I nogle kommuner er der blevet kortere mellem til salg-skiltene. Se hvilke i ny oversigt fra Boligsiden.dk, og læs hvorfor mange til salg-skilte i Hørsholm ikke har samme betydning som til salg-skilte i Svendborg.
Måske ser man det ikke lige ved første øjekast. Men bor man i en af de kommuner, hvor der er kommet flere huse til salg, vil man nok alligevel have set bemærket, at mæglernes skilte titter ud fra flere hække end sædvanligt.
Det seneste år har 38 af landets 98 kommuner haft en stigning i udbuddet af villaer og rækkehuse. Hørsholm, Odder, Halsnæs, Varde og Svendborg hører til dem, der har fået flest nye til salg-skilte, men skiltene i Hørsholm betyder ikke helt det samme som skiltene i Svendborg.
”At der kommer mange nye huse til salg, behøver ikke at være et dårligt tegn for kommunen, men det kan være det. Hvis udbuddet stiger markant, og kommunen samtidig slås med lange salgstider og faldende priser, så kan det være et tegn på, at vi befinder os et sted på Danmarkskortet, der ikke længere er helt så attraktivt blandt køberne”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk
Der er så herligt i Hørsholm og Halsnæs
Og netop heri ligger forskellen mellem Hørsholm og Svendborg. I Hørsholm er udbuddet af nye villaer og rækkehuse steget 24 procent siden sidste år, men salgstiden er på bare 156 dage, hvilket ligger pænt under landsgennemsnittet på 210 dage. Samtidig er priserne steget svagt med en lille procent siden sidste år.
Halsnæs og Varde er også kommuner, der trods markant øget udbud af huse til salg, klarer sig fint igennem med lave salgstider og stigende boligpriser.
I Svendborg og Hjørring har mere at slås med. Her har man ud over øget udbud også salgstider, der ligger over landsgennemsnittet, og faldende priser.
Antallet af huse til salg kan altså ikke stå alene som indikator på, hvor det går på boligmarkedet i den enkelte kommune.
Langt ude på landet går det langsomt
En analyse, som Boligsiden.dk har lavet tidligere i år, viser, at skellet generelt vokser mellem land og by. Hvor der i 2009 var lige mange huse til salg i byerne og på landet, er udbuddet i dag faldet en smule i byerne, mens det til gengæld er steget på landet. Samtidig tager det længere og længere tid at sælge husene på landet, og mens priserne er steget i byerne, er de faldet i landzonerne.
Læs også: Boligmarked i flere spor
Står til salg-skiltene tæt i en landzone, kan en handel have lange udsigter for dem, der har husene til salg, og nogle må helt opgive at få huset solgt. Netop derfor trådte flexboligordningen i kraft i maj i år. Denne ordning gør det muligt at købe en helårsbolig og bruge den som sommerhus. Alt, du skal bruge, er en tilladelse fra kommunen. Dermed er der også håb for landområderne med mange til salg-skilte og på sigt kan det betyde et ændring i udbudsstatistikken.
Læs også: Flexboligordning skal forhindre forfald