Tænk Hjertet ind i dit bæredygtige byggeri

Indblik er i denne uge skrevet af Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark.

Sunde boliger bidrager til et sundt liv. Det lyder indlysende, men faktisk findes der desværre rigtig mange eksempler på, at selv nyopførte huse kan ende som forfærdelige boliger at færdes og leve i.

Det vil vi i Green Building Council Denmark gerne være med til at ændre på.

Derfor har vi med det nye initiativ, DGNB Hjerte, sat særligt fokus på sundhed og indeklima.

Men hvad bidrager egentlig til et sundt byggeri og et godt indeklima?

Mange parametre i spil

For eksempel er det vigtigt, at de materialer, der benyttes i et byggeri, ikke afgiver for mange gasser, så brugerne af boligerne risikerer at få problemer med hovedpine, kvalme og andre ubehageligheder.

Ligeledes er det væsentligt, at akustikken i et byggeri er tilpasset de formål, bygningen er designet til at huse.

Hvis en bygning skal bruges til kontorer eller boliger, er det afgørende, at der er et godt dagslys – men alt efter bygningens placering og brug kan det også være uhensigtsmæssigt at alle facader for eksempel er lavet af glas, så lyset falder ind fra alle sider.

Et sundt nybyggeri kræver god ventilation, men samtidig kan en kraftig ventilation også give støjgener, som det kan være svært at sove fra. I tilgift kan et smukt, indbydende og spændende design bidrage til brugernes mentale sundhed, så der er altså mange parametre i spil, når man skal bygge eller renovere med Hjertet.

Nye krav til bygningernes sundhed

I Green Building Council Denmark har vi gennem de sidste 10 år arbejdet med en helhedsorienteret tilgang til certificering af bæredygtigt byggeri. Det er den model, vores DGNB-certificering, er bygget op omkring.

DGNB-certificeringen står på tre ben: social bæredygtighed, miljømæssig bæredygtighed og økonomisk bæredygtighed. Men med DGNB Hjerte som en mulig tillægscertificering, stiller vi altså nu en række nye krav til bygningernes sundhed og indeklima.

I samarbejde med MOE rådgivende ingeniører, Arkitema og Aalborg Universitet, har vi med støtte fra Realdania udviklet de nye kriterier, som vi håber både byggebranchen og danskerne generelt vil tage godt imod.

For det mest bæredygtige byggeri er det byggeri, der er så godt, sundt og velgennemtænkt, at det både er en fornøjelse at se på og at opholde sig i. Det sikrer nemlig bygningen en lang levetid, og bidrager dermed til at nedbringe klimabelastningen og ressourceforbruget.

Derfor håber vi, at I vil tænke Hjertet med, når I bygger bæredygtigt.