Studiebolig: Andelsbolig eller ejerbolig?

Foto: Boligsiden

Når du skal finde studenterhyblen, bør du kigge på både andele og ejerboliger. Det er nemlig ikke altid, at andelsboligen er det billigste alternativ, erfarer Boligsiden.dk.

Når jagten på studieboligen sættes ind, går de fleste efter billige kollegieværelser, men da der ikke er kollegieværelser til alle, kan løsningen for mange være enten en andelsbolig eller en ejerlejlighed.

Andelsboligerne har ry for at være billige, og mange vender blikket mod netop andelene, hvis det ikke lykkes at få et kollegieværelse. Der findes også meget billige andele i gode foreninger, men der kan være langt imellem.

Se andelsboliger til salg i København

”Mange andelsboligforeninger har opjusteret andelskronen, så den i højere grad følger ejerboligmarkedet. Flere andelsboliger er blevet så dyre, at de reelt er blevet alternativer til ejerlejlighederne og ikke til kollegieværelserne”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Billige andele kan have høje boligydelser

Laver man en søgning efter andelsboliger på Boligsiden.dk, og sorterer man resultatet efter laveste pris, kan man få boliger frem, der syner meget billige. Her skal man dog være opmærksom på boligydelsen, det vil sige den månedlige ydelse, der betales som fast beløb til andelsboligforeningen, kan være høj, og det er ikke usædvanligt, at den kan overstige 10.000 kroner om måneden, som du skal betale ud over anvendelsesudgifter og renter og afdrag på et eventuelt lån.

”Når man køber andelsbolig, skal man altid både se på købsprisen og boligydelsen for at få en ide om de månedlige udgifter. Samtidig spiller den tekniske pris en rolle, og andelsboligforeningens egne lån og økonomi kan få indflydelse på andelshaverens udgifter i fremtiden. Man bør derfor altid alliere sig med en professionel rådgiver, så man ved, hvad man køber og kan sikre sig, at der ikke kommer uventede udgifter”, siger Birgit Daetz.

Læs mere: Tjekliste til andelsboligkøberen

Ejerlejligheden som alternativ

Med den meget lave rente kan en ejerlejlighed være billigere at sidde i end den ellers tilsyneladende billige andelslejlighed. I København Kommune er den billigste ejerlejlighed udbudt for 700.000 kroner, mens det billigste køb i Aarhus Kommune er sat til salg for 535.000 kroner.

De fast forrentede lån har været helt nede i 2 procent, og selv med en rente på 2,5 eller 3 procent er ejerlejlighederne interessante også for studerende. De månedlige udgifter kan være mindre i ejerlejlighederne end i andelslejlighederne, men ulempen er, at bankerne skal være villige til at låne penge til de studerende.

”Ønsker man et boliglån som studerende, skal man tage sin økonomi alvorligt og lave et detaljeret budget, hvis man vil komme i betragtning hos bankerne. Er man fornuftig, har et studiejob og har styr på sit budget og sine økonomiske forhold, er det forsøget værd at tage en snak med banken”, siger Birgit Daetz.

Har man forældre, der kan hjælpe, kan et rente- og afdragsfrit familielån være løsningen, eller der kan foretages et egentligt forældrekøb, hvor det er forældrene og ikke den studerende, der ejer boligen. Denne manøvre er typisk ikke mulig i andelsboligforeninger, hvor vedtægterne ofte forhindrer forældrekøb.

Læs mere: Andelsboligen som forældrekøb

Find mere om