Fordele og ulemper ved at eje og leje en lejlighed: Se dem her

Skrevet af Henriette Hejlskov
hh@boligsiden.dk
Opdateret d. 19. September 2024

Overvejer du, om du bør leje en lejlighed frem for at eje? Der kan være flere fordele og ulemper forbundet med begge løsninger, og Boligsiden har her samlet en liste over de mest almindelige, når det kommer til at leje og eje en lejlighed. Se, hvad du bør overveje her.

Eje eller leje.

Det er en afvejning, som flere af os konfronteres med i løbet af livet, når vi planlægger, hvor, hvordan og under hvilke forhold vi vil bosætte os.

Begge boformer indebærer nemlig muligheder og begrænsninger, som både kan have økonomisk karakter, men som også kan handle om blandt andet vedligehold og retten til at indrette sit kommende hjem efter eget ønske.

Samtidig afhænger valget mellem at leje eller eje af ens individuelle økonomiske situation, ens livsstil, boligmarkedet i ens område og ens fremtidsplaner. Det er derfor vigtigt at overveje både de kortsigtede og langsigtede fordele og ulemper, der er forbundet ved hver mulighed.

Der er med andre ord flere ting, som man bør overveje ved både at leje og eje en lejlighed.

Her er nogle af de mest almindelige fordele og ulemper ved at leje og eje:

Fordele ved at leje en lejlighed:

Fleksibilitet: Som lejer er man ofte bundet af kortere lejeaftaler, hvilket gør det lettere og hurtigere at flytte, hvis man ønsker at skifte bolig eller by.

Ingen vedligeholdelse: Vedligeholdelse og reparationer er typisk udlejers ansvar, og derfor slipper man i udgangspunktet selv at dække udgifterne og arbejdsbyrden til dette.

Ingen ejendomsskatter: Lejere betaler normalt ikke direkte ejendomsskatter, selvom disse omkostninger kan være indregnet i huslejen.

Lavere indledende omkostninger: Lejere betaler typisk et depositum og eventuelt den første måneds – eller flere måneders – leje forud, men det er ofte mindre end udbetalingen og øvrige omkostninger forbundet med at købe en ejendom. Samtidig vil man i nogle tilfælde få dele af eller hele depositummet tilbagebetalt, når man fraflytter lejligheden.

Ingen risiko for boligmarkedet: Lejere påvirkes ikke direkte af udviklingen på boligmarkedet, eksempelvis prisfald, og vil derfor ikke være direkte økonomisk påvirket af prisudsving på boligmarkedet.

Mulighed for boligstøtte: Bor man fast til leje i en lejebolig med eget køkken, er det muligt at søge om boligstøtte, som er et skattefrit beløb, der fungerer som et tilskud til selve huslejen.

Ulemper ved at leje en lejlighed:

Ingen kapitalopbygning: Når man betaler husleje, går pengene til udlejers lån eller indkomst, og man opbygger dermed ikke selv en form for opsparing, når man betaler sine månedlige udgifter, som man eksempelvis kan gøre, når man afdrager på et lån til en ejerlejlighed.

Mindre kontrol: Bor man til leje er det typisk sådan, at det er udlejeren, som bestemmer reglerne, hvilket kan begrænse ens muligheder for at personalisere eller renovere boligen, som man selv ønsker det.

Usikkerhed: Udlejeren kan beslutte ikke at forny lejeaftalen, eller huslejen kan stige, og det kan medføre visse usikkerheder i forhold til at leje.

Fordele ved at eje en lejlighed:

Kapitalopbygning: Som ejer af en lejlighed opbygger man egenkapital hver måned, man afdrager på sit banklån. Dele af den månedlige afbetaling går til renter, mens den resterende del vil være værdi, man har i boligen, hvor det er muligt at optjene såkaldte friværdi, som er forskellen mellem det, boligen er værd, og det, man skylder i boligen.

Stabilitet: Man behøver ikke at bekymre sig om, at en udlejer opsiger lejeaftalen, når man ejer lejligheden selv.

Frihed til at personalisere boligen: I en ejerbolig har man mulighed for at dekorere, renovere og ændre sin bolig, som man vil, dog med mulighed for få begrænsninger – eksempelvis byggetilladelser fra kommunen samt eventuelle regelsæt i lokalplaner og servitutter.

Potentiel værdistigning: Hvis der sker prisstigninger på boligmarkedet, kan værdien af ens lejlighed også stige. Det betyder, at man eventuelt kan få en økonomisk gevinst med sig, når man sælger boligen, som i udgangspunktet er skattefrit i Danmark.

Mulighed for skattefradrag: Har man en ejerbolig, kan man modtage visse former for skattefradrag. Eksempelvis kan man få rentefradrag, hvis man betaler renter på det lån, man har optaget, for at finansiere sit boligkøb.  

Ulemper ved at eje en lejlighed:

Større indledende omkostninger: Når man skal finansiere et boligkøb, er der en række indledende omkostninger såsom udbetaling, skødeomkostninger, lånepapirer og lignende.

Ansvar for vedligeholdelse: Som ejer er man selv ansvarlig for alle reparationer og vedligeholdelse i sin ejendom.

Risiko for prisfald på boligmarkedet: Hvis markedsværdien falder, kan lejligheden være værd mindre, end hvad man skylder på lånet. Der er derfor risiko for, at man har mere gæld i boligen end værdi.

Omkostninger ved flytning: Når man fraflytter lejligheden, kan det være, at lejligheden skal sælges. Salg af en ejendom kan tage tid, og der er omkostninger forbundet med salget.

Risiko for fastlåsthed: En forudsætning for at kunne fraflytte sin ejendom kan være, at man først skal have ejendommen solgt. Det er ikke givet, at man kan få solgt ejendommen til den ønskede pris inden for det ønskede tidsrum, og derfor risikerer man at skulle blive boende i ejendommen længere, end man har lyst til.

Se lejligheder til leje på Boligsiden.

Lejligheder til leje i København

Lejligheder til leje i Århus

Lejligheder til leje i Odense

Lejligheder til leje i Aalborg