Gode råd når du vælger ejerskifteforsikring

Foto: Boligsiden

Hvordan vælger man den rigtige ejerskifteforsikring, og er det vigtigt at tegne hus- og ejerskifteforsikring i samme selskab? Læs med her.

Hvis du synes, det er svært at finde drømmeboligen, så bered dig på at få nogle grå hår, når du skal finde ud af, hvilken ejerskifteforsikring du skal tegne. Der er nemlig et utal at vælge imellem, de er svære at sammenligne, og der er kun få tommelfingerregler at gå efter.

En ejerskifteforsikring er god at have, og den giver en sikkerhed for både køber og sælger. Med en ejerskifteforsikring kan sælger fraskrive sig ansvaret for de fejl og mangler, der måtte dukke op efter overtagelsen af boligen, mens køber er sikker på, at de fejl og mangler, der ikke er omtalt i tilstands- eller elrapporten bliver dækket af forsikringen.

”Det er en god ide at tegne en ejerskifteforsikring, da den type skader, forsikringen dækker, ofte kan være rigtig dyre at udbedre”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Gode råd til valg af ejerskifteforsikring

Hvorfor er der så stor prisforskel på ejerskifteforsikringer?

Det er der umiddelbart ikke en god årsag til. Ifølge de store selskaber, er der store risici forbundet med at tilbyde ejerskifteforsikringer, hvilket er årsagen til de høje priser. Der er dog ikke nogen særlig grund til, at nogle af de store selskaber er så meget dyrere end de mindre selskaber, der har specialiseret sig. De dækker det samme eller mindre for en højere pris.

Er den dyreste også den bedste, eller skal jeg bare vælge den billigste?

Du får ikke den bedste ejerskifteforsikring ved at vælge den dyreste forsikring. Du får i udgangspunktet den samme dækning hos alle de selskaber, der tilbyder ejerskifteforsikringer. Det kræver loven.

Er der dækningsmæssige forskelle på ejerskifteforsikringer fra selskab til selskab?

Ja, der kan være store forskelle. Fem af de 13 selskaber, som tilbyder en ejerskifteforsikring i Danmark, tilbyder en udvidet dækning, som i dækningsomfang dækker mere end lovens krav. De fem selskaber har hver deres beskrivelse af, hvad en udvidet dækning omfatter, så dem bør man nærlæse. Det er nærmest en umulig opgave at sammenligne dem, men det er man tvunget til.

Hvad er forskellen på en standard og en udvidet ejerskifteforsikring?

Den vigtigste forskel på en standard og en udvidet ejerskifteforsikring er, at en udvidet ejerskifteforsikring typisk også dækker ulovlige bygningsindretninger beboelsesrum – eksempelvis en tilbygning, der ikke opfylder bygningsreglementets krav på opførelses- eller udførelsestidspunktet. En udvidet dækning kan også omfatte: Olieforurening af grunden; ulovlige kloak og stikledninger uden for husets fundament eller kosmetiske forskelle i bad og toiletrum eller noget helt femte.

Skal jeg vælge en ejerskifteforsikring, der dækker i fem eller ti år?

Man bør vælge en tiårig dækning. Man har ofte mulighed for at vælge en femårig ejerskifteforsikring med mulighed for at forlænge med yderligere fem år, men det er ikke altid, at man husker at få det gjort, og prisforskellen på en femårig og en tiårig aftale er typisk ikke ret stor på tegningstidspunktet. Man risikerer tværtimod, at prisen stiger efter fem år, og det kan derfor blive en dyr fornøjelse at gå efter en forlængelse.

Skal hus og ejerskifteforsikring være i samme forsikringsselskab?

Nej. I mange år har man talt for, at man skal tegne både ejerskifteforsikring og husforsikring i samme forsikringsselskab for at undgå, at de to selskaber bekriger hinanden, men i dag er det anderledes. I dag skal kunderne selv løfte bevisbyrden for, at de har en skade, som er dækningsberettiget, hvilket de færreste kan. Derfor er det en god idé at have de to forskellige forsikringer i to forskellige selskaber, da det selskab, der har husforsikringen, i nogle tilfælde kan hjælpe med at få ejerskifteforsikringen til at dække dækningsberettigede fejl og mangler på boligen. Det skyldes, at husforsikringen altid går forud for ejerskifteforsikring. Dertil har Ankenævnet også en praksis, der siger, at ejerskifteforsikringen skal dække, hvis det selskab, man har tegnet villaforsikring hos, siger, at der er tale om en fejlkonstruktion i forbindelse med en dækket skade på villaforsikringen.

Kilde: Tv2 har samlet en række gode råd til valg af ejerskifteforsikring fra Ejerskiftehjælpen.dk.

Læs: 6 svar: Det skal du overveje, når du vælger ejerskifteforsikring.

Her kan du blandt andet læse, om der er en sammenhæng mellem høj pris og god dækning på forsikringen, om du skal gå efter de dyreste eller billigste forsikringer, om dækning, typer af forsikring og ikke mindst, om det er nødvendigt at samle hus- og ejerskifteforsikring i samme selskab.

Find mere om