Kun 14 procent flytter, fordi de har lyst

Foto: Boligsiden

Flere og flere danskere sælger boligen, simpelthen fordi de er nødt til det. Dårligere økonomi kombineret med lavere friværdi tvinger flere til at flytte og afholder andre fra at sætte boligen til salg.

Finansiel uro, stigende arbejdsløshed og prisfald på boliger betyder, at der i dag er andre årsager til, at danskerne vælger at flytte.
Hvor det for blot ét år siden var 23 procent af boligsælgerne, der skiftede boligen ud af ren og skær lyst, er det i dag kun 14 procent, der af helt utvungne omstændigheder flytter til anden bolig.

Det viser en undersøgelse, som ejendomsmæglerkæden EDC gennemførte sidste år, og som netop er blevet ’fornyet’ via spørgsmål til 2.000 af kædens aktuelle boligsælgere.

”Tilbageholdenheden skyldes både, at det er blevet sværere at få solgt, og at prisfaldene har mindsket overskuddet ved salg. Men den skyldes også en generel påvirkning af krisestemning, så flere folk satser på det sikre og sætter spontanitet og udfoldelse på hold”, siger kommunikationskonsulent hos EDC, Birgitte Ringbæk.

Undersøgelsen viser endvidere, at hvor kun 4 procent sidste år valgte at flytte, fordi boligen var for dyr, er tallet steget til 11 procent i dag.
Det er især kombinationen af stigende arbejdsløshed og fald i boligpriserne, der spiller ind, fordi mange boligejere ikke længere har en friværdi at tære på, hvis man for eksempel skulle gå hen at blive arbejdsløs.

Skilsmisse tvinger 18% til at flytte

Også antallet af boligsalg på grund af skilsmisse har været stigende de seneste år. I 2006 var det 10 procent, i 2008 var det 14 procent og i dag er skilsmisse årsag til salg hos 18 procent af sælgerne.

”Når antallet af salg med baggrund i skilsmisser stiger, er det ikke nødvendigvis fordi flere par går fra hinanden”, siger Birgitte Ringbæk.

”For få år tilbage valgte mange familier en løsning, hvor den ene part købte den anden ud og blev boende i huset med et afdragsfrit lån. I dag har bankerne strammet betydeligt op på kravene for at få bevilget et lån, så langt færre familier har den mulighed. Derfor bliver den fælles bolig i stedet sat til salg og erstattet af to billigere boliger.”

38% flytter til en billigere bolig

Det er altså ændringer som skilsmisse, jobskifte, frygten for arbejdsløshed og så videre, som skaber et behov for en anden bolig og er årsagerne til langt de fleste boligsalg.

”Der vil altid være boliger, der bliver for store eller små eller uhensigtsmæssigt indrettet til de pågældende beboere. Eller også skal boligen sælges på grund af jobskifte, skilsmisse eller dødsfald. Så vi vil opleve op- og nedgangstider på boligmarkedet i takt med den generelle udvikling i samfundet, men markedet vil aldrig komme til at gå helt i stå”, siger Birgitte Ringbæk.

EDC har også undersøgt hvor mange boligsælgere, der flytter videre til henholdsvis en dyrere eller en billigere bolig. Hvor det for et år siden var cirka 50 procent af boligsælgerne, der flyttede til en dyrere bolig, er andelen i dag faldet til 37 procent. En fjerdedel flytter til en prismæssigt tilsvarende bolig, mens 38 procent flytter til en billigere.

Find mere om