Nu er der optur

Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Den skulle være god nok; opturen har bidt sig fast på boligmarkedet, og fx sommerhusene går atter som varmt brød. Nedtur er der derimod for tusinder af danskere, der er kommet i klemme i det nye tinglysningssystem: Erstatninger har nemlig mere end lange udsigter. Læs, hvad pressen skrev om boligmarkedet i uge 16.

Lille boligoptur har bidt sig fast

De bedre tider på det danske boligmarked er ikke en enlig svale. Det viser en ny udgave af homes husprisindeks og homes ejerlejlighedsprisindeks fra Danske Bank og home, der har opgjort handlerne på boligmarkedet helt frem til marts måned, så der nu er tal for hele 1. kvartal 2010 (3 måneders glidende).
Priserne holder sig stabile på villamarkedet med en svag stigning på 0,3 procent på landsplan, og de stiger 1,1 procent på ejerlejligheder i hovedstaden, viser tallene for marts. I Region Midtjylland, der primært tæller handler i Århus, falder priserne på ejerlejligheder 2,2 procent tilbage.
”Der handles flittigt i de større byer, men der er ikke sket samme, hurtige prisjustering i mindre provinsbyer, så der går det stadigt ikke helt så stærkt som i storbyerne. Boligmarkedet er gået markant frem det seneste år, men 2009 var også det dårligste i 30 år, og markedet er fortsat under 2008 og 2007,” siger Niels H. Carstensen, der er kommunikationschef i home …
… home har et ret sikkert bud på, hvordan boligmarkedet på landsplan endte i 1. kvartal 2010. Salget på boligmarkedet ender cirka 40 procent bedre i 1. kvartal 2010 i forhold til 1. kvartal 2009. Hvis man sammenligner 1. kvartal 2010 med samme kvartal i 2008, ligger boligsalget dog stadigt under – nemlig 17 procent lavere
Fyens Stiftstidende, bogodt, side 54 (25. april 2010)

Kysten koster 25 procent ekstra

DET ER DYRT at købe sommerhus i første række, og man kan spare 5.000 kroner per kvadratmeter, hvis man vælger et hus 200-500 meter fra vandkanten. Det viser tal fra Boligsiden.dk.
”Hvis man vil bo inden for de første 200 meter fra strandkanten, skal man i gennemsnit betale 25.000 kroner per kvadratmeter for sommerhuset. Det er 25 procent mere, end hvis man går en smule på kompromis med drømmen om kig til havet og rykker lidt bagud i landskabet”, fortæller Boligsidens kommunikationschef, Birgit Daetz.
Der er mere at spare, hvis man finder et hus endnu længere fra vand. I afstanden 500-1.000 meter fra stranden koster sommerhusene nemlig i gennemsnit 18.500 kroner pr. kvadratmeter. Besparelsen bliver endnu større på huse, der ligger en kilometer eller mere fra vandet. Her koster en kvadratmeter sommerhus i gennemsnit 16.600 kroner, viser Boligsidens tal.
Politiken, lørdagsliv, side 21 (24. april 2010)

Mange unge boligejere er insolvente

40 procent af landets boligejere under 35 år vil komme i massive økonomiske problemer, hvis de tvinges til at sælge boligen som følge af sygdom, ledighed eller skilsmisse. De er reelt stavnsbundet og kan dermed være tvunget til at blive boende i en lille lejlighed mange år frem i tiden skriver Berlingske Tidende. Og der kan gå mange år, før de unge boligejere får den nødvendige luft i økonomien, så de igen er solvente.
Årsagen er, at de har lånt flere penge, end boligen er værd, konkluderer en ny undersøgelse fra Erhvervs- og Økonomiministeriet om boligejernes økonomi efter krisen. Samlet set er hver femte boligejer insolvent.
– Der er typisk tale om boligejere, som købte, da markedet toppede for tre år siden. Der kan gå en årrække, før friværdien bliver positiv, men det historisk lave renteniveau, vi har nu, giver luft i deres økonomi, siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).
Epn.dk (22. april 2010)

Flekslånet skal reddes fra EU’s galge

Med en redningsplan vil Realkreditrådet sikre danske lånemuligheder i fremtiden.
På Realkreditrådets årsmøde torsdag konkluderede Realkreditrådets formand, Peter Engberg Jensen, at EU med ét slag kan gøre det populære korte flekslån til fortid i Danmark.
EU’s våben er en række nye regler, der blandt andet stiller strammere krav til bankernes likviditet og har som formål at sikre finansverdenen mod fremtidige kriser.
Ikke mindst det populære flekslån er truet af EU’s regelsæt, fordi realkreditobligationer, der har mindre end et år til udløb, ifølge de nye regler ikke må tælle med i bankernes likviditetsregnskab.
”Det regelforslag, vi har set fra EU, afliver rentetilpasningslån med et hug. Men jeg tror bestemt, der er muligheder for at få reglerne ændret. Det er min vurdering, at EU har præsenteret den hårdeste variant af kommende krav,” siger Peter Engberg Jensen.
Realkreditrådets formand opfordrer derfor til, at der fra dansk side nedsættes en såkaldt taskforce eller ekspertgruppe, som sideløbende med EU-kommisionens arbejde, analyserer og beskriver, hvordan de nye fælles EU-regler rammer det danske realkreditsystem.
”Vi står overfor en vigtig opgave, hvor vi skal overbevise EU om, at det danske realkreditsystem er sikkert nok. Som reglerne er fremlagt vil de få dramatisk konsekvens for det danske realkredit- og pengemarked,” fastslår Peter Engberg Jensen.
Epn.dk (22. april 2010)

