Indblik er i denne uge skrevet af Jacob Isaksen, der er boligmarkedsanalytiker i Nykredit.
Min kæreste og jeg har netop overtaget nøglerne til vores nye bolig. Her skal vi flytte ind sammen med vores to børn. Det sker efter planen i løbet af oktober. Boligen ligger i Valby, den er 95 kvadratmeter, og vi har betalt en pris på 3,2 millioner kroner.
Samtidig skal vi sige farvel til vores elskede lejlighed på Vesterbro. Den købte vi for fire år siden. Det var vores første ejerbolig. Her er vores familie gået fra to til fire. Lejligheden er selvsagt fuld af gode minder, men den er desværre kun 71 kvadratmeter og ligger på 3. sal. Vi er vokset fra den.
Lejligheden blev solgt på 10 dage i august. Prisen var 3,6 millioner kroner, og det var den tredje solgte ud af 11 lejligheder i vores opgang i august måned. De to andre var udbudt til samme pris. Den ene blev budt op med 115.000 kroner, den anden med 160.000 kroner. Vi måtte ”nøjes” med 5.000 kroner.
Himlen og kulkælderen
Vores nye bolig i Valby så vi første gang i juli. Vi forelskede os begge hovedkulds i den og gav hurtigt et bud. For at boligen ville blive vores, skulle rigtig mange ting falde i hak. Vi skulle blandt andet sælge vores lejlighed på ingen tid. Nyhederne fra sælgers mægler, vores mægler, vores bank, vores køberrådgiver sendte os skiftevis i himlen og helt ned i kulkælderen.
Nu står vi med nøglerne i hånden. Det hele er blevet til virkelighed – efter en vild følelsesmæssig rutsjebanetur. Vi er glade, men også rundtossede og forpustede. Og er jeg blevet klogere?
De bedste råd til køber og sælger
Ja, jeg er i den grad blevet klogere på boligmarkedet i København. Først og fremmest har rutsjebaneturen de seneste måneder bekræftet mig i, at alt det, som jeg i mit daglige arbejde går og prædiker om til boligkøberne og –sælgerne, også har hold i virkeligheden. Heldigvis.
Det har været en voldsom tur at mærke boligmarkedet på egen krop – ikke mindst alle de følelser, der kommer i spil. Det er noget lettere at forholde sig rationelt til udviklingen på boligmarkedet, når man ikke selv har noget i klemme. Så er det kun en masse data i et excel-ark. Her sker det sjældent, at de helt store følelser kommer i spil.
Selvom det har været en nærmest umulig opgave, har jeg forsøgt at have is i maven – selv da sælgers mægler sagde, at der var tre andre interesserede i huset, og at vi derfor hurtigt skulle give vores bedste bud. Vi havde ikke mulighed for at byde betydeligt over prisen. Der er dog også andre forhandlingsparametre. I stedet kunne vi tilbyde en hurtig overtagelse, som vi vidste, at sælger var interesseret i.
Mange nye boliger til salg
Godt nok er udbuddet af boliger til salg i København lavt, men der bliver faktisk sat rigtig mange nye boliger til salg. Det er vigtigt at huske, hvis en bolig ryger for næsen af en. Vores underboer var de første i opgangen til at sætte deres bolig til salg, herefter vores nabo og til sidst os. Vores underboer fik tre bud. De to andre købere, der måtte se vores underboers lejlighed ryge for næsen af dem, endte med at købe vores naboers lejlighed og vores lejlighed. Alle blev glade.
Det går hurtigt på boligmarkedet hovedstaden. Men et godt forarbejde mindsker risikoen for at ligge søvnløs om natten.
Som boligkøber i København gælder det om at være afklaret om, hvad man vil, og hvad man kan. De færreste kan, hvad de vil. For mange er det derfor nødvendigt at indgå kompromisser. Det kan være på antal kvadratmeter, beliggenhed i forhold til institutioner, trafikkerede veje, arbejde osv.
Det er surt og spild af tid at forelske sig i en bolig, som man ikke har råd til. Derfor er det en rigtig god ide at have talt med sin bank om, hvad man kan inden for grænserne af ens økonomi. Og så bør man dagligt følge med i udviklingen på boligmarkedet i København. Boligerne er ikke til salg længe, og vil man sikre sig det bedst mulige udbud, er det en god ide at følge med dagligt.
Hjælp til at holde hovedet koldt
Endelig vil jeg anbefale at bruge en køberrådgiver, når man har forelsket sig i en bolig. De er eftertragtede, så kontakt en på forhånd. En køberrådgiver beskæftiger sig med boligmarkedet hver dag og er derfor vant til at styre gennem oprørte vande.
Derudover hjælper køberrådgiveren en med at holde hovedet koldt, og så lægger vedkommende ofte mærke til ting, som man af den ene eller anden grund selv overser.
Har man gjort sig sit forarbejde, kan man hurtigt slå til, når den rigtige bolig viser sig. For det gør den – også på det københavnske boligmarked. Det gjorde den for os, selvom det så svært ud. Vi har indgået kompromisser, og det er nødvendigt, men vi bliver glade for vores nye hjem. Det er der ingen tvivl om – og vi glæder os.