Boligudbuddet er steget markant på 3 måneder

Foto: Boligsiden

Antallet af udbudte enfamiliehuse steg med 9 pct. i andet kvartal, mens der kom 10 pct. flere ejerlejligheder til salg. Og så skal ejendomsmæglerne måske blive mere præcise i deres beskrivelser af de udbudte boliger. Læs vores udpluk af, hvad pressen skrev om boligmarkedet i uge 30.

Sommerhusmarkedet går godt

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik er både sommerhussalget og opførelsen af nye sommerhuse gået i stå, men det er ikke sådan, det ser ud i virkeligheden, siger direktør for fritidshusproducenten Kalmar-Huse Jan Ravn.
– I løbet af foråret og hen over sommeren har vi haft utrolig mange henvendelser fra folk, der ønsker at opføre et nyt sommerhus, og vi sælger også betydeligt flere huse, end vi gjorde fra slutningen af 2008 og hele 2009, fortæller han. Også sommerhussalget går betydeligt bedre, end tallene fra Danmarks Statistik indikerer. Det viser opgørelser fra Realkreditrådet og den uafhængige bolighjemmeside Boliga.dk. Vicedirektør for Realkreditrådet Jan Knøsgaard fortæller, at salget er stigende i hele landet, og at også priserne er for opadgående. Det bekræftes af Laust Farver fra Boliga.dk, som fortæller, at selvom udbudspriserne er faldende, har der det seneste år været en mindre stigning i den reelle salgspris.
DR P4 Radioavisen 06.00 (resumé) (30. juli 2010)

Ejendomsmæglere overdriver fordele

Ejendomsmæglere overdriver fordele ved en bolig, når den skal sælges, viser en undersøgelse fra boliga.dk. Ifølge journalist på boliga.dk Laust Farver har en ejendomsmægler omtalt en distance på 1,6 kilometer som “fem minutters gang”. Ejendomsmægler Peter Norvig erkender, at der burde stå “tæt på” i stedet.
DR P4 Radioavisen 23.00 (resumé) (29. juli 2010)

Fredericia: Også flere boliger på markedet lige nu

Antallet af boliger til salg herhjemme er steget markant fra første til andet kvartal 2010.
Samtidig falder liggetiden.
– Det vidner om, at der igen er ved at komme gang i de danske bolighandler, konkluderer www.boligsiden.dk i sin nyeste kvartalsrapport.
Over 90 procent af de danske ejendomsmæglere er medejere af Boligsiden.dk, der har flere end 76.000 boliger til salg lige nu.
Boligsidens kommunikationschef, Birgit Daetz, vurderer overfor Fredericia Dagblad, at en fornyet tro på et opsving og en lav rente – men også mere realistiske priser – er grunde til den forbedrede situation:
– Priserne hos sælger har fundet et mere naturligt leje.
Antallet af boliger til salg i Danmark steg med henholdsvis 8,9 procent, 10,3 procent og 15,5 procent for villaer, ejerlejligheder og fritidshuse fra første til andet kvartal i år.
Samtidig er liggetiden som sagt faldet. Altså antal dage en bolig er til salg. I gennemsnit minus 36 dage for et enfamilieshus, minus 52 dage for en ejerlejlighed og minus to måneder for et fritidshus fra første til andet kvartal i år
– Når liggetiden falder så meget, skyldes det, at der bliver solgt flere boliger, forklarer kommunikationschef, Birgit Daetz, i en tilhørende pressemeddelelse til kvartalsrapporten:
– Man kan sige, at lageret bliver tømt for gamle boliger, mens der samtidig kommer flere og flere nye til salg. Det trækker den gennemsnitlige liggetid ned og fortæller historien om et marked med større aktivitet.
Fredericia Dagblad , fredericia, side 11 (29. juli 2010)

