Mavefornemmelsen viser dig hjem

Du er ofte ikke i tvivl. Når du ser på boliger og har fundet den rette, føles det helt rigtigt i maven.

Det er den helt særlige følelse, der opstår, når alting falder i hak. Når al tvivl er forduftet, og det hele føles rigtigt.

Mavefornemmelsen er derfor vigtig. Men derudover er der også en række praktiske overvejelser, som bidrager til at kvalificere dit køb endnu mere, så du med helt ro i maven kan finde trygt hjem.

Herunder kan du læse 10 gode råd til et godt boligkøb.

Se vores film

Find dit hjem

Søgefelt

Boligsiden har her samlet 10 råd, som du med fordel kan overveje, inden du køber bolig:

10 RÅD INDEN DU KØBER BOLIG
1. Tal med familien om dine behov

1/10

1. Tal med familien om dine behov

Når behovet eller lysten til at skifte bolig har meldt sig, begynder samtidig processen med at definere, hvilke behov, den fremtidige bolig skal leve op til.

I den forbindelse er det vigtigt at tænke langsigtet. Hvad har I som familie brug for i løbet af de kommende år? Hvor mange rum skal den nye bolig indeholde? Hvor skal den ligge? Hvor meget betyder afstand til skole, offentlig transport og arbejdsplads eksempelvis for jer i hverdagen?

Jo mere tydelig I er i jeres behovsbeskrivelse, jo lettere bliver det også at indskrænke jeres søgning, så I hurtigere finder frem til den helt rigtige bolig.

Boligsiden har desuden lavet en omfattende guide til dig som boligkøber, hvor du kan læse mere om alle boligkøbets faser:

Hvad skal du overveje, når du skal købe bolig?

2. Få styr på økonomien

2/10

2. Få styr på økonomien

Det er ærgerligt at forelske dig i et hus, du ikke har råd til. Derfor er det en klar fordel, at du fra start har fået udarbejdet et realistisk budget, så du kan tilpasse din boligsøgning og gå specifikt efter de boliger, der er realistiske at kunne købe.

Derfor er det vigtigt, at du hurtigt i processen får et møde med din bank, som kan beregne, hvad du har råd til at købe bolig for.

Ligeledes kan banken lave et lånebevis, så du hurtigt kan få sat gang i processen, når den rigtige bolig er fundet.

3. Drøm stort og bliv konkret

3/10

3. Drøm stort og bliv konkret

Den nye bolig skal opfylde nogle specifikke behov, men derudover er det også vigtigt at gøre op med dig selv, hvilken type af bolig, der tiltaler dig mest.

Sæt tankerne fri og overvej, hvad du helst vil bo i? Er det den gamle murermestervilla med tilhørende renoveringsbehov, der tiltaler dig mest? Søger du en bolig med havudsigt? Leder du efter en 70´er villa? Eller er du mere til nybyggeri, og er det i virkeligheden blandt de mange grunde til salg, at du skal søge?

På Boligsiden har vi lavet en test, som kan hjælpe dig på vej til en afklaring af netop dette spørgsmål.

Hvad er vigtigst for dig som boligkøber?

4. Søg på nettet

4/10

4. Søg på nettet

Når du nogenlunde ved, hvilken bolig, du søger og i hvilket område, er det tid til at orientere dig i markedet. Søg på Boligsiden og spor dig ind på, hvad der findes af netop den slags boliger, som du søger. Og hvad du kan få inden for dit budget.

Opret en søgeagent, så du får besked, når der kommer nye boliger på markedet, som matcher dine behov.

Kontakt ejendomsmæglerne i det område, som du søger bolig i, og tilmeld dig deres køberkartotek.

Samtidig er det en god ide at overveje, hvor meget renoveringsarbejde, du selv ønsker at udføre i din nye bolig. Har du mod på at lave en del selv, er boliger, der trænger til en kærlig hånd, typisk lidt billigere. Se eksempelvis alle håndværkertilbud til salg her.

