Derfor kigger vi alle så intenst på det københavnske boligmarked

Denne uges indblik er skrevet af direktør Flemming Haahr Vesterbrandt, Nybolig.

For syv-otte år siden stod boligkøberne i kø for at få fat i de mest attraktive boliger i København og var parate til at vente i halve og hele år på, at deres nye lejlighed blev opført. Efterspørgslen var enorm, salget steg kraftigt og priserne på ejerlejligheder og villaer steg tilsvarende.

Og udviklingen i hovedstaden smittede af på resten boligmarkedet – først til Københavns omegn og Aarhus, og herfra videre til resten af landet. Som en stor bølge af positiv energi og (over-) optimistisk tro på fremtiden.

Men den positive energi slap op, og optimismen viste sig ikke at kunne holde.

I 2006 faldt salget af ejerlejligheder i København dramatisk – og priserne fulgte hurtig med ned. Priserne på de københavnske ejerlejligheder havde nået et niveau, der gjorde det svært for selv vellønnede at få råd til at købe. Skolelærere, sygeplejersker og politibetjente var henvist til den københavnske periferi eller helt ud på landet. Samtidig var udbuddet blev markant forøget i form af mange nybyggede boliger.

Og nu rullede en ny bølge ind over det danske boligmarked. Igen via København og Aarhus blev markedet ramt af udbredt usikkerhed og pessimisme. Boligsalget faldt og priserne var vigende, indtil prisfaldet blev forstærket da finanskrisen ramte boligmarkedet i efteråret 2008. I løbet af bare et halvt år faldt boligpriserne med 14 pct.

Disse to situationer viser tydeligt den dynamiske afsmitning, som hovedstaden har på boligmarkedet i resten af landet: Udviklingen i København “smitter” ganske enkelt resten af landet. Både når der sker fremgang, og når det går tilbage.

Derfor er der altid en særlig interesse for at følge udviklingen i København.

Så lad os da lige tage et kig på den aktuelle udvikling i hovedstaden. Det kan jo give os en “vejrudsigt” for resten af landet.

Stigende salg

Siden årsskiftet har salget af ejerlejligheder i hovedstaden igen vist positive takter.

I København lå salget i 2. kvartal 19 pct. over samme periode sidste år – og lejlighederne sælges hurtigere. Faktisk meget hurtigere.

Af de lejligheder, som Nyboligs forretninger på det seneste har solgt i København, blev halvdelen solgt på under to måneder. Så høj en andel har vi ikke set de seneste fire år.

Da finanskrisen ramte boligmarkedet tilbage i efteråret 2008, var andelen af solgte lejligheder, der netop var sat til salg, hele nede på 10-15 pct. Sidste efterår udgjorde de helt nye salgsemner en fjerdedel af det samlede salg og det er altså nu steget til 50 pct. En markant positiv udvikling.

Opgørelsen bekræfter dermed, at den positive udvikling, der er set gennem det seneste halve år i hovedstaden, fortsætter.

Ny optimisme

Danskerne tillid til udviklingen boligpriserne, der i 2009 nåede en bundrekord med et indeks på minus 33, er igen begyndt at stige. Og meget tyder på, at et flertal nu forventer uændrede eller stigende priser i det kommende år.

En aktuel analyse blandt købere og sælgere af københavnske ejerlejligheder, der har handlet hos Nybolig i april, maj og juni, viser da også, at køberne igen tror på, at det er dette rette tidspunkt at købe. Deres tre hovedbegrundelser for at købe er afstand til arbejde/studie, byen kulturelle tilbud og sidst men ikke mindst, fordi prisen var god lige nu!

At priserne er realistiske understøttes desuden af det faktum, at de afslag, der bliver forhandlet, er blevet mindre og nu ligger på niveau med de afslag, der i almindelighed bliver givet i forhandling mellem sælger og køber. I København er det gennemsnitlige afslag, som sælgerne har givet i den sidste forhandling med køberne, således faldet fra 5 pct. sidste år til aktuelt 3 pct.

Historien viser, at både opgang og nedtur på boligmarkedet begynder i hovedstaden.

Og selv om boligmarkedet i dag generelt ser ud til at være blevet opdelt i forskellige markeder, er det i høj grad psykologien, der driver markedet. Og jeg tror, at afsmitningen fra hovedstaden også vil gælde i fremtiden.

Derfor kigger vi alle på det københavnske boligmarked. Og for tiden gør vi det med en sund portion optimisme og sågar et lille forventningsfuldt smil på læben.