Boligejerne er nøglen til klimamål

Indblik er i denne uge skrevet af Preben Merrild Angelo, administrerende direktør hos RealMæglerne og BoligOne.

6. december blev Danmarks nye klimalov en realitet. Den skal sikre, at Danmark når i mål med at reducere udledningen af drivhusgasser (CO2) med 70 procent i 2030 sammenlignet med niveauet i 1990.

Det er en bred lov, som 167 af Folketingets mandater står bag.

Ikke mange tænker over det, men ejendomsmægleren får en vigtig rolle, hvis ambitionerne nu skal veksles til handling. Som ejendomsmægler er man dagligt i kontakt med boligejere og kommende boligejere. Man hjælper kunden (boligejeren) med at bygge bro til købere, så handlen falder på plads til alle parters tilfredshed.

Kvadratmeterpris, beliggenhed, antal værelser, byggematerialer, boligform, finansiering etc. Mange spørgsmål, forventninger og krav er i spil.

Men hvor er klimaet henne i den formidling?

Stor gevinst at hente i boligen

Spørgsmålet er relevant, fordi 40 procent af energiforbruget i Danmark går til varme og elektricitet i boliger og byggeri. Derfor er der en enorm gevinst at hente for klimamålene netop her.

Som aktuelle spørgeundersøgelser fra både RealMæglerne og Realkredit Danmark har vist, fylder energibesparelser ikke meget for boligejerne. 60 procent ved end ikke, hvilket energimærke deres bolig har.

Det skyldes ikke, at boligejerne er uansvarlige. Og det skyldes ej heller modvilje. Det skyldes, at formidlingen af og gevinsten ved forbedringerne er uklare.

Jordvarme, solceller, hulmursisolering eller varmepumpe. Hvor skal man egentlig begynde? Hvornår betaler det sig selv hjem? Og kan det overhovedet betale sig?

Tilskud til energiforbedringer

Hos RealMæglerne forsøger vi lige nu med Min Klimaberegner, som skal gøre det nemmere for boligejere og -købere at træffe de rigtige beslutninger om energiforbedringer

Men skulle vi ikke forsøge at tænke det endnu længere?

Regeringen kunne jo begynde med at strikke nogle mere simple tilskudsordninger sammen. Læs selv her på sparenergi.dk, hvor lang og knoldet vejen er, hvis du vil søge om tilskud til energiforbedringer.

Eller hvad med at støtte bankerne i at udvikle nye klima- og energilån til energiforbedringer, som sender en form for skulderklap videre til kunden for at tage ansvar for klimaet?

Som ejendomsmæglere har vi relationerne i øjenhøjde, men vi mangler redskaberne, som overbeviser boligejerne om, at det er nemt at gøre en forskel. Og at det kan betale sig.

Gør det nemt

En undersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at værdien af en gennemsnitsbolig stiger cirka 50.000 kroner for hvert trin en bolig nærmer sig et A i energimærkningen.

Samtidig er forrentningen i energiforbedringer langt bedre end, hvis man havde pengene stående i banken.

Hvis man eksempelvis som boligejer energiforbedrer for 100.000 kroner og opnår en årlig energibesparelse på 5.000 kroner, svarer det til en forrentning af pengene på 5 procent efter skat.

Gør det nemt. Så er målet inden for rækkevidde.

Find mere om