Ejerlejligheder til under 500.000 er en mangelvare i studiebyerne

Foto: Boligsiden

Der er ikke mange ejerlejligheder at vælge imellem, hvis prisen ikke må komme op over 500.000 kroner i studiebyerne. Boligsiden.dk har set på det magre udbud af billige boliger.

I de fleste store studiebyer kan de tælles på én hånd, de ejerlejligheder, der er udbudt for under en halv million kroner. I Aalborg bliver det et rungende nul; her skal du til Klarup for at finde en enkelt lejlighed til under 500.000. Aarhus kan mønstre tre, der alle ligger i Viby J. Odense kan komme op med fire ejerlejligheder, der rent faktisk har adresse og postnummer i Odense, og i København kan man komme op på hele 10 stykker – hvis du altså ikke kigger i selv København, men kører til nærliggende byer som Brønshøj, Søborg, Bagsværd og Taastrup.

”På landsplan er der ca. 280 ejerlejligheder, der bliver udbudt til under 500.000 kroner, men af dem ligger kun en brøkdel nær de store studiebyer. Vil man som studerende have en så billig ejerbolig, skal man være villig til at bo lidt uden for centrum, hvis det skal kunne lade sig gøre”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Rækker SU’en?

Selvom den lave rente gør underværker for boligkøbere med en stram økonomi, sætter de høje boligpriser alligevel en grænse for, hvad du som studerende kan købe. Har du mulighed for at købe bolig for en million kroner, stiger udbuddet betragteligt. Så er der pludselig knap 1.600 ejerlejligheder at vælge imellem, og flere af dem ligger i centrum.

”Køber du bolig til en million kroner, kommer du til at bruge størstedelen af SU’en til boligudgifter. Det vil for mange ikke kunne løbe rundt. Til gengæld kan det være billigere at eje en bolig til 500.000 kroner, end det kan være at leje et værelse i centrum”, siger Birgit Daetz.

Så meget er priserne steget

Salgsprisen på en ejerlejlighed i København lå i juni måned i år 13 procent højere end i juni måned sidste år. Det er dog ingenting i forhold til Aalborg, der i samme periode har oplevet en prisstigning på hele 16 procent. Ejerlejlighederne i Odense Kommune er blevet 10,8 procent dyrere, mens salgspriserne er steget mindst i Aarhus, hvor der er blevet lagt 5,6 procent oven i prisen det seneste år.

Gode tilbud i Esbjerg

Er du træt af de eksplosivt stigende priser, skal du måske overveje at flytte studiet til en helt anden by. Esbjerg er en studieby med et langt mere tilgængeligt boligmarked. Her er salgspriserne rent faktisk faldet med over 13 procent fra juni sidste år til juni i år, og en kvadratmeter kan erhverves for lige knap 14.000 kroner.

Vil du læse på RUC i Roskilde, er priserne på den egn godt nok steget med 23 procent seneste år, men salgspriserne ligger stadig 10.000 kroner pr. kvadratmeter under niveauet i København Kommune.