find mere om