Store forskelle i boligpriserne i billige kommuner

Foto: Boligsiden

Kommuner med høje salgspriser på villaer og rækkehuse har ofte de mest homogene boligpriser. Her er alt dyrt i modsætning til de billige kommuner, hvor forskellen mellem den dyreste og billigste bolig kan være enorm, viser analyse fra Boligsiden.dk.

I nogle kommuner er der ikke den helt store forskel på, om du vælger at købe kommunens dyreste eller billigste hus. Boligpriserne er så homogene, at forskellen mellem salgspriserne på de 10 procent dyreste huse ikke adskiller sig mere end 33 procent fra kommunen som gennemsnit.

Til sammenligning er den dyreste tiendedel af husene i Frederikshavn Kommune solgt for 169 procent mere end de gennemsnitlige villaer og rækkehuse i kommunen. Forskellen er her enorm mellem de dyreste og gennemsnittet.

”Det er typisk i de kommuner, hvor den gennemsnitlige salgspris på villaer og rækkehuse er lav, at forskellen mellem de dyreste 10 procent adskiller sig meget fra gennemsnittet. Der skal ikke mange luksusboliger til i et område med lave boligpriser, før der vil blive en stor spredning i priserne”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Men når Frederikshavn Kommune er den, der har den største forskel i priserne, så hænger det også sammen med, at kommunen dækker alt fra store luksushuse i Gammel Skagen til almindelige villaer på landet i det nordøstlige Jylland”, siger Birgit Daetz.

Udover Frederikshavn er det kommuner som Odsherred, Sorø og Ringkøbing-Skjern, hvor uligheden i boligernes salgspriser er størst.

De homogene kommuner

Ishøj kommuner ligger salgspriserne for villaer og rækkehuse på lige knap 16.000 kroner pr. kvadratmeter. Dermed lægger Ishøj sig et godt stykke over landsgennemsnittet i august på 11.431 kroner pr. kvadratmeter. Og måske er det en medvirkende faktor til, at Ishøj er den kommune i landet, der har de mest homogene huspriser. Her er de dyreste 10 procent blot 33 procent dyrere end gennemsnittet i kommunen.

Ishøj får følgeskab af vestegnskommunerne Albertslund, Brøndby, Vallensbæk, Glostrup og Herlev og også Tårnby på Amager.

”Det er kommuner, hvor et hus koster mere end landsgennemsnittet, fordi kommunerne ligger så tæt på København. Men det er også kommuner uden områder med ekstreme luksusboliger, som man fx kan finde langs øresundskysten. Det gør boligbestanden meget homogen”, siger Birgit Daetz.

Kommunerne med de allerhøjeste huspriser ligger lidt højere på ulighedsskalaen, men de holder sig stadig i den absolut lave ende. Frederiksbergs dyreste huse har fx kostet 45 procent mere end husene i Frederiksberg kommune i gennemsnit, mens de 10 procent dyreste Gentoftehuse ligger 64 procent over de gennemsnitlige priser i kommunen. I disse kommuner er der områder med ekstremt dyre boliger; til gengæld er der ingen boliger, der for alvor er billige, så her opstår det ensartede prisbillede, fordi alt er dyrt.