Energiforbedring af boligen og grønne millioner i tilskud

Indblik er i denne uge skrevet af Hans Jørgen Lorenzen, der er administrerende direktør i EBAS, Energi- og Bygningsrådgivning A/S.

Boligmarkedet nåede nye højder i 2020, og der er ingen udsigt til, at det taber flyvehøjde lige foreløbigt. Med foråret på vej går vi ind i boligjagtens normale højsæson, og ifølge en dugfrisk måling fra Boligøkonomisk Videnscenter holder flere danskere øje med priserne end tidligere, ligesom flere aktivt søger bolig og overvejer at handle.

Står man over for at købe nyt, eller vil man forbedre sin eksisterende bolig, bør man være opmærksom på, at der kan være store gevinster at hente både økonomisk og energimæssigt.

Som det ser ud i dag, er otte ud ti boliger udstyret med energimærke C eller ringere, og de kan med fordel energirenoveres. Så skal man alligevel have omkostninger til håndværkerregninger, er det en god idé at tænke energiforbedringer af boligen med ind i den samlede renovering.

Gode muligheder for tilskud i 2021

Fra starten af april åbner Energistyrelsen op for første runde af tilskudspuljen på 675 mio. kr. til energirenoveringer i 2021. Midlerne kan søges af alle boligejere, der ønsker at renovere deres bolig og tildeles efter først til mølle-princippet.

Man skal derfor være vaks ved havelågen, hvis man skal have en bid af kagen.

Det øgede håndværkerfradrag på 25.000 kroner per person er endnu et incitament til at få energirenoveret i år, ligesom banker og realkreditinstitutter giver rigtig gunstige tilskud og fradrag, som kan spare de danske boligejere for tusindvis af kroner ved grønne forbedringer af boligen.

Årlig varmeregning på 1.800 kroner

Har man et energimærke C eller lavere vil det i de fleste tilfælde give mening at energirenovere boligen. Både i forhold til at nedbringe energiforbruget, men også for at nedbringe CO2-udledningen og skabe bedre komfort i boligen.

Ifølge Energistyrelsen kan en gennemsnitlig bolig på 140 kvadratmeter med fjernvarme og energimærket A2020 varmes op for 1.800 kroner årligt eller 150 kroner per måned. Dertil kommer dog en måleafgift og kvadratmeterafgift. Til sammenligning koster en tilsvarende gennemsnitlig bolig med energimærke G helt op til 26.000 kroner årligt at opvarme eller omkring 2.200 kroner per måned.

Energimærket er en væsentlig faktor at være bekendt med, når man leder efter ny bolig, og der er altså mange penge at spare, hvis man forbedrer energimærket.

Vær ude i god tid

Selvom vilkårene for energirenovering er gunstige i øjeblikket, er der også nogle praktiske forhold at være opmærksom på. Den høje aktivitet på boligmarkedet gør at både energikonsulenter og håndværkere over hele landet har meget travlt, så et godt råd er at være ude i god tid.

For selv om tilskudsmulighederne er rigtigt gode, så forventes også rigtig mange ansøgere.

Men der er gode muligheder for både privatøkonomien og den fælles rejse mod en renere planet.

Find mere om