Prisfald på andelsboliger er for længst bremset

Foto: Boligsiden

Mens priserne på ejerboliger ser ud til at have ramt bunden, er der umiddelbart ikke tegn på, at andelsboligerne har nået et stabilt prisniveau.

Hvor priserne på ejerboliger først i år ser ud til at stabilisere sig, har salgspriserne på andelsboliger allerede ligget ganske stabilt i snart to år.

Mens ejerboligmarkedet over en årrække visse steder i landet har taget prisfald på 30 pct. eller mere, måtte markedet for andelsboliger lægge rygstykker til massive pristæsk på meget kortere tid. På blot fem måneder fra maj 2008 og frem styrtdykkede den gennemsnitlige salgspris for et andelsbevis nemlig med hele 20 pct.

Siden har udviklingen været næsten helt stabil med kun forsvindende små udsving fra måned til måned.

”I dag betaler man i gennemsnit omkring 9.000 kroner pr. kvadratmeter for en andelsbolig. Til sammenligning lå salgsprisen i januar 2009 kun et par hundrede kroner højere. Så andelsboligmarkedet har altså lynhurtigt tilpasset sig krisetiderne”, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Tallene fremgår af de løbende salgsindberetninger, som landets ejendomsmæglere foretager til www.boligsiden.dk

Ikke samme nedtur

Nu ligger langt de fleste andelsboliger i København, og derfor er boligtypen ikke bare en hyppig gæst hos mange københavnske ejendomsmæglere; tværtimod er den en standardvare. Derfor er det nærliggende at drage paralleller til, hvad en tilsvarende ejerbolig koster.

”I København faldt ejerlejlighederne med over 35 pct. fra toppen i 2006 og godt og vel tre år frem. Set i det lys er faldet på andelsboligmarkedet jo ikke slemt, men man kan ikke bare sammenligne de to boligtyper; en andelsbolig består jo af såvel et indskud som en månedlig ydelse til andelsforeningen”, siger Birgit Daetz.

Månedlig ydelse også faldet

Den månedlige ydelse for de solgte andelsboliger er imidlertid også faldet. For to år siden lå den på knap 5.000 kroner, men er nu nede på 3.900 kroner – et fald på 22 pct. Men også faldet i månedlig ydelse til dagens niveau for de solgte andelsboliger skete ekstremt hurtigt.

”Prisdykket på ejerlejligheder satte ind allerede tilbage i slutningen af 2006. På det tidspunkt var der stadig stigninger i mange andelsboligforeninger, stigninger der er så markante, at det bliver nærmest umuligt at sælge sin andelsbolig ad de traditionelle kanaler. Derfor begyndte måtte der professionel hjælp til – en ejendomsmægler”, siger Birgit Daetz og slutter:

”Hos mægleren går det op for sælger, at prisen ganske enkelt er alt for høj i forhold til prisen på en tilsvarende ejerbolig. Det er en væsentlig del af forklaringen på det voldsomme prisfald på så kort tid.”

Kilde: www.boligsiden.dk på baggrund af salgsdata fra ejendomsmæglerne.