Sommeren er over os. Det betyder også, at det er sæson for bier og hvepse. Inden de stribede flyvere får overtaget totalt i haven, skal der sættes ind over for problemet.
Så kom varmen endelig til landet. Og hvepse, og i mindre omfang bier, begynder nu at irritere, når frokosten indtages i haven. Inden længe er de overalt i luften og bliver alt for nærgående i deres jagt på føde.
Allerede nu har de etableret sig i mange haver og husmure. Her bygger hvepsene gerne bo i fremspringet på taget, mens murbierne kradser mørtel ud mellem murstenene og flytter ind i hulmuren.
Problemet skal elimineres så tidligt som muligt, for sidst på sommeren bor der flere tusinde hvepse i hvepseboet under taget, på loftet eller i haven.
Selv om man føler sig magtesløs over for de små stikkende bæster, er der alligevel noget at gøre. Nogle af problemerne kan man selv løse, mens det i andre tilfælde er nødvendigt at hyre professionel assistance.
Det er især hvepsene, der bliver mange af senere hen på sommeren, og har man is i maven, kan man faktisk selv give sig i kast med at bekæmpe de hårdtarbejdende insekter. Jo før man tager hul på problemerne desto bedre.
Kun pyrethrin virker effektivt nok
”Hvepsene kan man selv bekæmpe, hvis boet er tilgængeligt. Matas og byggemarkederne har et middel i sprayform, der hedder pyrethrin. Det sprøjter man i hullet, som hvepsene flyver ind ad. Midlet lammer relativt godt og er næsten øjeblikkeligt dræbende, så man ikke udsætter sig selv for at blive stukket af rasende insekter”, fortæller Claus Schultz, der er teknisk chef hos skadedyrbekæmperen Rentokil og fortsætter:
”Men jeg vil kun anbefale pyrethrin; andre midler virker ikke effektivt og hurtigt nok, så husk at spørge efter det rigtige stof. Ellers er modet sådan set den eneste hindring. Men man kan altså sagtens klare problemet selv, hvis man ellers har det fint med at stå på en stige og sprøjte hvepsene”, fastslår Claus Schultz.
Bliv klogere af hvepseboet
Når hvepsene er døde, klipper man blot boet ned i en pose – for eksempel en sort affaldssæk. I stedet for bare at smide det døde bo ud, kan man ifølge Claus Schultz for eksempel lægge posen med boet i fryseren i en til to dage og derefter skære det op med en tynd klinge og vise det til børnene.
”Man kan også give det overskårne bo en gang hårlak og tage det med over i biologitimen i skolen og studere boet nærmere”; siger Claus Schultz.
Den idé er hermed givet videre til landets skoleelever, der jo kan foreslå deres lærer at udforske hvepseboet nærmere.
Klinger løsningen med at klare opgaven selv ikke så godt i ens øren, er Rentokil naturligvis klar til at rykke ud.
”Men det gælder om at få udryddet problemet i tide, for de fleste ved jo, at hvepsene sidst på sommeren bliver temmelig aggressive, og på det tidspunkt tæller boet 5-6.000 individer eller mange flere”, fastslår Claus Schultz.
Op til 30.000 bier
En anden stikkende flyver, der også tæller tusinder af indvider i boet, er bien. Især ’murbien’ kan være en pestilens for husejere.
”Murbien finder de porøse fuger og kradser dem ud, hvorefter den lægger æg imellem fugerne. Problemet forekommer især på solbeskinnede vægge”, fortæller Claus Schultz.
Bien bygger vokskuber, der hænger vertikalt i husets hulmur, og kolonien tæller op til 30.000 bier, der som regel ikke stikker, med mindre de bliver provokeret.
Flere biarter er fredede
Alligevel kan bierne godt være irriterende for boligejeren og dennes familie. Men samtidig med, at bien er et nyttedyr, er flere arter fredede, og boet må ikke uden videre ødelægges.
Derudover er bierne ofte sværere at håndtere end hvepse, fordi de for eksempel bygger deres bo i en murstensvæg. Derfor skal man ikke forsøge at bekæmpe bierne selv, men i stedet ringe til en skadedyrbekæmper, der i videst mulige omfang vil flytte boet. Så selv om Claus Schultz og hans kolleger har licens til at udrydde skadedyr, er det ikke altid, at de gør brug af muligheden. Bierne skal i hvert fald som udgangspunkt have en chance for bare at flytte til en anden adresse.