Hvad skal boligen koste?

Foto: Boligsiden

Når du køber bolig, vil du gerne købe til den rigtige pris. Men hvad er det? Gør du dit forarbejde grundigt, kan du skyde dig ind på, hvad boligen er værd. Læs her hvordan.

Det er spændende og en smule nervepirrende at være på boligjagt. Der er mange penge på spil, og alle vil gerne gøre en god handel – både køber og sælger.

”Køber og sælger har modstridende interesser: Sælger vil gerne sælge dyrt, og køber vil gerne give så lidt som muligt. Men de har en fælles interesse i at få lavet en handel, og dermed sker der jo typisk det, at køber og sælger mødes et sted, hvor begge kan leve med prisen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Sælger og mægler sætter udbudsprisen

Når boligen sættes til salg, afgør sælger sammen med mægler, hvad boligen skal udbydes for. Ejendomsmægleren har en ide om, hvad lignende boliger sælges for i området, men som sælger kan du være presset, hvis du selv har købt dyrt, og gerne vil have prisen hjem. I må derfor blive enige om, hvilken pris I tror på, når boligen sættes til salg.

Nogle sætter prisen højt fra start og er villig til at gå ned i pris, hvis boligen ikke sælger. Andre sætter en skarp pris fra start og behøver derfor sjældent at gå langt ned i pris for at få solgt, og typisk tager salget også kortere tid.

Tjek markedet som køber

Har du søgt efter bolig i et stykke tid, er du sikkert ret godt med på, hvor prisniveauet ligger for den type boliger, du er interesseret i. Men du kender nok ikke hvert et kvarter og område i de byer, du kigger i. Nogle villakvarterer og veje er så eftertragtede, at priserne her altid er højere end ellers i kommunen.

Som køber kan du starte med at tjekke gennemsnitspriserne i den eller de kommuner, hvor du kigger på bolig. Dem kan du fx finde på www.boligsiden.dk/markedsindeks hvor du kan slå de seneste gennemsnitlige salgspriser op for hver enkelt kommune, region eller landsdel.

Vil du vide, hvad en specifik bolig tidligere har været handlet for, kan du søge den frem på https://www.boligsiden.dk/salgspris.

Er du interesseret i at sammenligne udbudspriserne for boliger til salg i et område med de priser, som boligerne i samme område tidligere er blevet solgt for, kan du set det hele samlet, hvis du bruger kortfunktionen på Boligsiden.dk.

Når du klikker på et af de nye boligikoner, der dukker op på kortet, kan du se seneste salgspris eller information om udbudsperiode, udbudspris m.v. for den konkrete bolig. På den måde kan du hurtigt få et overblik over prisniveauet i et område.

Når du har dannet dig et overblik over kommunens boligpriser og priserne i det specifikke område, du er interesseret i, må du vurdere den enkelte bolig, du har forelsket dig i. Er den i bedre stand end de andre i området, ligger den bedre i forhold til støjkilder, og er grunden større eller mindre? Disse forhold kan alle påvirke dét, der er en rimelig pris for boligen.

Samtidig skal du overveje, om det er en boligtype, der tit er til salg, fx en standardvilla, eller om du er på jagt efter noget helt særligt, fx en patriciervilla eller en bolig i en anden særlig stil. Hvis din drømmebolig er af en slags, der ofte bliver udbudt til salg, sker der ikke så meget ved, at du går glip af en handel, hvis I ikke kan blive enige om prisen. Men hvis du er på jagt efter en hustype, der kun sjældent udbydes, skal du overveje, hvor risikovillig du er i en forhandlingssituation.

Efterspørgslen afgør salgsprisen

I sidste ende er der kun én ting, der afgør, hvor meget en bolig er værd og kan handles for, og det er efterspørgslen. Hvis du er den eneste potentielle køber, ender sælger formodentlig med at sælge til dig. Og så vil sælger nok også være mere villig til at diskutere prisen. Men husk: De fleste sælgere har en smertegrænse, og nogle vælger at tage boligen af markedet og droppe at sælge, hvis de ikke kan få den pris, de ønsker.

Anderledes ser det ud, hvis I er mange, der kan lide den samme bolig. Hvis du har på fornemmelsen af, at boligen er ved at blive solgt til en anden, står du i en dårlig forhandlingssituation, hvis din oprindelige plan var at presse prisen. I sådan et tilfælde må du gøre op med dig selv, om du virkelig vil have boligen – uanset, at du kommer til at betale mere for den, end du havde håbet.

Find mere om