Aarhus støvsuges netop nu for små lejligheder

Foto: Boligsiden

I august og september eksploderer salget af små lejligheder i Aarhus. I København er tendensen mindre tydelig omkring studiestart, viser analyse fra Boligsiden.dk.

Som studerende i Aarhus kan man hurtigt føle, at byen er blevet støvsuget for små, studenteregnede lejligheder. Og det er ikke bare en følelse. En ny opgørelse fra Boligsiden.dk viser, at salget af lejligheder på under 50 kvadratmeter eksploderer i august og september i Aarhus. Samme tendens kan ses i Odense, mens det i København ikke er helt så tydelig; her er salget af små lejligheder i højere grad spredt ud over hele året.

”I Aarhus ses det tydelig, at boligjagten sætter ind, når universiteterne har informeret de studerende, om de er kommet ind. Andelen af solgte lejligheder på under 50 kvadratmeter stiger til det dobbelt i august og september, svarende til hver femte solgte lejlighed”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”København har en stor og stabil tilstrømning af mennesker året rundt, men i Aarhus, hvor de studerende udgør en stor del af byens befolkning, bliver boligmarkedet i høj grad påvirket af de studerendes jagt på små lejligheder i august og september, og det presser markedet”, siger Birgit Daetz.

Hver femte solgte lejlighed er under 50 kvadratmeter

Det meste af året udgør salget af små lejligheder i Aarhus omkring 10 procent. Men når vi når til august og september har mellem 20 og 25 procent af de solgte lejligheder en størrelse på under 50 kvadratmeter.

I Odense udgjorde salget af små lejligheder 5 procent i juni 2013, men i september var 19 procent af de solgte lejligheder under 50 kvadratmeter.

I København er ca. 10 procent af de solgte lejligheder på under 50 kvadratmeter, og salget af små lejligheder stiger kun en til to procent omkring studiestart.

Læs også: Her er de billigste ejerlejligheder til studerende

Gode råd: Sådan får du en studielejlighed

Det er muligt at finde billige lejligheder, men du skal se dig godt for. Her er Boligsiden.dk’s råd til dig, der vil bo billigt:

  • Flyt længere væk fra centrum. Der er meget at spare, hvis du bor 8-10 kilometer fra bykernen. Den billigste ejerlejlighed i København K koster 1,3 millioner. Den billigste i Brønshøj koster 380.000 kroner.
  • Lokker en uhørt billig andelslejlighed i centrum, så vær omhyggelig med at tjekke foreningens vedtægter m.v. Få hjælp af en professionel til at gennemgå dokumenterne, så du ikke risikerer at hænge på foreningens gæld.
  • Hvis dine forældre har muligheden for at købe, så overvej forældrekøb. Det kan hjælpe dig ud af boligkrisen, og på grund af de lave renter er finansieringen gunstig for dine forældre.
  • Regn på, hvad et lejet værelse koster over tid sammenholdt med en ejerbolig. Har du eller dine forældre råd til at købe, kan det være en god forretning.
  • Hvis du ikke kan finde en lille lejlighed, så overvej at købe en større lejlighed med et ekstra værelse, og lej det ud.
  • Undgå panikkøb. Du må ikke foretage forhastede beslutninger og købe en bolig uden at have fået tjekket dokumenterne hos en professionel ejendomsmægler eller advokat. Det kan koste dig dyrt, hvis du overser, at du fx også overtager et lån på den nye altan, eller ikke har set, at der er planlagt stigninger i boligafgiften på andelen.