Indblik er i denne uge skrevet af projektdirektør Curt Liliegreen, Boligøkonomisk Videncenter.
Da Covid-pandemien ramte i marts 2020, tog boligmarkedet sig en pause, og priserne faldt en anelse. Men så tog pokker ved markedet!
I Danmark, i Sverige, UK og USA med fl. drejede befolkningens fokus sig mod boligen og det nære, og efterspørgslen steg. Midt i en dyb økonomisk recession oplevede vi, at boligpriserne nærmest trodsede tyngdekraften og gik op fremfor ned.
Ved udgangen af 2020 tog den udvikling yderligere til. Især i Region Hovedstaden ser vi prisstigninger på ejerlejligheder og enfamiliehuse på over 10 procent på årsbasis. Enfamiliehusene har for alvor fået en renæssance.
Vi har i Boligøkonomisk Videncenter flere indikationer på, at dette store pres fortsætter i den nærmeste tid.
Hvad sker der, når Covid har lagt sig?
En af forklaringerne er, at nettoudflytningen af børnefamilierne fra København til omegnskommunerne tog til i 2020. Den proces har været i gang i årevis, men nu fik den sig et ekstra pift i kommuner som Høje Taastrup, Ballerup, Hvidovre, Rødovre og Furesø.
Hvis børnefamilierne drives til vanvid i trange lejligheder i storbyen og vil ud i grønne omgivelser og til lavere kvadratmeterpriser, hvad sker der så, den dag Covid er nedkæmpet af vacciner, bedre behandling, mere intelligente test og så videre?
Ramler priserne så? Har vi en boble, er opsvinget et korthus? Har køberne dummet sig, og står de nu til at miste 5-10 procent af prisen? Det vil i Hovedstaden sige flere hundrede tusinde kroner?
Svaret er ja, det er da en mulighed, men det er ikke det mest sandsynlige scenario.
Husk den sunde fornuft
Vi bør alle sammen håbe, at prisstigningstakten finder et roligere leje. De boligkøb, og den udflytning, vi har set, kan repræsentere en fremrykning af dispositioner, der ellers var sket om et par år.
Folk flytter næppe tilbage til København igen, når Covid er ovre. Udflytningen har været i gang i flere år, for priserne i København er blevet for høje for rigtig mange, hvis den 2-værelses skal skiftes til hus.
I en situation som den nuværende er det altid klogt at tænke sig om en ekstra gang. Det gælder i banken, der måske er parat til at dispensere med regelsæt og lige låne lidt ekstra ud. Det gælder køberen, der lader sig trække ind i at byde om kap og gå over udbudsprisen. Man kan også købe guld for dyrt.
Selv om dette ikke er en spekulativ boble, skal man huske sin sunde fornuft i de kommende måneder.