12 mio. kr. for en bolig på toppen

Mellem 9 og 12 mio. kr. er prisen for de dyreste boliger, som i øjeblikket er til salg i Aalborg-området.
Om det så er den rette pris, kan kun sælger og køber afgøre i fællesskab.
Tilsyneladende har finanskrisen ikke haft nævneværdig afsmitning i nedadgående retning på priserne, når man kommer op i denne boligkategori, som omtales som liebhaveri.
For de bliver stort set ikke handlet.
Via udbuddet på nettet har NORDJYSKE Stiftstidende fundet frem til de fem dyreste boliger og ikke overraskende udbydes de af ejendomsmæglerfirmaet Thorkild Kristensen, viser oversigten på www.boligsiden.dk.
– Købere til boliger af den art er ikke almindelige lønmodtagere. Det kan være direktøren fra København, der flytter til Aalborg for her at lede en filial. Han har for tiden holdt sig tilbage, fordi der har været problemer med at få den rette pris for huse i hovedstadsområdet, siger ejendomsmægler Bo Lynge fra firmaet Thorkild Kristensen.
Bo Lynge afslører imidlertid også, at der er boliger til både 25-30 mio. kr., men de behandles som såkaldte skuffesager.
De bliver aldrig lagt på nettet, fordi sælgerne ønsker handlen foretaget diskret og uden offentlighedens kendskab.
Nordjyske Stiftstidende, 3. sektion, side 6 (29. juli 2010)

Boom i antal boliger til salg

Boligudbuddet stiger, og liggetiderne falder markant. Det er den korte konklusion, man kan drage på baggrund af seneste kvartalsrapport fra www.boligsiden.dk. I alt er der netop nu knap 6.000 flere boliger til salg, når man sammenligner med tallene ved udgangen af årets første kvartal.
Dermed er det samlede boligudbud ved indgangen af juli oppe på over 76.500 boliger. Det tal er på niveau med den seneste rekord, som blev sat tilbage i slutningen af oktober 2008.
– Det er over hele linjen, at der kommer nye boliger til. Over de seneste tre måneder er udbuddet af enfamiliehuse steget med ni procent, mens der er kommet 10 procent flere ejerlejligheder til salg. Og kigger man på markedet for fritidshuse, er udbuddet steget med over 15 procent, hvilket selvfølgelig også hænger sammen med, at det netop nu er højsæson for sommerhusmarkedet, siger Boligsidens kommunikationschef, Birgit Daetz.
Den øgede handelsaktivitet og de mange nye boliger til salg afspejler sig derfor også i liggetiderne – den tid, som de udbudte boliger har stået til salg. Liggetiderne er faldet markant gennem andet kvartal. I dag står enfamiliehuse til salg i 36 dage mindre, og ejerlejlighedernes liggetid er faldet med 52 dage, mens fritidshusene nu gennemsnitligt står til salg to måneder kortere.
– Når liggetiden falder så meget, skyldes det, at der bliver solgt flere boliger. Man kan sige, at lageret bliver tømt for gamle boliger, mens der samtidig kommer flere og flere nye til salg. Det trækker den gennemsnitlige liggetid ned og fortæller historien om et marked med større aktivitet, siger Birgit Daetz.
Boligsiden.dk er Danmarks mest besøgte boligsite og har i dag mere end 76.000 boligemner til salg.
Ringsted Weekend, 1. sektion, side 48 (29. juli 2010)

