Husk dette, når sommerhuset skal ud af sit vinterhi i påsken

Foto: Boligsiden

Så er det endelig ved at være tid igen.

Den første forårssol har vist sig, og påskeliljer, krokusser, træer og blade er begyndt at spire og blomstre.

Det er atter forår herhjemme, og nu står også påsken for døren, hvilket betyder, at mange sommerhusejere igen skal slå dørene op til fritidsboligen efter en længere pause i vintersæsonen.

Men vinterens sne, slud og kulde kan have sat sine spor på sommerhuset, som i mange tilfælde har stået uberørt i de seneste måneder.

Derfor er det en god idé at give sommerhuset et grundigt eftersyn og dermed sørge for, at boligen kan nydes de næste mange måneder.

Boligsiden har her samlet en række gode råd til, hvad du skal være særligt opmærksom på for at få sommerhuset forårsklar:

Udendørs

Det er især sommerhusets udendørsarealer, der kan have taget skade som følge af vinterens kolde klima.

Her er nogle ting, du bør tjekke:

  • Tag: Taget på et sommerhus er ofte lidt mere skrøbeligt, fordi det typisk består af lette materialer og ikke har undertag. Derfor bør du undersøge, om taget eksempelvis er utæt og har fået fugtskader.
  • Tagrender: Tøm tagrender for blade og grene.
  • Træværk: Er facaden på dit sommerhus lavet af træ, er det en god idé at undersøge træets tilstand, da det kan have taget skade af fugt og kulde henover vinteren. Se eventuelt, om træet trænger til maling, som kan gøre det mere modstandsdygtigt over for fugt i den kommende sæson.
  • Døre og vinduer: Se, om døre og vinduer holder tæt og om dele skal udskiftes eller vedligeholdes. Vær især opmærksom på, om tætningslister er intakte, om der er brug for ny overfladebehandling, om ruderne er ødelagte, punkteret og lignende.
  • Sokkel: Se, om der er opstået revner og ujævnheder i sommerhusets sokkel i løbet af vinteren.
  • Skadedyr: Både ude og inde kan sommerhuset have fået ubudne gæster i form at skadedyr. Vær især opmærksom på mus og mår, som kan være flyttet ind i løbet af vinteren, og som blandt andet kan ødelægge elinstallationer og isolering. Også myrer, termitter, hvepse og lignende kan holde til i sommerhuset og volde skade på boligen.

Indendørs

Også indvendigt kan sommerhuset have taget skade, og derfor bør du tilsvarende tjekke boligens stand indendørs.   

Her er, hvad du skal være særlig opmærksom på:

  • Elinstallationer: Virker elinstallationerne, som de skal? Hvis ikke kan det skyldes fugtskade eller skadedyr, som har gnavet i installationerne.
  • Afløb og vandrør: Se, om rør og afløb har taget skader af vinterens kulde, da der kan være tale om frostsprængninger, som har gjort vandrør utætte.
  • Overflader: Giv generelt vægge og gulve et eftersyn for synlige skader. Er der misfarvninger, skjolder eller overflader, som buler eller er skæve? Dette kan nemlig være tegn på fugtskader.
  • Loft og tag: Såfremt taget er utæt, vil du ofte kunne se det på loftet, i loftsrum og lignende. Vær opmærksom på misfarvninger, og om nogle materialer er blevet møre, rådne eller ramt af eksempelvis skimmelsvamp.

Kilder: LB Forsikring, Codan Forsikring, Videnscentret Bolius

Find mere om