Lejlighedspriser står stille: Minimal forskel på 25 kroner på fire måneder

Foto: Boligsiden

Tidligere tiders heftige prisstigninger på ejerlejligheder er gået i stå. I løbet af de seneste fire måneder ses en ændring på blot 25 kroner i kvadratmeterprisen. Til gengæld falder den årlige prisstigning markant fra måned til måned.

Prisstigningerne på ejerlejligheder er gået i stå. Det viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks. For mens en kvadratmeter ejerlejlighed i Danmark i maj kostede 27.683 kroner, betalte man i september, fire måneder senere, blot 25 kroner mindre.

”Hvis vi ser på ejerlejlighedsmarkedet i hele Danmark, er der et fald i priserne på 0,1 procent på fire måneder. Det er ikke et reelt prisfald, men et udtryk for stagnation og prisstabilitet. Det betyder dog langtfra, at udviklingen er uden betydning, for nu stiger priserne en hel del mindre end de gjorde tidligere, og det gør ondt på de sælgere, der har gået med planer om at sælge i dette efterår,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Markante fald i årlige prisstigninger

At priserne stiger mindre end tidligere, kan vi illustrere ved at sætte et lidt længere sigte på kikkerten. For sammenligner vi den gennemsnitlige kvadratmeterpris i september i år med september sidste år, er der tale om en årlig prisstigning på 6,4 procent.

Skruer vi tiden tilbage til maj 2018, hvor kvadratmeterprisen var 25 kroner højere end i dag, var prisstigningen i forhold til året før over 10 procent.

”De stagnerende priser får de årlige prisstigninger til at falde. Det ser vi helt tydeligt lige nu med et fald de seneste fire måneder på små fire procentpoint. Det betyder, at en lejlighedsejers friværdi ikke stiger i samme takt som tidligere,” siger Birgit Daetz, og uddyber:

”Samfundsøkonomisk er det et sundhedstegn, fordi det betyder, at vi styrer uden om boligbobler og anden krisesnak. Det giver dog også nogle usikkerheder på markedet, der kan få både købere og sælgere til at tøve en smule. Og det ser vi manifestere sig i et fald i antallet af handler på 10 procent og et stigende udbud.”

Det er især de store lejligheder over 95 kvadratmeter, der bliver solgt færre af. Læs mere om det her.

Fald i København

Den primære årsag til stagnationen i de danske lejlighedspriser skal findes i København, der udgør godt og vel en tredjedel af lejlighedsmarkedet. Her er priserne faldet i fire måneder i træk og er nu små to procent lavere end i maj.

”Modsat landsgennemsnittet er der i København tale om et reelt prisfald. Det er et lille fald, men det er der, og det skal blive spændende at se, om det fortsætter henover vinteren, og hvordan købere og sælgere reagerer på det. Vi er i en brydningstid, hvor sælgers marked er ved at blive købers marked, og hvor mange sælgere må give større nedslag end planlagt, fordi konkurrencen om køberne er øget,” siger Birgit Daetz.

Når de seneste fire måneders faldende priser i København trækker hele landets gennemsnit ned på status quo, er det, fordi andre kommuner oplever stigende priser. Her er Slagelse, Rudersdal, Esbjerg, Helsingør og Høje-Taastrup de eneste kommuner, der har prisstigninger på minimum 10 procent det seneste år.

Find mere om