Det koster kassen at bo på toppen

Prisen på ejerlejligheder stiger for hver etage, man bevæger sig opad. Lejligheder øverst i en opgang koster i gennemsnit 66 procent mere per kvadratmeter end lejlighederne i stueetagen.
Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk.
Selv om et ordsprog siger, at der er koldt på toppen, behøver det ikke nødvendigvis at gælde alle aspekter af livet. Når det gælder markedet for ejerlejligheder, er der voldsom forskel i prisen alt efter hvor i ejendommen, boligen ligger.
Boligsiden har sammenlignet priserne på, hvad en ejerlejlighed koster på de traditionelle etager fra stueniveau og op til 5. sal, der almindeligvis er øverste etage i etageejendommene i de fleste store byområder rundt om i landet.
“Ganske kort kan man sige, at vores salgspriser viser, at femte etage-lejlighederne koster 66 procent mere end lejlighederne i stueplan, der almindeligvis er de billigste. Priserne stiger så at sige, desto højere oppe man ønsker at bo,” siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.
Hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris i den nederste etage ligger på 19.900 kroner, skal man således af med 32.500 kroner for at bo på 5. sal. Rækker økonomien ikke til en investering i de dyre kvadratmeter på toppen, men er stuen for tæt på jorden, kan man med fordel vende blikket mod 1. og 2. sal uden at blive flået.
“Lejlighederne på 1. sal er faktisk kun gennemsnitligt 300 kroner dyrere end stuelejlighederne, og på 2. sal koster kvadratmetrene kun omkring 1.300 kroner mere end i stuen,” siger Birgit Daetz.
‘Penthouse-lejlighederne’ er omtrent dobbelt så dyre som tilsvarende lejligheder i stueetagen, hvis man kigger på udbudsprisen.
3,1 millioner kroner koster det i gennemsnit at bo på toppen, mens man slipper med godt og vel 1,6 millioner kroner i bunden af ejendommen.
“Det er ikke mønstret alle steder i landet og det kan godt lade sig gøre at finde ejendomme, hvor priserne fra stuen og op til 5. sal er meget identiske, eller at prisen er lavere, hvis der er tale om en lejlighed med skrå vægge. Men rigtig mange steder er forskellene udtalte”, siger Birgit Daetz.
TV2/Finans Online (27. juli 2010)

Hvert femte fritidshus sælges på under tre måneder

20 pct. af de fritidshuse, der sættes til salg, bliver fjernet fra butiksvinduerne hos ejendomsmæglerne inden for tre måneder. Det er væsentligt flere, end i boligkrisens værste måneder. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk.
Prisfald på sommerhuse og en faldende rente har efter en voldsom nedfrysning varmet markedet for fritidshuse så meget op, at 20 pct. af alle fritidshuse i dag står til salg i mindre end tre måneder.
Det er en kraftig fremgang i forhold til tiden omkring efteråret 2008 – i krisens første måneder – hvor tallet var helt nede på 10 pct. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.
“For små to år siden var det kun hvert tiende fritidshus, der stod til salg i maksimalt tre måneder. Nu er tallet fordoblet og i dag er det mere end hvert femte sommerhus, der bliver fjernet fra internettet inden for 90 dage,” siger kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.
Ser man på andelen af fritidshuse, der er taget af internettet allerede efter en måned i udbud, er det i dag knap syv pct. af husene, der står til salg i en måned eller mindre.
Vadum-Bladet, 1. sektion, side 4 (27. juli 2010)

Optimistiske boligsælgere

Boligsælgerne i Egedal Kommune ligger på en tredjeplads, når det gælder sælgernes udbudspris i forhold til salgsprisen.
Det fremgår af de nye tal fra Boliga , der på www.boliga.dk/bolignyt fortæller, at de danskere, som satte deres villa til salg mellem januar og juli, i cirka 67 procent af tilfældene satte udbudsprisen højere end den gennemsnitlige kvadratmeterpris på landsplan, og i Egedal var boligsælgerne altså endnu mere optimistiske.
Her satte 87,67 procent en udbudspris, der lå over den gennemsnitlige salgspris i området, og det er kun overgået af Ballerup på førstepladsen med 89,80 procent af udbudspriserne over salgsprisen og Brøndby på andenpladsen med 89,47 procent.
Til gengæld skyder Egedal-sælgerne ikke så langt over målet som andre kommuner, når det gælder forskelllen på udbudsprisen og salgsprisen.Her ligger Frederikshavn nummer et med en udbudspris, der ligger 67,8 procent over den gennemsnitlige salgspris i området, mens Egedal-sælgerne skyder 33,4 procent forkert. Det er dog stadig over landsgennemsnittet, hvor forskellen mellem udbudsprisen og salgsprisen var 18,3 procent.
Dagbladet, roskilde, side 8 (27. juli 2010)

Find mere om