Ejendomsmæglerne sælger andelsboliger for 3,3 mia. kr.

Foto: Boligsiden

Salget af andelsboliger er de seneste år steget eksplosivt hos de danske ejendomsmæglere, og alene i 2009 blev der solgt for over 3 mia. kr. Trods faldende boligpriser ventes omsætningen i år at blive omtrent lige så stor. Mæglerne sælger nemlig flere og flere andelsboliger.

Salget af andelsboliger hos ejendomsmæglerne er steget voldsomt de seneste par år. Hvor omsætningen fra salg af andelsboliger i 2008 var på 1,3 mia. kr., steg den sidste år til 3,3 mia. kr. – altså godt 150 pct.

Hos nogle københavnske mæglere udgør andelsboliger i dag 80 pct. eller mere af salget. Og ser man på styksalget er udviklingen også til at blive svimmel af. For alene sidste år solgte de danske ejendomsmæglere 4.715 andelsboliger mod 1.788 året forinden. Tallene fremgår af mæglernes indrapporteringer af salgsdata til Boligsiden.dk.

Ny rekord i år

Antallet af solgte andelsboliger er dermed steget med ikke mindre end 163 pct. på bare ét år. Og selv om der ikke venter en ny eksplosiv udvikling i år, ser alt ud til, at salget stiger.

”Efter de første seks måneder af i år ligger salget på lige over 2.500 andelsboliger. Tallet kan blive større, fordi mæglerne først indberetter, når en handel er fuldstændig gennemført. Så der kan være nogle hængepartier fra juni”, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Hun forventer, at mæglerne runder de 5.000 handler, når året er omme. Dermed sætter andelsboligsalget ny rekord i år, om end udviklingen bliver mere moderat end i fjor.

Usikkert om omsætningen stiger

Mere moderat bliver også omsætningsudviklingen, for de store prisfald på boligmarkedet rammer nemlig nu også i stigende grad andelsboligerne. Ser man på gennemsnitsprisen for de solgte boliger, er denne alene siden sidste år faldet med 13 pct. Derfor er den samlede omsætning efter første halvdel af 2010 ’kun’ på knap 1,6 mia. kr.

”Nok stiger antallet af solgte andelsboliger hos mæglerne, men det tyder på, at omsætningen næppe stiger over de 3,3 mia. kr. i år. Måske snarere tværtimod”, lyder vurderingen fra Birgit Daetz.

Når priserne på andelsboliger falder så markant fra et år til et andet, skyldes det vurderingerne af ejendommene, som danner grundlaget for andelsforeningernes fastsættelse af boligernes værdi. Generalforsamlingen vedtager nemlig den såkaldte ’andelskrone’ på baggrund af en ejendomsvurdering, som kan benyttes i seks måneder. Da der er et år mellem generalforsamlingerne, kan vurderingen i yderste tilfælde være 18 måneder gammel.

Stabilitet i sigte

”I mellemtiden kan boligpriserne være faldet markant, og derfor halter andelsboligerne efter det øvrige boligmarked. Det er forklaringen på de kraftige prisfald på andelsboliger siden sidste år, mens ejerboligerne for længst har fundet deres prisleje”, forklarer Birgit Daetz.

Markedet for andelsboliger har altså været udsat for prisfald væsentligt senere end ejerboligerne. Alligevel regner de fleste med, at det værste nu er overstået, så andelsboligmarkedet også går mere stabile tider i møde.

Niveauet ser således ud til at blive nogenlunde identisk med i fjor; omkring 5.000 solgte boliger – marginalt flere end sidste år – og en omsætning i omegnen af 3 til 3,5 mia. kr.