Splinternyt sommerhus ved Vesterhavet koster kun 1.300 kr. om måneden

Foto: Boligsiden

For en god tusse om måneden kan man købe ¼ af et lækkert, nybygget bjælkehus på 100m2 midt i den rå jyske natur.

Drømmen om eget sommerhus er efter en årrække med konstant stigende priser nu atter inden for rækkevidde. Priserne er – som på resten af boligmarkedet – faldet markant. Det, der imidlertid ofte får os til at opgive drømmen om et sommerhus, er spørgsmålet om, hvor meget vi nu også får brugt huset.

Det er der uden tvivl mange nuværende sommerhusejere, der kan skrive under på. Og hvorfor så eje hele huset, hvis man kun skal bruge det i nogle få uger om året? Nej vel! Derfor har Karl Thiessen fra Greve, i samarbejde med DanBolig i Lemvig, to nybyggede bjælkehuse til salg – som snildt kan finansieres af flere familier, så man for eksempel køber en fjerdedel hver.

Og det koster faktisk ikke meget over 1.000 kr. om måneden pr. anpart at finansiere lån til huset, driftsomkostninger, salær til mægler og så videre.

Husene koster i sig selv 1.795.000 kr. stykket. Hertil kommer udgifter for godt 100.000 kr. til papirarbejde og tinglysning samt løsøre i form af carport og møbler for 75.000 kr. i den pakke, som Karl Thiessen og DanBolig har skruet sammen.

Hæfter ikke solidarisk

Man kan naturligvis nøjes med at købe huset til de knap 1,8 mio. kr., men vælger man ’pakken’ beløber prisen sig til 1.973.000 kr.

”Hvis man er fire, der går sammen, skal man altså finansiere 500.000 kr. hver. Det afhænger naturligvis af låntypen og renten, men i det billigste tilfælde koster det cirka 8.500 kr. om året at finansiere lånet. Hertil kommer fællesudgifter til renovation, vand, forsikring og så videre for 7.200 kr. pr. andel. I alt koster det lige over 1.300 kr. om måneden – efter skat vel at mærke – at eje en fjerdedel af huset”, forklarer Karl Thiessen til Boligsiden.dk.

Han understreger, at en væsentlig fidus er, at man optager separate lån. På den måde hæfter man ikke solidarisk, hvis en af parterne pludselig ønsker at trække sig ud af ejerskabet.

”Så er det kun de løbende driftsomkostninger, man kan komme til at hænge på”, siger Karl Thiessen.

Alle dokumenter er klar

Han peger på andre fordele ved at købe et sommerhus i fællesskab; nemlig at det er langt de færreste, der har behov for at have fri adgang til sommerhuset hele året rundt. På sin hjemmeside, ferringsommerhuse.dk, har han derfor lavet en plan over, hvordan man fordeler de 13 uger, der bliver til hver ejer af huset.
Derudover er der dokumenter parat lige til at udfylde, så man kan lave en kontrakt over ejerskabet til alle købere, ligesom der er lavet udkast til husreglement og meget andet. Det er med andre ord begrænset, hvor meget man selv skal tænke på.

”Og hvis du køber huset sammen med dine venner, og I selv vil købe møbler og ikke er interesserede i carport og hegn, så piller vi bare de udgifter ud af købet”, fortæller Karl Thiessen og understreger, at han ikke sælger husene for at score kassen:

”Det er mine to børn, der har bygget husene; meningen var, at det skulle give dem en ekstra skilling, men projekterne er startet, mens priserne var i top. Nu er de faldet, og så bliver der ikke noget tilbage, når de er solgt. Men sådan er livet jo, og det har i hvert fald været sjovt at bruge sin tid på”, siger den nu pensionerede Karl Thiessen.

Han har i øvrigt selv sommerhus ved Vesterhavet og kan kun varmt anbefale andre det samme.
”Det er en barsk natur, men man skal ikke have været der ret længe, før man har rystet byens støv af hjernen og slapper fuldstændig af.”

Så er bolden vist givet op til at granske i mulighederne for at købe sommerhus i det vestligste Danmark.

Find mere om