Nordsjællandske sælgere gør comeback med store prisfald

Uheldige boligsælgere, som ikke har kunnet sælge deres villaer under krisen, vender nu tilbage til markedet, og langt de fleste vælger denne gang at forsøge sig med en lavere udbudspris.
Det viser nye tal fra boligsitet Boliga, der har kigget på det nordsjællandske boligmarked.
Over 200 villaer i Nordsjælland, der har været pillet af markedet inden for de seneste to år og ikke er blevet solgt, er dukket op på mæglernes salgslister i de seneste fire måneder, og samlet er husene udbudt 6,8 procent under den pris, sælgerne sidste gang krævede for deres boliger.
Det er en anelse over landsgennemsnittet på -5,7 procent.
Kigger man på de enkelte kommuner i Nordsjælland, er de fleste comeback-sælgere pessimistiske, mens en enkelt kommune skiller sig ud.
De største prisnedslag finder man i Gribskov Kommune, hvor boligerne er udbudt 12,4 procent under den pris, som sælgerne havde sat første gang, deres boliger var på markedet.
I Frederikssund er comeback-sælgerne også gavmilde med deres udbudspriser, eftersom skellet mellem før- og nuprisen er på 10,4 procent i gennemsnit, mens Helsingør Kommune følger lige efter. Her er forskellen er på 9,6 procent.
I hovedstaden er håbet om den samme udbudspris ikke helt slukket endnu. De københavnske comeback-sælgere har blot sænket prisen med 1,6 procent og har altså tilsyneladende ladet sig formilde af de lidt mere positive prognoser på boligmarkedet.
Lokalavisen Egedal Weekend, 1. sektion, side 28 (22. april 2010)

Begynd boligjagten på mobilen

Mobiltelefonen er i dag danskernes foretrukne kommunikationsredskab, og mobilen er nu også et godt værktøj på boligjagten. Home har forbedret sammenhængen mellem home.dk og mobiltelefonen med hjemmesiden www.home.dk/mobil.
Med mobilen kan du søge efter huse, lejligheder, fritidshuse og andre boliger til salg, og du kan skrive dig op i homes køberkartotek. Der er også andre mobile muligheder. Eksempelvis hvis du falder over en bolig på home.dk, som ser interessant ud, kan du let sende den til din kæreste, ægtefælle, forældre eller andre, du gerne vil vise boligen.
Falder du over et home til salg skilt på din vej, kan du finde boligen på home.dk/mobil og se pris, størrelse og meget mere. Det er særligt en god ting i sommerhus-områderne. Falder du over en annonce i en avis med en spændende bolig, der er til salg hos home, kan du også have glæde af din mobiltelefon. Send en sms med home plus sagsnummeret til 1277, så får du straks flere oplysninger, om boligen sendt til din mobiltelefon.
Ringsted Weekend, 1. sektion, side 51 (22. april 2010)

Huspriserne fortsætter opad

Boligejerne har solgt til stigende priser i årets første tre måneder. Især ejerlejligheder stiger kraftigt.
Det er andet kvartal i træk, at boligpriserne stiger. Også i de sidste tre måneder af 2009 steg priserne på både villaer og ejerlejligheder.
Og stigningerne er fortsat i første kvatal, viser dugfriske tal fra Realkreditrådet og Realkreditforeningen. Der er ikke tale om hverken gætværk eller forudsigelser, men om prisstatistikken over de faktiske salgspriser på de bolighandler, realkreditinstitutterne registrerede i januar, februar og marts …
… Især prisen på ejerlejligheder stiger kraftigt. Prisen på ejerlejligheder er nu ikke alene højere end i det foregående kvartal, men også højere end de var i samme kvartal for et år siden.
Ejerlejlighedspriserne er nu ca. 3 pct. højere end for et år siden. Det er første gang i tre år, at priserne på ejerlejligheder ligger højere end året før.
Prisstigningerne er sket over det meste af landet, men er allerkraftigst i Københavns Omegn, hvor priserne på ejerlejligheder nu er 6,8 pct. højere end for et år siden. I østjylland er ejerlejlighederne det seneste år steget 5,8 pct., og i København By er de steget 4,7 pct …
… Villaer og rækkehuse er i årets første tre måneder steget med 0,8 pct. Denne prisstigning er ikke stor nok til at indhente det tabte i 2009, og prisniveauet på villaer og rækkehuse er ca. 2,5 pct. lavere end for et år siden.
De største prisstigninger på villaer og rækkehuse er sket i Østsjælland og Københavns Omegn, hvor priserne er steget henholdsvis 4,4 og 3,0 pct. i forhold til det foregående kvartal.
Epn.dk (21. april 2010)

