Over 163.000 tomme boliger i Danmark

Antallet af tomme boliger ligger på over 163.000, viser tal fra Danmarks Statistik. Det har det gjort i flere år, men de tomme boliger har flyttet sig på landkortet.

Der er noget urovækkende over tomme boliger. Et hjem uden beboere er helt forkert. I tomme huse flytte spøgelserne ind, vildnisset overtager haven, vinduerne slører til med støv og snavs, og kan man alligevel kigge ind, står rummene gabende tomme og råber på selskab.

I Danmark er der i dag over 163.000 tomme boliger. I mange af dem bor der ingen spøgelser. Det er boliger, der er kortvarigt tomme, fordi boligens tidligere ejer er flyttet ud, før den nye er flyttet ind. Men så er der de boliger, som folk har opgivet at sælge, og som står og samler støv og ukrudt, i takt med at tiden går, og køberne lader vente på sig.

”Der er et ønske om at minimere antallet af tomme boliger. Hvis antallet er for højt, kan det være et tegn på et boligmarked, der er gået i stå”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Lille fald i antal af tomme boliger

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der på landsplan var 163.436 tomme boliger i januar 2014.

”Det svarer til, at 6 ud af 100 boliger står tomme. Det er et fald på ca. 1.040 i forhold til 2013”, siger cheføkonom i BRFkredit, Ulrikke Ekelund, der har analyseret de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Hun konstaterer også, at de tomme boliger har skubbet sig rundt på landkortet. I Region Hovedstaden er der blevet færre tomme boliger, mens antallet især er steget i Region Sjælland. Nordjylland er den region, der har den største andel af tomme boliger. Der er dog håb for et reduceret antal tomme boliger i fremtiden.

”Fremgangen i Region Hovedstaden vidner om, at der er lidt bedre tider på vej. Generelt oplever vi flere positive tegn fra det Københavnske boligmarked. København og omegn er typisk der, hvor aktivitet på boligmarked først kan spores, og den øgede aktivitet vil langsomt spredes, hvilket alt andet end lige bør få antallet af tomme boliger til at falde”, siger Ulrikke Ekelund.

Nemmere flexboligordning skal afhjælpe tomme huse

For et år siden blev flexboligordningen sat i søen. Det er et initiativ, der skal skabe mere liv i yderområderne og landdistrikterne via tilladelser, der gør det muligt at bruge helårsboliger som sommerhuse. På den måde vil spøgelseshusene nemmere finde en køber, da bopælspligten frafalder. Tanken var at få pustet nyt liv i husene på landet ved at lade sommergæster flytte ind.

Der blev givet ca. 135 flexboligtilladelser på landsplan i 2013; et tal man ønsker at øge i de kommende år. Derfor er der også tale om at ændre flexboligtilladelsen, der i dag er et tilsagn til en enkelt boligejer i forbindelse med et konkret hus. Der er nu forslag om, at tilladelsen skal følge huset. Dermed kan huset reelt sælges som flexbolig, i modsætning til i dag hvor huset blot kan sælges som ”egnet til flexbolig”.

Det vil gøre det nemmer for køberne, der så på forhånd ved, at flexboligtilladelsen er i hus. I dag skal man købe huset, før man kan søge om tilladelsen. Man kan dog som køber få et tilsagn på forhånd, men det vil naturligvis være en klar fordel, at have tilladelsen inden købet. Får flexboligtilladelsen for alvor fat i det danske boligmarked, kan man forvente, at den vil være medvirkende til at reducere antallet af tomme boliger.

I dag bliver godt 200 af de godt 76.000 boliger, der er til salg på Boligsiden.dk, beskrevet som flexbolig.

Læs også: Flexboliger godt fra start

Ubeboede boliger (januar 2014)

  • Hele landet: 163.436
  • Region Hovedstaden: 35.576
  • Region Sjælland: 26.979
  • Region Syddanmark: 41.240
  • Region Midtjylland: 34.745
  • Region Nordjylland: 24.896
Find mere om