Mindre nedslag i sommerhushandlerne

Foto: Boligsiden

Der bliver givet lige så mange prisnedslag som tidligere, når der handles sommerhuse. Men nedslagene er blevet mindre, viser opgørelse fra Boligsiden.dk.

I første kvartal af 2015 endte 85 procent af sommerhushandlerne med et prisnedslag. Det vil sige, at køber ikke endte med at betale den seneste udbudspris, som sommerhuset var annonceret til, men fik aftalt en pris, der lå lidt under.

Over de seneste otte år har andelen af sommerhushandler med nedslag ligget på 85 procent i gennemsnit, og andelen har svinget mellem 81 og 90 procent. I modsætning til ejerboligmarkedet, hvor andelen af bolighandler med nedslag er stærkt faldende, holder sommerhusene niveauet. Alligevel er alt ikke, som det plejer at være. Nedslagne er nemlig blevet mindre.

”Der bliver givet mindre og mindre nedslag i sommerhushandlerne. I første kvartal af 2009 kunne man i gennemsnit få 173.000 kroner, mens man i første kvartal i år ikke skulle regne med mere end 99.000 kroner”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk og fortsætter:

”Det er kutyme, at der bliver givet nedslag i sommerhushandlerne, og den tradition er nok er stærkere end i ejerbolighandlerne. Sommerhussælgerne er villige til at give lidt rabat for at få lukket handlen, men beløbet er ikke længere, hvad det har været”, siger Birgit Daetz.

Sommerhuspriserne steg i april

I april steg salgspriserne på sommerhusene med 1,2 procent fra måneden før, og salgspriserne ligger nu 3,8 procent højere end i april 2014. Kombineret med de faldende prisnedslag og en salgstid, der også blev reduceret med 4,2 procent i april, har sommerhusmarkedet fået en snert af sommerhumør.

”Sommerhusmarkedet kan på igen måde følge med i det tempo, som ejerboligmarkedet kører i. Her stiger priserne markant, mens nedslagne næsten er blevet symbolske. Det er som om, at den medvind, der er på ejerboligmarkedet, ikke helt slår igennem på sommerhusområdet, men nu er der alligevel er lidt medvind til sommerhusejerne også”, siger Birgit Daetz.

Her er sommerhusene det største hit

Det seneste år har sommerhuspriserne haft mest vind i sejlene i Halsnæs Kommune. Her er priserne steget med 12 procent. De eftertragtede sommerhuse har gjort køberne villige til at spendere lidt ekstra, og interessen afspejles også i den særdeles lave salgstid på bare 161 dage i gennemsnit i april. Så hurtigt går det ingen andre steder i landet. Og for at sætte kronen på værket bliver der også givet landets mindste prisnedslag i sommerhushandlerne i Halsnæs. Her skal man ikke regne med mere end 631 kroner pr. kvadratmeter, hvilket er knap det halve af landsgennemsnittet, og ikke meget mere end der bliver givet i en almindelig villahandel.

Trods den store prisstigning i Halsnæs er der stadig kommuner, der prismæssigt hører til i en anden liga. I Halsnæs blev et sommerhus på 80 kvadratmeter i gennemsnit solgt for 1,2 millioner kroner i april, men i Varde og Gribskov kommuner lå priserne på henholdsvis 1,4 og 1,5 millioner kroner for et sommerhus i samme størrelse.