Sommerhuse går som varmt brød

Der er indtruffet en vending på boligmarkedet, konstaterer både økonomer og realkreditinstitutter efter at den seneste prisstatistik har vist stigende priser på huse og især for ejerlejligheder.
Men ingen steder er vendingen så kraftig som inden for sommerhuse.
Her er priserne nu 5,5 pct. højere end for et år siden, viser opgørelsen over de faktiske handler i årets første tre måneder. Og der er blevet væsentligt mere travlt på sommerhus-markedet: Antallet af handler er det seneste år steget med 53 pct. i de første tre måneder af 2010 sammenlignet med de samme første tre måneder i 2009.
Vendingen er først sket de seneste kvartaler og fremgår derfor endnu ikke af årstatistikken for sommerhushandlen, hvor lav handelsaktivitet og lave priser i begyndelsen af året trækker hele 2009 ned.
Epn.dk (21. april 2010)

Prisstigninger lokker boligsælgere tilbage

Boligsælgere, som ikke har kunnet sælge deres villaer under krisen, vender nu tilbage i stort antal.
Langt de fleste af de tilbagevendendte sælgere vælger at forsøge sig med en lavere udbudspris denne gang, viser nye tal fra boligsitet Boliga.
Over 1.300 villaer, der har været pillet af markedet inden for de seneste to år uden at være solgt, er dukket op på mæglernes salgslister i de seneste fire måneder.
Samlet er husene udbudt 5,7 procent under den pris, sælgerne sidste gang krævede for deres boliger.
Der er stor forskel på sælgerne i de enkelte kommuner, hvor der både er optimistiske og pessimistiske sælgere.
I sidstnævnte gruppe finder man comeback-sælgerne i Holstebro Kommune. Her er boligerne nemlig udbudt 16,1 procent under den pris, som sælgerne havde sat første gang, deres boliger var på markedet.
På Bornholm er comeback-sælgerne også gavmilde med deres udbudspriser. Her er forskellen på før- og nuprisen på 14 procent i gennemsnit, mens Ringkøbing-Skjern Kommune følger lige efter. Her er forskellen er på 12,8 procent.
I hovedstaden er håbet om den samme udbudspris ikke helt slukket endnu. De københavnske comeback-sælgere har kun sænket prisen med 1,6 procent og har altså tilsyneladende ladet sig formilde at de lidt mere positive prognoser på boligmarkedet.
Men ingen slår comeback-sælgerne i Aabenraa. De tilhører nemlig toppen af en lille gruppe på fem kommuner, hvor sælgerne faktisk håber på en højere salgspris.
Sælgerne i den sønderjyske by har således hævet priserne med 5,6 procent, mens man i Tønder Kommune og Skive Kommune også håber på bedre tider med stigninger i priserne på henholdsvis 3,8 og 3,3 procent.
Epn.dk (21. april 2010)

Tinglysningsofre må vente på erstatning

De boligejere, der har haft ekstraudgifter på grund af problemerne med det skandaleramte, digitale tinglysningssystem, kan indtil videre kigge langt efter erstatning.
Både justitsminister Lars Barfoed (K) og VKO-flertallet bag ham vil nemlig vente på en undersøgelse fra Rigsrevisionen, før de vil tage stilling til, om staten skal udbetale kompensation.
Det fremgik, da Folketingets partier onsdag debatterede hasteforespørgsel fra oppositionen om erstatningsspørgsmålet.
– Vi er villige til at give en kompensation, hvis det er det rigtige at gøre, men vi vil vente på resultatet af Rigsrevisionens undersøgelse og kammeradvokatens udtalelse, siger Dansk Folkepartis ordfører på sagen, Pia Adelsteen.
Rigsrevisionen er i øjeblikket ved at undersøge, hvem der har ansvaret for, at sagerne har hobet sig op, lang sagsbehandling ved tinglysningsretten i Hobro og deraf følgende øgede renteudgifter for borgerne.
Konklusionerne forventes i løbet af juni, men det vil oppositionen ikke vente på. Derfor forsøger en samlet opposition at tvinge regeringen til at udbetale erstatning.
– Vi vil her og nu lave et udvalg, der skal tage stilling til, hvordan vi kompenserer de berørte borgere, siger Benny Engelbrecht, forbrugerordfører hos Socialdemokraterne.
Oppositionen mener, regeringen allerede inden systemets indførsel kunne have forudsagt, at det skulle testes grundigt igennem først.
– Det er mig bekendt ikke første gang, vi har problemer med et stort offentligt it-projekt, siger den radikale retsordfører Lone Dybkjær blandt andet med henvisning til balladen om det kommunale planlægningssystem Amanda i 1990’erne.
Epn.dk (21. april 2010)

Find mere om