Hver tredje ønsker at klage over ejendomsvurderingen

Foto Boligsiden

SKATs omtalte ejendomsvurderinger imponerer ikke Boligsiden.dks brugere. Hver tredje ønsker at klage, viser ny undersøgelse.

SKAT bliver nok aldrig for alvor et folkekært organ, men helt galt er det gået i sagen om forkerte ejendomsvurderinger, der har præget debatten i 2013. For høje vurderinger udløser en for hård beskatning af boligejeren, og diskussionen om, om disse vurderinger systematisk har været for høje, har fået blodet i kog hos mangen en boligejer.

På spørgsmålet om man ønsker at klage over SKATs ejendomsvurdering svarer 30 procent ja, mens 12 procent vil overveje det. På den anden fløj mener 28 procent, at vurderingen nok passer meget godt, og 17 tror, at SKATs vurdering er lavere end ejendommens egentlige værdi og ønsker derfor ikke at klage.

”Ingen ønsker at betale for meget i skat, og når man bliver beskattet af en vurdering, man ikke selv er herre over, og som så viser sig at kunne være forkert, ja så får mange morgenkrydderen galt i halsen. Det er også en kedelig sag for de boligejere, der har betalt for meget. Omvendt set skal man også vide, at det ikke er nemt at vurdere en bolig korrekt. Markedet skifter hele tiden, og der er utrolig mange faktorer, der afgør, om en bolig er mere eller mindre værd. De eksisterende vurderingerne er på ingen måde ufejlbarlige, og man kan forsøge at forbedre dem, men uanset hvad man gør, vil man aldrig ramme den en præcis vurdering, der kan dække de to år, der går mellem hver vurdering”, kommenterer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Den svære vurdering

Både SKAT og ejendomsmæglerne vurderer boliger. SKAT vurderer hvert andet år, hvilket resulterer i den offentlige ejendomsvurdering, der ligger til grund for skatten. Ejendomsmæglerne vurderer boligerne for at sætte en udbudspris i forbindelse med salg.

De prisnedslag – eller overbud – der gives i en bolighandel, er en indikator på, hvor svært det er at vurdere en bolig, selv når vurderingen er helt aktuel. Den endelige pris, boligen bliver handlet for, er jo den pris, som boligen præcis er værd, i det øjeblik den handles. I seneste kvartal blev 16 procent af alle villahandler solgt til udbudsprisen, knap 3 procent blev solgt på overbud og resten blev solgt med prisnedslag.

Den offentlige vurdering rammer også sjældent plet. Ser man på salgspriserne for enfamilieshuse i 2013, blev hvert fjerede hus solgt til under 80 procent af den offentlige vurdering, men hvert fjerede hus blev også solgt til mere end 120 procent af den offentlige vurdering. Kun 14 procent af handlerne har ramt prisen for den offentlige vurdering plus-minus fem procent.

SKAT tager højde for en lang række parametre, når de vurderer boligerne. Ikke bare beliggenheden men eksempelvis også om boligen har brændeovn, hvilken type tag den har og mange andre ting. Til gengæld tager SKAT ikke højde for, om hele boligen er malet mørk lilla indvendig, eller hvilke tendenser og modefænomener der er på boligfronten her og nu. Nogle boliger bliver populære, fordi de rammer præcis den tidsånd, der er i forhold til boligindretning, arkitektur eller stil. Disse ofte flygtige trends er umulige at tage højde for i en vurdering, der skal være langtidsholdbar.

Find mere om