5. Tag til fremvisninger

5/10

5. Tag til fremvisninger

En ting er at se på boliger på nettet. Noget andet er at opleve dem selv. Det er her, mavefornemmelsen for alvor kommer i spil.

Når du står i din måske kommende stue, køkken eller badeværelse, kan du mærke i maven, om boligen er den rigtige.

Derfor er Åbent Hus-arrangementer og fremvisninger vigtige. Og selvom boligen ikke viser sig at være den rigtige for dig, kan det omvendt være med til at spore dig endnu mere ind på, hvilke prioriteter, der er vigtigst for dig.

Gå også gerne en tur i området for at mærke efter, om det er et sted, du kunne tænke dig at bo.

6. Vær grundig med din research

6/10

6. Vær grundig med din research

At købe ny bolig handler i høj grad også om at gøre sit hjemmearbejde grundigt.

Det gælder selvfølgelig i forhold til at undersøge den enkelte boligs energimærke, tilstandsrapport, elrapport og lignende.

Men det handler også om undersøge, hvor dit barn kan komme i skole eller børnehave, hvis du køber boligen. Eller hvor de nærmeste indkøbsmuligheder og kulturfaciliteter ligger.

Boligsiden har lavet en tjekliste over de vigtige ting, som du skal kigge efter, når du køber bolig.

Hvad skal du huske at undersøge, når du køber bolig?

7. Hold hovedet koldt

7/10

7. Hold hovedet koldt

Det kan være svært ikke at lade dig rive med, når du står i den bolig, der føles helt rigtig. Men er I et par, der skal købe bolig, er det vigtigt at mærke efter, om mavefornemmelsen føles rigtig hos jer begge to.

Derudover er det også vigtigt at forhøre sig hos diverse rådgivere i form af eksempelvis byggesagkyndig, køberrådgiver, advokat, håndværkere og lignende, inden du låser dig fast på din beslutning.

8. Forbered dig på forhandling

8/10

8. Forbered dig på forhandling

Inden du afgiver et eventuelt købstilbud, er det en god ide at undersøge hvad lignende boliger i området er til salg for, hvor hurtigt de bliver solgt og så videre.

Alt dette kan du i høj grad selv undersøge i Boligsidens boligstatistik. Når du er opdateret på tallene, er du også bedre stillet i en forhandlingssituation.

Samtidig er det vigtigt at gøre dig selv klart, hvor meget du ønsker boligen? Du kan eksempelvis gøre op med dig selv, hvad det vil betyde for dig, hvis sælger for eksempel afviser et nedslag i prisen. Skal det være afgørende for handlen eller ej?

9. Få styr på købsaftalen

9/10

9. Få styr på købsaftalen

Når du har fundet den bolig, du vil købe, skal du også have styr på indholdet af købsaftalen.

Det er nemlig dette dokument, der er den endelige kontrakt mellem sælger og dig som køber. Aftalen indeholder centrale dele, som er vigtige at være opmærksom på – blandt andet fortrydelsesretten.

Se hvilke punkter, du skal være opmærksom på i købsaftalen

10. Mærk efter i maven

10/10

10. Mærk efter i maven

Alt forarbejdet er gjort, og som den sidste ting, er det op til dig selv at mærke godt efter i maven, om det føles rigtigt? Træk vejret dybt og mærk efter. Føles det godt?

I så fald kan du skrive under på købsaftalen. Denne er dog først bindende, når sælger også har skrevet under. Og husk at få taget forbehold for din bank og eventuelle rådgiveres forbehold.

Mads og Trine Teglskov

Man ved bare, når den er der

Det er ikke altid, man kan beskrive, hvad det er, der gør boligen til den helt rigtige – men du går sjældent galt i byen, når du lytter til mavefornemmelsen.

Se hele filmen

Simone Thrane Nielsen

Drømmen om den perfekte beliggenhed

Den rigtige mavefornemmelse er værd at vente på, når man både leder efter den perfekte beliggenhed og en bolig, man kan blive i - måske for altid.

Se hele filmen